La pandèmia del coronavirus ha transformat les nostres vides personals i la dinàmica de treball en les empreses. I dia rere dia, comprovem la immensa tasca del personal dels nostres centres sanitaris, de les residències de gent gran i de tots els equips d’emergència en la lluita contra la Covid-19. Tot el meu reconeixement cap a ells i a tantes persones voluntàries i anònimes que donen el millor en aquesta crisi sanitària. Aplaudiment a les vuit del vespre cada día …!
La magnitud d’aquesta crisi ens posarà a prova com a persones i col·lectivament perquè els reptes seran titànics en la transformació cultural, social i econòmica que esdevindrà. Crec que més enllà dels ideals i plantejaments polítics, hi ha d’haver l’actitud de servei i bona gestió per resoldre els problemes del conjunt de la ciutadania. La dimensió econòmica i social post-crisi Covid-19 serà enorme i l’haurem d’ afrontar amb el millor saber fer, gran capacitat de gestió i aplicant-t’hi els recursos necessaris per revitalitzar l’activitat i alleugerir els estralls socials en la vida i en el treball de moltes persones. S’han adoptat mesures de caràcter econòmic, tributari i social per part de l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Granollers per intentar pal.liar aquesta greu conjuntura que, més enllà de la seva valoració i abast de criteris, crec oportú recordar.
Pel que fa a l’habitatge, s’ha establert una moratòria del deute hipotecari per a l’ adquisició de l’habitatge habitual, suspensió del procediment de desnonament, per unitats familiars vulnerables i sense alternativa habitacional, i prórroga de determinats arrendaments.
Des del punt de vista social s’ha actuat en un doble sentit: la creació de bons socials per a consumidors vulnerables, descomptes i suspensió en el pagament dels serveis energètics per autònoms, i s’ha garantit el subministrament de serveis essencials per habitatges de persones vulnerables.
En el capítol de prestacions i ajudes, moratòries de cotitzacions socials d’empreses i autònoms; prestació extraodinària per cessament d’activitat i reducció facturació per autònoms i ajuts fins a 2.000€ de la Generalitat, moratòries en els lloguers gestionats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya; i ajuts directes de 2.500 € per autònoms i microempreses del sector turístic per part del Departament d’Empresa i Coneixement.
Quant a mesures de flexibilitat fiscal i tributària, l’ajornament per a pimes i autònoms dels impostos estatals al 20 de maig (retencions IRPF, IVA i Impost societats); del de les autoliquidacions de l’impost sobre les estades en establiments turístics (1 i 20 octubre); moratòria en el pagament dels tributs propis i cedits de la Generalitat, i suspensió d’ajornaments concedits i procediments tributaris.
Des de l’Ajuntament de Granollers s’ha endarrerit el pagament de diversos impostos, com el de circulació i la taxa de guals (15 novembre); domiciliacions de l’IBI, clavegueram, taxa d’escombraries, residus comercials, taxa de terrasses de taules i cadires (1 juny – 3 agost); i rebuts domiciliats, depenent l’impost (1 juliol, 1 setembre i 15 octubre). I durant l’estat d’alarma les taxes de residus comercials, taules i cadires i parades del mercat setmanal redueixen quota de forma proporcional.
Així mateix, per superar mesos d’inactivitat, es podra sol·licitar finançament mitjançant préstecs ICO’s, garantits en un 80% per l’Estat.
Com a regidor d’aquesta ciutat i membre del Grup Municipal Junts per Granollers reconec i reconeixem que encara s’han de prendre moltes decisions i quan s’hagi acabat l’emergència sanitària i es conegui la magnitud real, tant económica com social, des del nostre grup estarem allà per arribar a tots els acords que calguin, tal i com hem fet des de l’inici d’aquesta pandèmia.
Quedeu-vos a casa!. Ànims i coratge!
Josep Maria Noguera / Regidor de Junts per Granollers
(Article publicat al diari El 9 Nou, dilluns 20 d’abril del 2020)