fbpx

Granollers commemora els 40 anys que han transformat les nostres viles i ciutats

La històrica Sala Tarafa ha congregat aquest dimecres més de tres-centes persones per celebrar el 40è aniversari de les primeres eleccions municipals que van dur la democràcia a les nostres viles, pobles i ciutats després de la dictadura. Aquest ha estat l’escenari escollit per l’Ajuntament de Granollers per celebrar aquesta efemèride, que ha servit per retre homenatge a les 37 regidores i als 105 regidors -142 en total- que des de l’any 1979, en què es van celebrar les primeres eleccions locals de la recuperada democràcia, han integrat els deu consistoris que des d’aleshores han estat escollit per granollerines i granollerins, sense comptar el que actualment està regint la ciutat.

La taula rodona, començant per l’esquerra, amb Josep Pujadas, Mercè Conesa, Joaquim Nadal i Mercè Cabanas

Com a preàmbul a aquest homenatge, que s’hauria d’haver celebrat el passat mes d’abril però que degut a la campanya electoral es va ajornar per raons òbvies, com ha assenyalat l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, hi ha hagut una interessant taula rodona sobre ‘La transformació de les ciutats’. Aquest debat l’ha conduït Mercè Cabanas, periodista i primera directora de la publicació El 9 Nou del Vallès Oriental, ara fa trenta anys, amb la participació de Mercè Conesa, exalcaldessa de Sant Cugat del Vallès; Joaquim Nadal, exalcalde de Girona, i Josep Pujadas, exalcalde de Granollers. La mateixa Mercè Cabanas és actualment alcaldessa de Taradell.

El torn d’intervencions l’ha començat Quim Nadal, que també ha estat conseller de la Generalitat de Catalunya, que ha remarcat que ‘la situació dels ajuntaments era deplorable quan es van celebrar les primeres eleccions municipals. Tot estava per fer, amb barris i ciutats absolutament abandonats, i calia posar-se mans a l’ obra perquè es necessitaven tot tipus de serveis i equipaments bàsics’.

L’actual presidenta del Port de Barcelona, i expresidenta també de la Diputació, després de deixar l’alcaldia de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, ha volgut destacar el paper de les dones en aquesta transformació: ‘Les dones han estat protagonistes d’aquesta evolució democràtica dels nostres ajuntaments. Hem estat regidores, alcaldesses i presidentes d’institucions com la Diputació de Barcelona. Hem trencat sostres de vidre i és un goig veure com actualment un 45% dels nostres municipis tenen dones presidint ajuntaments de Catalunya’.

El desè consistori de Granollers (2015-2019), amb Àlex Sastre i Josep Maria Noguera a la dreta de la fotografia

El tercer en intervenir ha estat el granollerí Josep Pujadas, que interpel.lat per Cabanas, que li ha preguntat amb què es quedaría d’aquesta experiència d’estar al capdavant del consistori durant tots els anys que el va presidir, ha contestat: ‘Primer, em quedaria amb el fet d’haver estat escollit de forma democràtica i, en segon lloc, amb el fet que els ajuntaments han estat escoles de la democràcia, actuant sempre més a partir dels acords que dels desacords i tenint l’oportunitat de poder-nos conèixer més bé amb persones de molta vàlua que, en alguns casos, ja no estan entre nosaltres però dels que gaudim d’un record especial’.

Quan s’ha acabat l’acte, l’actual ajuntament ha distingit als regidors presents que van participar en les deu legislatures compreses entre el 1979 i el 2015 i tots plegats, i en conpanyia de familiars que representaven a les regidores i regidors que ja no estan entre nosaltres, s’han anat fent una sessió de fotos, legislatura per legislatura, per immortalitzar aquesta commemoració tan especial i sentida.

Rafael Ballús, primer alcalde democràtic (1979-1983), amb Josep Pujadas i Alexandre Codinach, en primer pla
Els nostres regidors Laura Sabatès, Josep Maria Noguera i Amanda Ramos, han acompanyat Sastre en aquest acte

Ha tancat l’acte l’alcalde Mayoral per afirmar que tota aquesta transformació viscuda per la ciutat, per les nostres ciutats, ‘és una història col.lectiva’. Una història d’èxit col.lectiu.

COMPARTEIX!