fbpx

Donem suport a la regulació viària dels patinets elèctrics per contribuir a millorar la seguretat i convivència als carrers de Granollers

Granollers s’ha incorporat al grup de ciutats catalanes que ja tenen regulada la circulació dels vehicles de mobilitat personal (VPM), el més popular dels quals és el patinet elèctric, que tan de moda s’han posat en els darrers dos anys i que ha aixecat molta polseguera per l’ús inadequat que en fan molts usuaris. El Ple Municipal ordinari del mes de febrer ha aprovat per unanimitat la modificació  de l’Ordenança Municipal de Circulació que estableix els criteris a seguir.

El regidor de Transició Ernergètica i Mobilitat, Juan Manuel Segovia, ha agraït a tots els grups les respectives contribucions per aconseguir una bona normativa i ha dit que ‘aquesta regulació basada en les directrius de la Direcció General de Trànsit (DGT) era absolutament necessària degut a que el ‘boom’ d’aquests vehicles havia incrementat la sensació d’inseguretat als nostres carrers’. La norma aprovada estableix que l’edat mínima per utilizar els VPM són els 14 anys, que aquests vehicles poden circular per zones acotades -com les limitades a 30 quilòmetres, les de prioritat invertida, carrers amb sentit únic, vorals amb un mínim de cinc metres d’amplada, carrils bici o per l’illa de vianants en uns horaris determinats- i que l’ús del casc será obligatori. A més es fixen unes velocitats màximes. L’incompliment d’aquestes normes podrá comportar multes d’entre 100 i mil euros.

Els nostres quatre regidors, Josep Maria, Amanda, Laura i Àlex, just abans de començar el plenari de febrer

Des de Junts per Granollers hem donat el nostre suport a aquesta regulació i la regidora Amanda Ramos ha fet les puntualitzacions del grup en la seva intervenció en el plenari remarcant que ‘no podem més que estar a favor d’una normativa que permeti començar a ordenar la mobilitat dels VMP en tots els punts que la DGT ha deixat oberts, però que confiem que tard o d’hora acabi regulant de forma global a tot el territori’. Ha significat també que ‘agraïm els passos previs que ha fet l’equip de govern abans d’arribar a presentar-nos aquesta normativa, passos previs com són la convocatòria del consell de mobilitat i alhora com ha estat demanar el posicionament de cadascun dels grups municipals per arribar tots plegats al consens que avui porten a ple’. Junts per Granollers, en el tema de les vies per on podrán circular el VPM, defensava equiparar la illa de vianants a les voreres ‘però podem acceptar la proposta què ens fa el grup socialista si ve acompanyada d’una bona informació on quedi ben clara la diversificació d’horaris de quan es permet i quan no la circulació’. La nostra regidora ha dit que també trobem essencial ‘la bona coordinació amb els pobles de la conurbació i la importància de mantenir plena coherència en les normatives aprovades per facilitar el moviment natural dels propis usuaris entre uns i altres pobles’. 

Mònica Ribell, de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya, ha intervingut immediatament després del regidor Segovia recordant que el mes de desembre ja hi va haver una moció que va quedar desestimada sota l’argument que la DGT ja estava treballant en el tema però ha valorat que ‘aquest treball s’ha fet escoltant totes les sensibilitats expressades i que és una eina necessària i un avenç en la convivència urbana’. Després de la nostra companya Amanda, qui ha parlat ha estat Enric Gisbert, d’Esquerra Republicana de Catalunya, que s’ha expressat en la mateixa línia que la resta de regidors i ha reclamat ‘la necessitat que els usuaris dels VPM disposin d’una assegurança de responsabiliat civil’ i ha manifestat el desig que la normativa aprovada contribueixi a desenvolupar millor el model de mobilitat urbana. El grup de Ciutadans no ha fet ús de la paraula.

A part d’aquest punt, el vuitè dels deu que conformaven l’ordre del dia, cal destacar que el Ple Municipal ha aprovat -amb la nostra abstenció, igual que en el punt setè, sobre la modificació de la plantilla i llocs de treball de l’ajuntament- el nou contracte de manteniment de l’enllumenat públic, per un valor de 3’6 milions d’euros o extingir el Registre Municipal d’Unions Estables de Parella, amb el nostre vot favorable, perquè amb la regulació catalana ja no fa falta.

La sala de Plens de l’Ajuntament de Granollers durant aquesta sessió

De les tres mocions presentades i aprovades, s’ha de destacar la presentada conjuntament per Granollers per la Independència i ERC, relativa a la promoció del reciclatge d’olis vegetals. Mònica Ribell, en la seva argumentació, ha explicat que el consum a Catalunya per persona i any d’olis vegetals és de 4 litres i que amb un sol litre d’aquest oli, si no es gestiona com cal, es poden contaminar mil litres d’aigua. Per tant, ha dit, ‘és una proposta de mirada al futur amb l’objectiu de conservar bé els nostres rius’. Ha demanat una campanya de conscienciació ciutadana i l’habilitació de punts de recollida d’oli usat en edificis públics o la implantació de deixalleries mòbils, al marge de les deixalleries actuals. Núria Maynou, portaveu d’ERC, ha afirmat que ‘aquesta és una proposta que es posa a disposició del govern municipal perquè els ciutadans ho tinguin més fácil per col.l.aborar en la gestió dels residus i evitar desplaçaments innecessaris (a les deixalleries)’. Jordi Terrades, en representació del PSC, ha recordat que ‘qui porta l’oli usat a les deixalleries ja gaudeix de bonificacions en l’impost anual i ha dit que, en tot cas, aquesta moció aprovada obre el debat del nou model que es vol implantar, el del pagament per generació, i si será possible o no mantenir les actuals bonificacions aleshores’.

Les altres dues mocions, sobre la commemoració del Dia Internacional de les Dones i la moció ‘Lazora’, relativa a un fons voltor, presentades respectivament per ERC i Ciutandans, també han estat aprovades.

COMPARTEIX!