El Ple municipal posa en marxa el procés que introduirà a Granollers el pagament per generació, un sistema que beneficiarà econòmicament els ciutadans que col.laborin en la selecció de les deixalles i que des de Junts hem defensat
La sessió plenària també prorroga sis mesos el contracte del servei d’abastament d’aigua i aprova definitivament l’estudi de viabilitat per a la nova concessió, que serà de 20 anys i farà una inversió important per modernitzar-lo
L’hemicicle viu amb calidesa el comiat de la regidora Mònica Ribell, que serà substituïda per Joan Ricart com a portaveu de Granollers per la Independència
L’Ajuntament ha viscut aquest vespre una nova sessió plenària maratoniana en cinc dies després de la dedicada dijous passat a l’Estat de la Ciutat. Per decisió de la junta de portaveus, s’ha aprovat el manifest amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental que l’alcalde Josep Mayoral ha llegit a l’inici de la sessió. Una temàtica important i greu, sovint bandejada per l’opinió pública i els mitjans de comunicació, amb una forta incidència a més sobre moltes persones degut a l’impacte de la pandèmia i les conseqüències que se’n deriven.
L’ordre del dia de la sessió, de quinze punts més dues mocions un punt especial, ha avançat amb rapidesa fins que s’ha arribat a l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, on hi havia els punts dedicats al futur del servei d’abastament d’aigua potable i al nou contracte del servei de recollida de residus i neteja viària.
Sobre el primer, del qual el Ple va posar en marxa el procés la primavera passada, introduït pel regidor Segovia, el consistori ha decidit prorrogar l’actual contracte de 50 anys, que s’acaba el mes vinent, fins al 27 d’abril del 2022. I donar llum verda aprovar definitivament a l’estudi de viabilitat presentat el juliol, , que defensa el manteniment de la concessió municipal com a millor fórmula per a la prestació del servei i per un termini de 20 anys. Cal recordar que es preveu la renovació de 75 quilòmetres de canonades i la substitució de dipòsits i comptadors, com proposa l’avantprojecte d’inversions també aprovat avui, que ha de contribuir a donar un servei més eficient i ajustar millor els rebuts dels usuaris, entre d’altres avantatges.
Des de Junts per Granollers, el nostre portaveu Àlex Sastre ha fet una intervenció per assenyalar que aquest era un tema recurrent dels últims mesos que ha permès debatre sobre els diversos models per a la prestació del servei d’abastament d’aigua potable i ha explicat el sentit del vot dels nostre grup en els tres punts: ‘Aquesta presa de decisions s’havia de prendre sobre una vessant científica, tècnica i pragmàtica per resoldre bé les necessitats de la ciutat i de la forma menys lesiva’.
(Podeu veure aquesta intervenció en el vídeo de peu de pàgina)
De la resta de grups, Primàries ha reiterat ‘la seva posició contrària al sistema de concessió i ha lamentat el fet que no s’opti per la substitució total de la xarxa de canonades, quan tindria un cost econòmic assumible’; ERC ha insistit en que ‘ens sap greu que no s’hagi volgut implicar més la participació ciutadana en aquest debat’, mentre que des del PSC han argumentat que ‘hem optat per la concessió per garantir inversions, per mantentir la qualitat, per tenir un preu raonable i perquè el contracte garantirà el control del servei’. El regidor Juanma Segovia ha volgut tancar el torn d’intervencins fent un reconeixement al grup de Junts per Granollers i al de C’s per la seva predisposició en aquests mesos de negociació ‘que no s’ha quedat en paraules, sinó que s’ha traduït en fets’.
I l’altre punt d’aquesta Àrea de Territori i Sostenibilitat que ha centrat l’atenció de la sessió ha estat el del servei de recollida de residus i neteja viària, contracte que també conclou abans d’acabar l’any. El Ple ha aprovat prorrogar-lo fins al mes de maig de l’any que ve i la raó és ben senzilla: cal donar temps a posar en marxa la licitació del contracte mixt que substituirà l’actual, punt que la sessió plenària ha aprovat, amb el nostre vot favorable. La regidora responsable, Andrea Canelo, ha explicat que l’import del contracte será de 50 milions d’euros per a una prestació que passarà d’una durada de quatre a deu anys. Això significarà així mateix que Granollers estarà pel damunt dels 42 euros per habitant i any de mitjana, segons dades facilitades per la Diputació de Barcelona, que poblacions de característiques similiars destinen a aquest servei. Segons Canelo, Granollers està a 45 euros i amb el nou contracte aquesta despesa anual per habitant arribarà a 50.
