L’equip de govern socialista tira endavant en solitari una moció de suport a la derogació de la reforma laboral del 2012 en una sessió municipal que inaugura l’any i que torna a la virtualitat
Uns quants mesos després de recuperar certa normalitat en les seves sessions ordinàries i extraordinàries, tot i que restringides, el primer Ple municipal del 2022 ha implicat tornar al format telemàtic a causa de l’eclosió de la sisena onada de la pandèmia, liderada per la variant òmicron. Amb un ordre del dia de tretze punts, més dues mocions, la sessió s’ha enllestit amb una mica més d’una hora i mitja de durada i amb mitja dotzena de punts que s’han aprovat per unanimitat.
I ha estat una de les dues mocions, precisament, la que ha presentat el grup socialista sobre el suport a la reforma laboral i el diàleg social per la seva incidència en el món local, la que ha provocat més debat i ha ocupat més temps a regidors i regidores.
ÀLEX SASTRE: ‘Hi veiem aspectes positius, però no suficients per donar un suport acrític i entusiasta a la proposta del PSC’
D’entrada direm que la moció ha tirat endavant amb els vots exclusius del PSC, l’abstenció de C’s, i el vot contrari de Junts, ERC i Primàries. El nostre portaveu, Àlex Sastre, ha intervingut per assenyalar que ‘aquesta moció, presentada pel grup socialista, no tindrà el nostre suport acrític i entusiasta perquè hi veiem, per damunt de tot, uns canvis legislatius que no entenem que garanteixein la generació de més ocupació’. Sastre, que ha afirmat que no es pot valorar positivament la reforma laboral del 2012, justament la que ara es vol derogar, ha argumentat que cal actuar perquè encara que no tingui relació técnica amb la reforma que es vol impulsar des del Congrés de Diputats, no es pot obviar que ‘l’Estat espanyol ocupa posicions de cua a la Unió Europea a nivell d’atur, atur juvenil, taxa de temporalitat i fracàs escolar.’ El nostre portaveu, com han fet altres grups municipals, ha remarcat que és positiu que determinats elements de la proposta no generin consens ni al mateix Congrés i que ‘hi hagi força veus crítiques’, com també ha considerat que en la proposta ‘hi ha elements positius que busquen reduir la temporalitat, a vegades amb mesures que no garanteixin però que s’assoleixin els objectius, i en trobem a faltar d’altres, flexibilitzadors, que veritablement vagin en la línia de permetre generar ocupació.’ Sense descuidar, ha afegit, la incentivació de l’emprenadoria, la reducció de traves burocràtiques i aturar la fuga de talent. Ha acabat dient ‘que entenem que hi ha d’haver elements que donin molt més suport a la part tangencial o d’acompanyament d’aquesta reforma que es planteja i que per això no podem donar suport a aquesta hipotética derogació de la reforma laboral, com ens ha demanat el grup dels socialistes’.
El portaveu socialista, Jordi Terrades, que ha recordat que la reforma laboral actual es va aprovar sense consens social, ha dit que ‘la proposta actual incentiva la contractació de llarga durada i recupera la negociació col.lectiva, per crear un marc laboral del segle XXI’; Joan Ricart, de Primàries, ha intervingut dient que ‘no podem estar d’acord amb una reforma laboral plantejada per un estat que lidera l’atur juvenil a Europa’; Jorge Pavón, de C’s, ha argumentat l’abstenció del seu grup afirmant ‘que no votarem una cosa que encara s’està negociant’ i, finalment,la regidora Lorena Torró, d’ERC, ha criticat ‘que passem de tenir treballadors fixos discontinus a tenir treballadors efímers’ amb l’actual proposta.
L’altre moció presentada per aquest Ple de gener, a càrrec d’ERC en defensa del cànon de residus a Catalunya, Junts per Granollers hi hem votat favorablement, però el vot contrari del PSC i C’s l’ha tombat.
De la resta dels punts de l’ordre del dia, al marge dels més administratius, com sotmetre a consulta pública el nou servei d’abastament d’aigua potable, per exemple, s’ha de destacar l’aprovació dels estatuts de la Fundació Josep Ramoneda, destacat empresari granollerí mort el 2011. L’objectiu d’aquesta fundació és promoure activitats que busquin l’excel.lència educativa i esdevenir una oportunitat per a la ciutat i els seus joves estudiants. O la modificació de l’ordenança municipal de circulació de vianants i vehícles de Granollers, que representa una actualització que afecta directament als vehícles de mobilitat personal (VMP), els patinets elèctrics. La mesura més important és la prohibició de la seva circulació per voreres de tota mena i per les illes de vianants, amb l’aprovació d’un règim sancionador prèvia campanya de comunicació ciutadana.
En la intervenció final, l’alcalde ha expressat el desig que la propera sessió de febrer ja recuperi un altre cop el format presencial.