fbpx

Àlex Sastre: ‘Com hem defensat sempre, ara tindrem un nou model de recollida de residus, més eficient i just pel contribuent’

El ple municipal de maig aprova l’adjudicació del nou contracte del servei públic de recollida de residus i neteja viària, que porta el segell de Junts per Granollers, i que introduirà ‘el pagament per generació’ per incentivar entre els ciutadans la separació i la disminució de la brossa, que tindrà bonificació.

Darrer ple municipal d’aquesta primavera del 2022 a l’Ajuntament de Granollers, que tenia un ordre del dia de setze punts més les mocions i els precs i preguntes. La sessió en si ha quedat enllestida a dos minuts de les nou del vespre, però llavors s’ha allargat amb intervencions del públic assistent. D’entrada dir que els nostres regidors i regidores han començat l’acte fent un recordatori a les víctimes del bombardeig que la ciutat va patir el 31 de maig del 1938, avui ha fet 84 anys.

En un ordre de prioritats, el ple ha aprovat l’adjudicació del nou contracte del servei municipal de recollida de residus i neteja viària, que porta el segell de Junts per Granollers. Des de feia anys, el nostre grup reclamava la introducció d’un nou model de gestió a la ciutat, més eficient i just pels contribuents i ara, aprofitant que s’havia acabat la concessió del servei, s’ha negociat un nou contracte, amb una durada de 10 anys i un cost global de gairebé 52 milions d’euros, que contempla bona part dels nostres suggeriments. La Unió Temporal d’Empreses FCC/Agua, Residuos y Medio Ambiente, SA ha obtingut la millor valoració de les tres ofertes presentades i ha aconseguit el contracte de concessió, davant del qual es podrán presentar recursos fins als voltants de Sant Joan. Si no hi ha res de nou, el nou contracte entraría en vigència l’1 de setembre. La regidora Andrea Canelo, que ha fet l’exposició, ha recordat els principals avantatges que tindrà en el servei aquesta nova concessió i ha destacat les aportacions del nostre grup municipal en tot el llarg procés de concreció.

El nostre portaveu, Àlex Sastre, ha fet una completa intervenció recordant que la concessió que ara s’acaba va nèixer coixa i mancada dels elements imprescindibles -econòmics i tècnics- per garantir l’eficàcia desitjada, sense resoldre la necessitat de plantejar un nou model de gestió en la recollida de residus que permeti assolir els objectius que fixa la Unió Europea i que els ciutadans que col.laboren més tinguin premi. En un incís, Sastre ha fet una reflexió, després del debat públic que va suscitar la renovació en marxa de la concessió del servei municipal d’abastament d’aigua, preguntant-se ‘com és que en un tema tan important com és el dels residus i la neteja viària no s’aixequessin veus proposant també ‘la municipalització’ de la gestió?.’ Sense interpel.lar l’equip de govern, ha deixat entreveure la contradicció i l’oportunisme que hi ha hagut amb el tema de l’aigua, ‘un servei essencial també, amb un cost que si s’hagués internalitzat hauria hipotecat durant molt temps les inversions de l’ajuntament.’ Tornant al contracte adjudicat en el ple, després de significar que ‘la dotació assignada representarà passar d’un cost anual de 4’4 milions d’euros anuals a un de 5’12, més ajustat als preus de mercat i que augura una millor prestació del servei,’ ha dit que va en la línia adequada perquè, primer, tindrà una fiscalització de l’ajuntament, i després perquè en un temps raonable incorporarà el sistema de pagament per generació ‘que és la manera d’incentivar els ciutadans a fer una bona selecció en origen, reduir el volum de deixalles i accedir a bonificacions en el rebut’. Per tot això, s’ha congratulat que s’aprovés la nova adjudicació i ha anunciat el vot favorable, per descomptat.

LA PROMOCIÓ D’HABITATGES DE PROTECCIÓ OFICIAL AL CARRER RIPOLLÈS, UN COMPROMÍS DE LA GENERALITAT

Igualment, el ple ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, un conveni amb l’Incasol i l’Agència d’Habitatge de Catalunya en virtut del qual es farà una promoció de 57 pisos de protecció oficial al carrer Ripollès, al sector d’Hostal-Lledoner, en compliment d’un compromís de la consellera de Drets Socials Violant Cervera adquirit en seu parlamentària, que reserva un mínim d’un 25% d’habitatges per a joves de menys de 35 anys a un preu de lloguer assequible.

Àlex Sastre ha intervingut per primera vegada aquest vespre per avançar el nostre vot favorable i ha afirmat que ‘més enllà que alguns dels projectes d’habitatge de protecció oficial previstos a Granollers siguin de difícil realització, vull destacar –ha dit- que aquesta actuació sí que anirà endavant, amb aquesta reserva del 25% i celebrar aquest conveni, com es va comprometre la consellera Violant Cervera en compareixença parlamentària, perquè será una molt bona manera de modular aquest mercat d’habitatge públic i controlar l’increment de preus de lloguer assequible.’

I en l’apartat econòmic, s’ha aprovat una modificació del pressupost de 946.211 euros, 134.000 dels quals van destinats, com ha precisat el nostre company Josep Maria Noguera, a la nova oficina de reforma energètica dels habitatges pactada entre Junts i l’equip de govern en el Pressupost 2022. Una modificació que servirá també per arreglar desajustos en determinats serveis municipals degut a l’increment de la factura energètica i que en un percentatge molt elevat se sufragarà amb els fons de contingència, com ha puntualitzat el portaveu socialista i regidor d’hisenda, Jordi Terrades.

Al final del ple, en el torn de preguntes, Àlex Sastre ha demanat a la nova alcaldessa, després de veure diverses declaracions en mitjans de comunicació locals arran del seu nomenament, si creía que Catalunya és una nació i té dret a decidir lliurament el seu futur democràticament, interpel.lació a la qual Barnusell ha contestat: ‘Una nació, sí. Però crec que estem en un altre moment i que la societat el que ens demana ara és diàleg i avançar plegats, sobretot després de la sortida d’aquesta crisi’.

Nova sessió plenària a l’Ajuntament de Granollers, amb la normalitat recuperada i la transmissió en streaming per Youtube

La junta de portaveus, abans de començar la sessió, ha decidit admetre la moció presentada pel PSC amb motiu del dia internacional contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia, la bifòbia i la interfòbia, amb el nostre vot favorable, i desestimar la presentada per ERC, sobre una sol.licitud al govern espanyol de finançament al reforç covid escolar, i a la qual també hem donat suport.

La próxima sessió, a finals d’aquest mes, ja ens arribarà amb l’estiu en marxa. Com passa el temps …!!!

COMPARTEIX!