fbpx

Defensem que el Pla de mobilitat específic del Vallès serveixi perquè Granollers lideri l’aposta estratègica per aquest territori

El Ple ordinari de juny aprova les 14 al.legacions presentades al PEMV per l’Ajuntament de Granollers

Ningú no pot garantir fins quan, però el cert és que Granollers ha recuperat aquest mes el seus plens municipals presencials després de tres sessions consecutives celebrades telemàticament a causa del coronavirus. I precisament, per les conseqüències derivades de la pandèmia, el Ple ordinari de juny s’ha fet al Centre d’Arts en Moviment del recinte de Roca Umbert, això sí, amb certes limitacions. Vagi per endavant que abans d’entrar en matèria tots els representants que han intervingut han expressat la seva satisfacció per aquest retrobament del contacte personal amb un record sentit a totes les víctimes dels darrers mesos.

Dit això, l’alcalde Mayoral ha iniciat la sessió amb la lectura d’una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que posteriorment s’ha rubricat amb la aprovació, per unanimitat, del I Pla Local per a la Diversitat Sexual i de Gènere que, en paraules de la regidora d’Igualtat, Maria del Mar Sánchez, ‘és un instrument per garantir el respecte cap a aquest col.lectiu de persones amb eines suficients perquè les polítiques municipals incorporin aquesta perspectiva social’.

El Centre d’Arts en Moviment, a Roca Umbert, escenari del primer Ple municipal presencial en quatre mesos

Però dels disset punts que configuraven l’ordre del dia, amb tres mocions incloses i aprovades, ha estat el dotzè, consagrat a repassar el posicionament de Granollers sobre el Pla de mobilitat específic del Vallès (PEMV), el que ha centrat bona part de l’atenció d’una sessió maratoniana que ha fregat les tres hores. Juanmma Segovia, regidor de Transició Energètica i Mobilitat, ha fet l’argumentació introductòria d’un pla que reconeix la falta d’inversions en infraestructures al Vallès, que significarà fer 72 actuacions a nivell de mobilitat, medi ambient i urbanisme sobretot, amb un pressupost estimat de 2.300 euros i que, en el cas de Granollers, ha de servir per reduir el trànsit de la Ronda Sud i de la carretera d’El Masnou. Ha agraït la feina dels tècnics municipals i de la Generalitat i la col.laboració dels grups del consistori i ha explicat que es presenten 14 esmenes amb l’objectiu de millorar el document.

SUPORT DE JUNTS PER GRANOLLERS

Àlex Sastre, portaveu de Junts per Granollers, ha aprofitat la seva intervenció per assenyalar ‘que creiem que és un bon pla que aposta per la millora del transport públic, millora troncalment el transport ferroviari amb el protagonisme de les línies R-4 i R-8 i permet replantejar la Ronda del Vallès, o Quart Cinturó si es vol dir així, en una oportunitat per a molts municipis del nostre entorn, entre els quals hi ha Granollers’. Segons el nostre portaveu, ‘la Generalitat, amb aquest pla, parla del Vallès com una única unitat territorial’, i ha afegit que ‘el defensem perquè al marge que sempre hem cregut en el potencial del Vallès, dividit administrativament en dues comarques, representa l’oportunitat d’aconseguir que Granollers lideri l’aposta estratègica d’aquest territori amb un pes tan important, a nivell econòmic i industrial’.

Imatge dels grups municipals de Junts per Granollers i Granollers per la Independència, en primer pla, en el Ple de juny

La proposta d’establir un nou sistema tarifari en el transport ferroviari, que contempla el pla, ‘també és una mesura que compartim perquè és urgent que els usiaris de Granollers tinguin un tracte tarifari just’ i en aquest punt ha fet una referència a la R-3 i a la necessitat d’agilitar totes les obres previstes des de Parets en amunt per desdoblar aquesta via, que acumulen molt retard, dirigint-se a l’equip de govern: ‘Els demanaria que facin tot el que estigui al seu abast perquè des de l’Administració Central s’accelerin les obres previstes’.

Sastre, finalment, ha anunciat que ‘votarem a favor d’aquestes al.legacions que presenta l’Ajuntament i ens posem a disposició perquè les propostes de millora puguin ser incorporades al redactat final del pla’.