Àlex Sastre ha intervingut per dir que ‘som davant de l’inici de la licitació d’un dels contractes més importants que té aquesta ciutat, no només ja per la quantitat, 50 milions d’euros, sinó per la propia naturalesa del servei’, per afegir seguidament la seva perxplexitat perquè en aquest tema no s’hagi qüestionat l’ajudicació d’una concessió, a diferència del debat que s’ha generat durant mesos amb el tema del servei de l’aigua. Ha recordat que la llei de contractes del sector públic és un condicionant que lliga de mans les administracions i ha remarcat que ‘l’actual ontracte, tots hi estem d’acord, no ha funcionat com ho hagués hagut de fer, per bé que s’han corregit coses sobre la marxa per millorar el servei prestat. En definitiva, un contracte que va nèixer amb certes mancances. I com que no satisfaría les necessitats de la ciutat, vam dir, calia començar a pensar més no tant en una pròrroga sinó en un nou model’. Acte seguit ha comentat les característques del contracte a licitació, com l’Increment substancial de la durada ‘que es justifica per la inversió que s’ha de fer i que s’ha de poder recuperar’; ampliacions del servei especificades a la licitació, adquisició i renovació de maquinària, bossa d’hores, nous serveis o ‘la incorporació d’elements de control més exhaustius, com hem demanat sempre’. Però per a aquest grup la part nuclear del nou contracte será el pagament per generació ‘perquè suposa un canvi de paradigma’.
(Podeu veure aquesta intervenció en el vídeo de peu de pàgina)
Des dels altres grups, hi ha hagut la queixa de Mònica Ribell, de Primàries, assenyalant que ‘degut a la complexitat de la documentació hem demanat posposar el punt pel pròxim Ple, sense èxit’; Juanma de Vargas, de C’s: ‘cal conscienciar el ciutadans i incrementar el civisme perquè tot aquest esforç des de l’Ajuntament arribi a bon port’, ha vingut a dir; Núria Maynou, d’ERC, que anunciat l’abstenció del seu grup perquè ‘hi ha coses que grinyolen, tot i que aquest contracte és molt necessari’, o Jordi Terrades, del PSC, que ha reconegut ‘que estem davant de nous conceptes, que hem d’incorporar en el servei de neteja viària i recollida de residus’.
De les quatre mocions presentades pel PSC i ERC, sobre la situació de les dones a l’Afganistan i propostes per aturar l’escalada del preu de l’electricitat, la junta de portaveus les ha aprovat, reconvertides en dues.
I la llarga sessió s’ha acabat amb l’acceptació de la renúncia de la regidora Mònica Ribell i Bachs, portaveu de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya. Aquesta decisió ja estava presa des d’abans de les passades eleccions del 26 de maig del 2019, ha reconegut la doctora Ribell -que serà substituïda per en Joan Ricart, número 2 de la llista- que ha volgut ‘agrair a tots els companys i companyes del consistori aquests dos anys llargs plens de treball, consideració, comprensió i respecte’.
(Podeu veure aquesta intervenció en el vídeo de peu de pàgina)
Després de la seva intervenció hi ha hagut un llarg aplaudiment a la sala, amb la rèplica dels representats de tots els grups en acte de reconeixement a la feina feta per Ribell al capdavant del seu grup. Àlex Sastre li ha agraït ‘la valentia de liderar una candidatura d’arrel ciutadana’ i ha reflexionat que ‘els resultats de les eleccions del 26-M ens deien que aquest Ple necessitaria una doctora, vist en perspectiva de tot el que ha passat …’
(Podeu veure aquesta intervenció en el vídeo de peu de pàgina)
L’alcalde, sintetitzant el sentir de l’hemicicle, ha parafrasejat Miquel Martí i Pol assenyalant: ‘Tot el que s’ha dit aquí queda en aquestes parets. Mònica, tu també has escrit moltes paraules, que ens acompanyaran dins d’aquesta sala que hem compartit amb molt de gust amb tu. A títol personal, a més, incorporo les llargues converses entre tots dos per telèfon d’aquests darrers mesos, en moments molt complicats. Moltes gràcies’.
La sessió s’ha aixecat després de gairebé tretze quarts i amb el mal regust per l’eliminació europea del BM Granollers, un cop s’ha sabut a la sala.