La proposta del Consell de Ciutat està oberta a adhesions, que es poden fer a través de la pàgina wp.granollers.cat/conselldeciutat
Aquest dimecres, al pati del Museu de Ciències Naturals la Tela, el Consell de Ciutat ha presentat el Pacte de ciutat de Granollers per recuperar el dinamisme de la ciutat arrel de la Covid-19. Es tracta d’un document amb sis compromisos, que emplaça totes les persones que viuen, treballen o tenen una vinculació amb Granollers, les entitats, empreses i institucions a adherir-s’hi. Quatre persones representants del Consell han estat les encarregades de presentar el Pacte al públic assistent a l’acte de presentació. Sara Soldevila i David Lorente han explicat el procés de treball que han dut a terme i que ha conduït al resultat que avui es presenta. Soldevila ha remarcat que aquest procés «ha estat engrescador, motivador i per a la gent». Posteriorment, Sílvia Badia i Xavier Guàrdia, han fet la lectura del Pacte de Ciutat. L’alcalde i els portaveus dels grups municipals s’han adherit al Pacte de ciutat signant el document. Tot seguit, els membres del Consell de Ciutat s’han adherit a la signatura.
Situar les persones al centre dels projectes, l’objectiu principal del Pacte
Durant un mes, els membres del Consell han treballat per donar resposta a l’encàrrec que els va fer la Junta de Portaveus de l’Ajuntament el passat 19 de juny. En el decurs del procés, que ha combinat les reunions presencials amb les activitats en línia, s’han fet propostes, s’han deliberat i s’ha consensuat el document final, que reclama el compromís col·lectiu per recuperar el dinamisme econòmic i social davant la situació provocada per la Covid-19. Vol ser, a més, un impuls per garantir el benestar present i futur dels granollerins i les granollerines i, per això, proposa definir un model de ciutat a partir del desplegament de l’Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Els membres del Consell de Ciutat han volgut remarcar que la finalitat principal del Pacte és cercar el benestar i la igualtat d’oportunitats de totes les persones i per això el pacte parteix de la premissa de posar les persones al centre de l’acció.
El Pacte reclama i reconeix el lideratge de l’Ajuntament de Granollers, com a administració més propera a la ciutadania, perquè esdevingui un actor clau en la recuperació social i econòmica de la ciutat, alineant els recursos i programes propis, impulsant acords amb administracions superiors, així com promovent la participació activa i el compromís d’institucions, entitats i ciutadania.
Així, es vol que aquest pacte esdevingui un element inspirador i motivador per a que totes les persones, entitats, empreses i institucions de la ciutat posin al servei de la comunitat el seu potencial innovador i creatiu per assolir la transformació social.
Per a fer efectiva aquesta implicació, el Pacte proposa sis compromisos que han de servir de base per identificar i definir accions concretes.
1. Situar les persones al centre dels projectes i les iniciatives
2. Promoure una ciutat amb valors que ens defineixin com a comunitat
3. Treballar per una ciutat saludable i sostenible
4. Reforçar el model de ciutat educadora i cultural
5. Promoure una ciutat més pròspera amb la dinamització de l’activitat econòmica
6. Fomentar una ciutat oberta a la tecnologia i la connectivitat digital
El Pacte de Ciutat és obert a adhesions
A partir d’avui mateix, el Pacte quedarà penjat a la pàgina web de l’Ajuntament, obert a adherir-s’hi. El poden signar totes les persones que així ho desitgin, bé sigui en nom propi o en representació d’una entitat, empresa o institució. Des del Consell de Ciutat i de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament es convida la ciutadania a signar el Pacte i a participar activament ens els grups de treball que es posaran en marxa a partir del setembre per concretar accions que facin efectius els compromisos.
Per això, en el formulari d’adhesió hi ha un apartat específic per mostrar l’interès en participar. Les persones inscrites rebran informació relativa al procés participatiu.
Els grups de treball es posaran en marxa a partir del setembre
El Pacte emplaça l’Ajuntament a posar en marxa espais i grups de treball per elaborar compromisos, accions i mesures derivades d’aquest Pacte de Ciutat, que han de ser concretes i avaluables, i s’hauran de fer a partir de l’anàlisi de les dades, dels recursos disponibles i de la participació activa dels diversos agents implicats. Insta a buscar la màxima eficàcia i eficiència i a actuar amb valentia i ambició a l’hora de valorar què podem fer de manera col·lectiva, cadascú des del seu àmbit i responsabilitat.
Així doncs, des de l’Ajuntament es posaran en marxa els espais de governança que facin possible el Pacte de ciutat. Per aquest motiu, es proposa realitzar un treball conjunt amb diversos agents econòmics i socials de la ciutat, amb les entitats i amb els grups polítics amb representació a l’Ajuntament, que incorpori des del seu inici la participació ciutadana i que es fonamenti amb el consens i la corresponsabilitat.
La metodologia que es proposa per fer efectiu el desplegament del Pacte de Ciutat de Granollers, consisteix en la creació de diversos grups de treball en el marc dels òrgans de participació municipal, o en el seu defecte ad hoc, oberts a la participació de la ciutadana en general i de persones expertes en els temes a tractar, que aportin valor als debats participatius.
La finalitat dels grups de treball, és la de identificar i definir accions concretes relacionades amb cadascun dels sis compromisos enunciats en el Pacte de Ciutat, les quals seran elevades al Govern Municipal, per tal que les valori i, d’aquesta manera, es pugui concretar mitjançant un Pla d’Acció, el desplegament operatiu del Pacte de Ciutat.