fbpx

L’Ajuntament de Granollers es posiciona a favor de la llibertat d’expressió però rebutja sol.licitar una llei d’amnistia

L’oposició del PSC i C’s impedeix que prosperi en el Ple de febrer la moció conjunta que vam presentar amb ERC i Granollers per la Independència reclamant a les Corts l’aprovació d’una Llei d’Aministia

Segon Ple municipal de l’any a la ciutat, nou dies després de les eleccions al Parlament de Catalunya del passat 14 de febrer. Una nova sessió telemàtica que els regidors han enllestit en una hora i tres quarts a pesar dels dotze punts de l’ordre del dia més tres mocions, que s’han gestionat amb sort diversa.

D’entrada, i així ja quedarà dit, el Ple ha aprovat per unanimitat la reducció en un 10% la dotació econòmica assignada als grups municipals i que l’any 2020 va ser de 275.400 euros. Amb l’eclosió de la pandèmia ja hi va haver una renúncia parcial d’aquesta assignació per part de tots els grups dins dels primers paquets de mesures aprovades pel consistori, però com ha recordat el nostre portaveu, Àlex Sastre, ‘en aquell moment la junta de portaveus va decidir que es tancaria un acord definitiu en aquest sentit quan tinguèssim els elements suficients per valorar l’abast de la situació i actuar en conseqüència. Per tant, aquest acord no és mèrit d’un grup concret, sinó de tots els grups municipals’, paraules que han subscrit íntegrament els portaveus d’ERC i PSC, Núria Maynou i Jordi Terrades, respectivament. En la primera intervenció, la portaveu de Granollers per la Independència, Mònica Ribell, a més de dir que el seu grup estava satisfet per l’acord, ha recordat que en el Ple de constitució del cartipàs, el juliol del 2019, ja havia exposat dubtes sobre la quantia d’aquesta assignació. D’aquestes observacions han vingut les intervencions comentades.

Destacar que també s’ha aprovat per unanimitat la signatura d’un protocol entre l’Ajuntament i la Universitat de Vic, a través de la Fundació Jaume Balmes, per facilitar el desenvolupament i consolidació del ‘Campus Granollers’. El regidor Francesc Arolas, responsable d’Educació, ha explicat que aquesta relació es va iniciar amb dos convenis, el primer del 2014 i un segon del 2016, que va facilitar l’arribada a la ciutat del primer grau universitari. Aquest protocol permetrà un primer creixement del campus, al costat de Can Muntanyola, i comportarà la impartició de nous estudis vinculats al territori. En concret, es tracta d’un màster en motor de competició, significatiu per la presència del Circuit de Barcelona-Catalunya, i un altre màster sobre realitat virtual i augmentada, important per la existència del Centre Experimental de Realitat Virtual i Augmentada (CERVA), que impulsa la Unió Empresarial Intersectorial.

Imatge de la sessió del Ple municipal de febrer, que s’ha tornat a celebrar de forma telemàtica

Àlex Sastre: ‘L’amnistia té un gran suport a la societat catalana i és una de les solucions per avançar en la resolució del conflicte polític existent’

Abans de començar el Ple, la junta de portaveus ha tractat les tres mocions presentades, la primera de les quals a càrrec del nostre grup, ERC i Primàries Catalunya, sobre l’aministia, ha estat rebutjada per l’oposició del PSC i de C’s.

Àlex Sastre, en la seva intervenció, ha fet notar que ‘l’amnistia de la qual es parla en aquesta moció té un gran suport a la societat catalana i és una de les solucions per avançar en la resolució del conflicte polític existent’ i ha afegit que ‘serà interessant conèixer els arguments dels que reiteradament, en aquesta sala, han parlat a favor del diàleg per justificar el seu rebuig a la moció’. Abans, Mònica Ribell ha recalcat la coincidència d’aquesta proposta amb el 40è aniversari del 23-F i Juanma de Vargas, de C’s, ha justificat el posicionament contrari no ja tan sols a la proposta d’amnistia sinó fins i tot als possibles indults que preveu la llei. Terrades, portaveu socialista, ha assenyalat que ‘hi hem votat en contra perquè ho considerem erroni ja que genera falses extectatives. Cal reformar el delicte de sedició, pel qual hi ha polítics presos, ha dit, i cal respectar tots els procediments’.

La segona moció, sobre la llibertat d’expressió, ha tirant endavant amb els vots contraris de C’s, que ha aprofitat el moment per recordar els aldarulls que hi ha hagut a diversos punts de Catalunya des de la detenció del raper Pablo Hasél. La portaveu d’ERC ha titllat d’anomalia que en ple segle XXI s’hagi de debatre una moció sobre la llibertat d’expressió i Jordi Terrades ha dit que ‘sempre hem defensat la llibertat d’expressió i considerem que en el cas que ens ocupa, les injúries a la Corona no és el que ha provocat aquesta situació sinó que el senyor Hasél és a la presó per altres sentències’.

Finalment, tots els grups han fet seva una moció de suport a les escoles artístiques de dansa, presentada per 10 entitats de Granollers, ja que hi hagut coincidència que el sector de la cultura és un dels més castigats per la crisi i que aquestes escoles ho estan patint especialment a causa de les mesures restrictives que impedeixen les seves activitats.

COMPARTEIX!