EL POSICIONAMENT DELS ALTRES GRUPS

Mònica Ribell, de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya, ha destacat que ‘es tracta d’un document treballat amb bona feina des de l’Ajuntament i el Departament de Territori i que apostem per una segona línia metropolitana de Ferrocarrils de la Generalitat perquè arribi a Bellaterra i, fins i tot, a l’Aeroport de Barcelona’. La portaveu d’ERC, Núria Maynou, ha assenyalat que ‘el pla ha de servir per a una mobilitat  més verda i sostenible, ens preocupa que el pla faci resorgir un vell dimoni com el projecte del Quart Cinturó entre Terrassa i Granollers i prioritzem la connexió ferroviària orbital  entre els dos Vallès’. El portaveu del PSC, Jordi Terrades, ha intervingut dient que ‘no entraré a parlar de noves realitats territorials ni faré patriotisme amb el Vallès’ i ha puntualitzat que ‘la realitat económica del Vallès Oriental no s’entendria sense la capacitat de lideratge de Barcelona’, per afegir al.ludint ERC ‘que no crec que trinxar el territori amb una nova via ferroviaria, al marge de la seva viabilitat econòmica, sigui una bona manera de solucionar els problemes de mobilitat’.

Finalment, l’alcalde ha tancat aquest debat del punt dotzè, en al.lusió a la seva recent trobada coral amb l’alcaldessa de Barcelona, explicant que creu que no s’ha de renunciar a cap taula per poder parlar. Aquí ha aprofitat per detallar que hi ha temes, complementaris al PEMV, que no poden esperar a l’any 2023, com l’acceleració del Pla Territorial del Transport; la connexió ferroviària de Granollers a Terrassa, per Mollet i Sabadell; que s’ha de solucionar que hi hagi barems diferents sobre la qualitat de l’aire segons el territori o l’increment de les inversions de la Generalitat en la segona corona a través dels plans directors d’infraestructures.

PROSPERA LA MOCIÓ SOBRE CICLES FORMATIUS SANITARIS DE GRAU SUPERIOR                      

A més de la moció sobre la declaració institucional del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI ja comentada al principi d’aquesta crònica, n’hi havia dues més, també aprovades per unanimitat.

La primera, la que hem presentat amb Granollers per la Independència i ERC, sobre la necessitat de fomentar la impartició de cicles formatius, en l’àmbit sanitari, de grau superior i complementaris dels de grau mitjà, ja existens a la comarca. La situació viscuda arran de l’emergència provocada pel coronavirus ha fet palesa aquesta necessitat per millorar i incrementar la formació dels professionals d’aquest col.lectiu que ha tingut un paper tan important en la lluita i contenciò de la Covid-19, com ha argumentat Mònica Ribell en la seva intervenció.

Un moment de la sessió del Ple municipal

L’altra moció l’han presentat els companys d’Esquerra Republicana de Catalunya demanant suport a les lluites per l’eliminació de la discrimació racial, iniciativa desfermada a partir de la mort del ciutadà afroamericà George Floyd el passat 25 de maig a Minneapolis, Estats Units. En el torn d’intervencions, Juanma Vargas, de Ciutadans, ha manifestat tot el suport del grup però seguidament ha afegit que ‘li hauria agradat que el grup d’ERC al Parlament els hi hagués atorgat quan el seu grup va presentar denúncies per pressumptes comentaris racistes de polítics catalans (amb noms)’. Maynou ha replicat que ‘em dolen les cites dites fora de context que acabem d’escoltar’ i l’alcalde Mayoral ha lamentat ‘haver escoltat paraules a les quals no estem acostumats en aquesta institució. Que cadascú reflexioni, i ho deixo aquí …’.

APUNTS FINALS

Gairebé tres hores de sessió donen per molt, però d’entre totes les altres coses que aquesta nit s’han dit al Centre d’Arts en Moviment (quin nom tan ben trobat … !!!), en destacarem dues: la primera del nostre company Àlex, que al principi d’intervenir, ha deixat anar amb un toc d’humor, entre rialles i sense desperdici, la següent afirmació: ‘Estic una mica impressionat per l’escenari d’aquesta sessió, amb una disposició pròpia del Politburó soviètic … ‘. O del PC de la Xina, que encara fa més basarda …

L’altra perla de la sessió l’ha etzibat el regidor d’ERC Pau Llobet, que probablement imbuÏt encara de l’esperit de la seva onomàstica celebrada dilluns, ha regalat una frase preciosa quan es debatia el punt sobre el Pla Local sobre la Diversitat Sexual i de Gènere: ‘Hi votarem a favor perquè no hi ha res més important que estimar a qui vulguis i com vulguis …’.

Sí, reflexionem. I a finals de juliol hi tornem, abans de vacances.

COMPARTEIX!