fbpx

Comunicat

Fa uns dies va aparèixer, en xarxes socials, un vídeo gravat per un ciutadà de Granollers on es podia observar l’actuació de la Policia Local amb una persona al carrer, a la qual es deixava a terra. Immediatament després de conèixer aquestes imatges, el grup municipal de Junts per Granollers va demanar explicacions a l’equip de govern, a través del regidor Rudy Benza, que en tot moment ha mantingut una comunicació transparent amb nosaltres, sobre la naturalesa d’aquesta actuació i va insistir en la necessitat d’obrir una investigació interna per saber si s’adequava reglamentàriament als protocols dels cossos de seguretat.

Després d’haver mantingut converses amb l’equip de govern per fer el seguiment de la investigació, ahir, 24 de febrer, es va emetre un comunicat explicant alguns detalls més i proposant l’elaboració d’un protocol ètic d’actuació de la Policia Local.

Davant d’aquests fets, el Grup Municipal de Junts per Granollers vol fer una sèrie de valoracions:

1.- Vivim uns temps de forta conflictivitat social. La crisi econòmica iniciada el 2008, sumada a les reivindicacions democràtiques i la repressió de l’Estat a Catalunya, la publicació de les sentències i recentment la crisi de la Covid-19 han generat situacions de conflicte social als carrers que sovint han acabat amb tensió entre ciutadania i cossos de seguretat pública.

2.- A conseqüència d’això, existeix un debat profund i seriós sobre el criteri i els límits de les actuacions d’aquests cossos de seguretat i sobre l’ús de l’autoritat i -eventualment- de la violència per part dels mateixos.

3.- Junts per Granollers és una força política que creu en la necessitat d’uns cossos de seguretat forts, creïbles i propers a la ciutadania. Que siguin percebuts

com a extintors de conflictes i un ajut per la ciutadania quan es veu sotmesa a situacions d’injustícia. Des d’aquest punt de vista, la Policia Local de Granollers és un cos que mereix el nostre suport per la feina que fa de cara a la ciutadania.

4.- Malgrat això, exercir el corporativisme acrític de la policia no la fa més solvent i creïble, ans al contrari, la desprotegeix de la capacitat de depurar actuacions d’alguns dels seus membres que la desvirtuïn i la desacreditin.

5.- No discutim -perquè no tenim els criteris ni la informació suficient per fer-ho- la legalitat de l’actuació concreta d’aquests dos agents de la Policia Local, i acceptem les conclusions de la investigació interna que se’ns ha presentat per part dels responsables del cos. Una comissió informativa extraordinària per tractar aquests fets hagués estat més pràctica per poder-ne fer un seguiment polític per part de tots els grups.

6.- El que sí que creiem que cal debatre és si aquesta actuació s’emmarca dins dels marges ètics que la societat és capaç de tolerar dels seus cossos de seguretat. Les actuacions de tots els servidors públics no tan sols han de ser legals, sinó que també han de ser impecables èticament. 

7.- Subscrivim la necessitat d’elaborar aquest codi ètic que serveixi per dotar la Policia Local d’un criteri que li permeti connectar millor amb la ciutadania a la qual serveix. En el desenvolupament d’aquest codi, Junts per Granollers ofereix el seu punt de vista per tal que sigui un treball conjunt que pugui tractar amb la màxima transversalitat un aspecte tan cabdal com les actuacions policials.

COMPARTEIX!