fbpx

El Granollers que mira al riu

Article publicat al diari somGranollers, dijous 18 de maig de 2023.

Els que ja comencem a tenir una certa edat recordem amb gran emoció els Jocs Olímpics de Barcelona ‘92. Un esdeveniment esportiu -del qual Granollers en va ser subseu- que també va portar una profunda transformació urbanística. Una ciutat com Barcelona es va “obrir al mar” després de molt temps de viure-hi d’esquena, amb la recuperació d’un barri que feia de barrera industrial com el Poblenou.

Els darrers 20 o 30 anys aquesta ciutat ha fet un esforç molt important per recuperar ambientalment el riu Congost, un dels més contaminats d’aquest país durant molt de temps. Malgrat aquest esforç, el riu continua sent, urbanísticament, un “darrera” de la ciutat: de les escoles, dels equipaments esportius, del parc del Congost; i a l’altra banda un polígon industrial. El projecte d’Anella Verda, que ha rebut fons Next Generation, només aborda tímidament aquesta transformació. Però no només cal que el riu Congost sigui el nostre gran Central Park i el pulmó verd de la ciutat, eliminant els murs de la llera: hem de ser molt més atrevits i anar més enllà per integrar el riu a la vida urbana de la ciutat. Buscar aquests paral·lelismes amb aquesta obertura al mar de Barcelona.

Perquè el riu formi part d’una nova centralitat a Granollers, cal potenciar l’activitat urbana a l’altra riba del riu i generar una polaritat en aquell sentit. Tenim dues oportunitats per fer-ho: d’una banda, l’ampliació de l’estació de Granollers-Canovelles en una R3 desdoblada entre Parets i la Garriga ha d’ajudar a generar aquesta atracció. I de l’altra, hem de mirar d’aprofitar l’oportunitat que representa l’anunci de Reckit-Benckiser de vendre el negoci de sabons a Espanya que inclou la fàbrica Camp.

Consensuadament amb l’empresa i vetllant pels llocs de treball, la ciutat té l’obligació d’intentar abordar un trasllat d’aquesta indústria a un altre indret més adequat i generar un nou sector de més de 5 hectàrees entre el riu i l’estació. Una nova figura urbanística on desenvolupar-hi activitat humana, generar nous habitatges i atraure empreses d’alt valor afegit. El nostre “22@”.

Parlant d’aquest projecte amb en Josep Antoni Acebillo, arquitecte i urbanista que fou u dels artífex d’aquella transformació urbana de Barcelona, ho tenia clar: les ciutats es construeixen amb ambició i valentia i aprofitant les oportunitats que els temps ens presenten. No la deixem passar, i obrim Granollers al riu!

Àlex Sastre. Candidat a l’alcaldia i portaveu de Junts per Granollers.

COMPARTEIX!