fbpx

Sastre aposta per un pla que converteixi la Porxada en el centre neuràlgic de Granollers

El candidat a l’alcaldia de Junts per Granollers, Àlex Sastre, i l’empresari del sector del comerç Joan Sitjes han fet una intervenció en directe per Instagram per analitzar el moment del sector, tan castigat arran de la pandèmia, i veure quines iniciatives es poden activar per millorar la marxa d’un sector fonamental per a l’economia de la ciutat.

La conversa entre tots dos ha començat amb una repassada a la sitiuació del sector durant la pandèmia i l’encaix de mesures incentivadores com va ser la implantació de la digitalització a tots els comerços, ‘que des de Junts per Granollers vam empènyer, fent costat a l’equip de govern’, ha assenyalat Àlex Sastre. Joan Sitjes, amb establiment de roba a la plaça de la Porxada, ha reconegut que va significar un ajut important, ‘tot i que no és fácil competir amb les grans marques’, que en aquells moments excepcionals va servir per afrontar millor la situació i anar més bé.

Un dels problemes d’aquest sector, i de molts altres també, és el relleu generacional, ha assenyalat Sastre. ’Com es pot orientar?’ ha preguntat. Sitjes, que forma part de la cinquena generació en el negoci, ha contestat que ‘és complicat, perquè horaris i dates són molt exigents, vas contracorrent –com en la restauració- i tothom aspira a viure millor’. Tot i així,ha confessat que per a ell el comerç és una manera de viure, ‘que m’apassiona’.

Arribats a aquest punt de la conversa, Sastre ha introduït el tema de la desaparició de locals centenaris, amb un notable impacte sentimental: Es pot ajudar des de l’ajuntament …? ‘Crec que sí, -ha indicat Sitjes- però s’ha de trobar comerç de qualitat i hem de buscar un altre tipus d’establiments, que apoprtin valor afegit’. I ha continuat dient que ‘sense el comerç, Granollers queda buit. Això ja ens passa amb la restauració i cal treballar més el tema de l’oci nocturn per millorar l’oferta de la ciutat’. Tots dos han coincidit que no pot ser que quan tanca el comerç la ciutat quedi morta i s’ha parlat de la neccessitat de recuperar gent visquent al centre de la vila, ja que molts habitatges están desocupats pels seus propietaris.

En la recta final d’aquesta trobada virtual, Àlex Sastre, com a candidat a l’alcaldia, ha defensat la necessitat de ‘fer una aposta perquè al centre de la ciutat hi hagi vida i nosaltres li hem donat un nom: Pla Porxada’ Es tracta de convertir el centre històric al voltant de la Porxada en el centre neuràlgic de Granollers. ‘No ens podem permetre trenir-hi locals buits; hi ha d’haver més vida, tant a nivell comercial, com cultural i amb una restauració més potent’, ha completat’. El comerciant s’hi ha adherit immediatament i ha explicitat que ‘la Porxada l’hem de cuidar i mimar, per tot això que dius. Ara hi tenim un terra que rellisca, per esmentar un dels problemes que hi ha, al marge dels locals buits, i no ens podem permetre desaprofitar-la’. Cal convertir el centre en un espai de qualitat amb valor afegit, han tornat a repetir tots dos.

‘Hi podem fer alguna cosa, nosaltres …?’ ha preguntat Sastre. ’El lloguer i els alts preus que es demanen és un problema que hem de superar amb idees, il.lusió,’ ha contestat Sitjes, ‘I amb l’ajuda de l’ajuntament i de les associacions del sector, potenciant el comerç de proximitat i de qualitat’, ha afegit.

Per incidir en aquestes possibles maneres d’afrontar la problemática, Sastre ha deixat anar: ‘Amb el preu dels lloguers l’administració podría ajudar, per exemple, acompanyant els nous establiments que es vagin instal.lant? I l’empresari no ha dubtat gens ni mica: ‘Sí, i tant!. Almenys, durant els tres primers anys, que és la fase que triga a consolidar-se un negoci i quan les coses acostumen a ser més dures’..

Afavorir el relleu generacional, donar més vida als carrers, ajudar a establir més comerços de qualitat, dissenyar i crear un centre potent al voltant de la Porxada, coses a fer per consolidar Granollers com a pol comercial de referència al país, al marge de l’oferta cultural i lúdica, que també cal potenciar més.

COMPARTEIX!