fbpx

Aquestes eleccions

Aquestes eleccions arriben en un moment complicat. Molt difícil. Marcat pels efectes d’una pandèmia que gairebé fa un any que ens atenalla la salut, la feina, la vida. I després d’aquest temps ens trobem cansats, fastiguejats, preocupats, emprenyats. Per moments atemorits fins i tot d’anar a votar.

Aquestes eleccions tornen a arribar per gentilesa de l’Estat, en aquest cas per via del seu poder judicial. Seguim governats pels jutges que durant els darrers anys han impedit investidures, empresonat candidats com en Jordi Sànchez i en Jordi Turull, perseguit els exiliats i suportat derrotes als països democràtics, retirat actes de diputats electes, inhabilitat presidents i expresidents i, en definitiva, subordinat la vida política d’aquest País.

Aquestes eleccions ens venen, de nou, amb presos polítics engarjolats per donar veu a la ciutadania en el referèndum de l’1-O davant la passivitat del Gobierno Más Progresista de la Historia™, però alhora també amb un moviment independentista als boxes, refent estratègia, amb una certa divisió i mirant-se internament amb recels després d’un 2017 on no ens fèiem cap retret.

Aquestes eleccions són unes eleccions amb tots els ets i uts. Ens hi juguem els diputats, tenir unes determinades majories, tenir un govern o un altre, avançar per ser un País independent o falcar-nos com autonomia subordinada. Les eleccions en moments complicats són eleccions iguals. L’independentisme, com a moviment democràtic, és fort a les urnes, allà on sabem guanyar. Les eleccions, quan estem emprenyats o confusos, són eleccions iguals. El teu vot val igual que sempre, igual que l’1 d’octubre o igual que el 21 de desembre del 2017. El teu vot és molt valuós, ves a posar-lo a l’urna el dia 14 de febrer perquè és essencial. Això és el primer i més important que volia dir.

Però aquestes eleccions també tenen ingredients nous. Aquestes són les primeres eleccions on Junts participa com a partit polític independent i amb una estratègia independentista que passa per mantenir la confrontació. Una confrontació que no signfica el combat estèril i picar de cap contra una paret, sinó la perseverança interna i la internacionalització de les aspiracions catalanes a través de l’acció europea del President Puigdemont i la resta d’exiliats. Unes eleccions on Junts és un vot nítid que sabem segur que no representa una reculada ni una renúncia al projecte independentista.

I aquestes eleccions també són les primeres on una dona, la Laura Borràs, té opcions reals de guanyar-les i convertir-se en la primera Presidenta de la Generalitat després de 131 homes, un darrera l’altre. És una oportunitat per fer possible aquesta fita. Però compte, que aquestes eleccions són aquelles on aquesta possibilitat té al davant, com a principal escull, el virrei-ministre de sanitat que torna a casa (no per Nadal, més tard) deixant Espanya en el moment més crític de la 3a onada de la pandèmia per atendre interessos i càlculs electorals i amb el dubtós aval de ser el màxim responsable de la gestió sanitària d’un dels països del món amb més incidència de coronavirus. Poca broma. Aquestes eleccions són les eleccions on triem entre ella i Illa.

I aquestes eleccions també són les de dibuixar un País millor i transformar-lo, perquè una cosa no treu l’altra i perquè el moviment de translació és compatible amb el de rotació. Són eleccions per seguir fent un País amb un teixit empresarial i econòmic fort i competitiu, com el que fa anys que ens dibuixa en Ramon Tremosa. Són eleccions on apostar per l’agenda de lluita contra el canvi climàtic i d’equilibri territorial que han defensat els consellers Rull i Calvet. Són eleccions on avançar cap un sistema sanitari millor i que s’avanci als efectes de la Covid com ens ha explicat la Meritxell Budó donant la cara pel Govern. Són eleccions per apostar per adaptar els nostres ritmes de vida a uns nous horaris que ens permetin compatibilitzar vida laboral i familiar com els països més avançats d’Europa. Són eleccions per enfortir el nostre sistema educatiu amb un sistema d’escola pública i concertada que doni llibertat d’elecció als pares i qualitat als nostres fills i filles. Són eleccions per no deixar enrera ningú que ho estigui passant malament.

Tot això són aquestes eleccions. I membres de mesa que hi seran tot el dia perquè puguem votar, i interventors i apoderats que vetllaran perquè hi hagi joc net. I vots, esperem que molts vots. Els vostres. Són més necessaris que mai perquè el País no s’aturi. La pandèmia passarà i Catalunya i la seva gent hi seguiran sent I aleshores ens caldrà un govern fort per liderar el País, plantar cara i donar resposta a la voluntat de Ser i a la necessitat de Fer. Per això la gent de Junts hi volem posar il·lusió en temps foscos. Ho podem fer si ho fem Junts.

Àlex Sastre i Prieto. Candidat de Junts per Catalunya.

(Article publicat al diari SomGranollers, el dijous 4 de febrer de 2021)

COMPARTEIX!