fbpx

Donem suport a un pressupost per ajudar a sortir millor de la crisi i lluitar contra l’emergència climàtica

Amb el nostre vot favorable, l’Ajuntament de Granollers aprova inicialment un pressupost de gairebé 97 milions d’euros que prioritza facilitar una sortida de la crisi més suau a empreses, treballadors autònoms i entitats socials i activar accions per fer front a les conseqüències del canvi climàtic

El Ple extraordinari d’avui, dedicat gairebé monogràficament al pressupost general de l’any que ve, ha aprovat inicialment la proposta de l’equip de govern, millorada amb vuit aportacions de Junts per Granollers i aquest cop també amb el vot favorable d’ERC. En total, com ha dit en la presentació Jordi Terrades, regidor d’hisenda i portaveu socialista, són 96,9 milions d’euros; és a dir, un pressupost que a diferència de l’any passat creix, exactament un 5,6%, i es converteix en el més elevat dels últims deu anys: ‘És un pressupost que fa una aposta per les polítiques socials i que permetrà començar a  afrontar reptes associats a la transició energética i ecològica per aconseguir una ciutat a mida de les persones que hi vivim’. Terrades ha dit que l’endeutament viu de l’Ajuntament a data d’avui és de 23 milions d’euros, més de la meitat menys del deute que hi havia fa uns anys, i que el rati legal està situat en un 41%, per sota dels límits permesos. Aquest pressupost general engloba l’Ajuntament de Granollers, el Patronat Museu de Granollers i les societats Granollers Mercat, Granollers Promocions, Granollers Escena i Roca Umbert Fàbrica de les Arts.

Terrades, al final de la seva intervenció, ha volgut destacar la col.laboració amb Junts per Granollers, plasmada en el pressupost que es va aprovar l’any passat per encarar la terrible situació desfermada pel coronavirus, i ha remarcat la incorporació al pacte pressupostari, aquest any, del grup municipal d’ERC.

El nostre company Josep Maria Noguera durant la seva intervenció en el Ple extraordinari d’avui

Junts per Granollers, per segon any consecutiu ha votat afirmativament a les xifres presentades perquè, com ja va passar el novembre del 2020, hem vist reflectides bona part de les propostes presentades a l’equip de govern. El regidor Josep Maria Noguera, que ha argumentat la nostra posició, ha fet una reflexió inicial fent una bona valoració de la feina conjunta que s’ha fet aquest any, producte del pla de xoc de 1.700.000 euros aprovat per fer front a la crisi generada per la pandèmia. Quant al pressupost que s’ha debatut avui, des de Junts hem fet les nostres propostes en base a dos punts claus, com sintetitza la il.lustració que encapçala aquesta informació: ‘primer, que considerem que encara no és el moment de fer determinades inversions i que s’ha de fer un acompanyament en la sortida de la crisi i, segon, que cal posar en marxa accions encaminades a transformar la ciutat per fer front al gran repte que, com a societat, se’ns planteja: la crisi climática’.

En el primer capítol s’ha pactat augmentar en 15.000 euros les subvencions a les entitats del tercer sector que es dediquen a l’emergència alimentària; destinar 10.000 euros més a l’assistència psicológica de persones joves i adolescents; destinar 100.000 euros a subvencionar les empreses en l’àmbit del manteniment de llocs de treball; destinar 80.000 euros als autònoms en l’àmbit del manteniment de l’activitat econòmica i finalment destinar una partida de 100.000 euros més, afegits als 400.000 aprovats l’any passat, per ampliar la guardiola per a la futura residència de gent gran del carrer Tetuan. Al marge d’aquestes partides, Noguera ha recordat ‘que el nostre grup va pactar amb l’equip de govern una reducció progressiva sobre la bonificació aplicada a la taxa d’ocupació de la via pública de terrasses de bars i restaurants’, que el 2022 serà un 25% més baixa encara que la que s’aplicava l’exercici 2020.

I pel que fa al segon, s’han incorporat al pressupost aquestes tres partides: subvencionar amb 40.000 euros les comunitats de propietaris per a la instal.lació de punts de recàrrega de vehícles elèctrics; destinar 50.000 euros a subvencionar empreses que implementin els suggeriments fets per auditories energètiques i, en tercer lloc, destinar 350.000 euros a la creació d’una oficina que desenvolupi un pla de rehabilitació i accessibilitat d’habitatges, és a dir, per ajudar a propietaris que vulguin reformar habitatges amb criteris de sostenibilitat. A banda, s’ha decidit augmentar en 150.000 euros més la partida de renovació de voreres, accessibilitat i espai públic ja prevista en el pressupost inicialment ‘que servirà per fer actuacions a zones d’on ens han arribat queixes d’alguns veïns’, ha indicat Noguera.

‘A més dels acords que ja he explicat, ha dit Noguera, en la proposta d’inversions del govern reconeixem propostes llargament demanades per aquest grup. Per exemple, la reforma de la plaça Jaume I (coneguda com la plaça Lledoner) I o la de la plaça Sant Miquel’.

En conclusió, ha afirmat Josep Maria Noguera, ‘aquest grup es mostra satisfet de l’empremta que deixa en aquest pressupost, i en aquesta línia creiem que és un pressupost millor si tenim en compte les modificacions que se li han fet a proposta nostra. No és el nostre pressupost i no és ni ideal, ni perfecte. Però sí que pensem que amb aquestes incorporacions és un pressupost millor’.

Nova sessió plenària amb restriccions a l’Ajuntament de Granollers, i amb una accidentada retransmissió en streaming

LA POSICIÓ DELS ALTRES GRUPS

Joan Ricart, el nou portaveu de Granollers per la independència, ha aassenyalat que ‘des del punt de vista estructural no entenem per què el debat del pressupost no es pot fer de forma conjunta amb el de les ordenances fiscals’ i quant al contingut en si ha dit que ‘si haguèssim tingut l’oprtunitat d’explicar-li (senyor Terrades) hauríem insistit en el tema de la formació professional, aprofitant l’arribada dels fons Next Generation, i la possibilitat de disposar d’un nou centre’ i ha manifestat que no podíen aprovar aquest pressupost. Jorge Pavón, el portaveu de C’s, ha argumentat: ‘El pla d’inversions pel 2022 ens sembla bé, perquè creix, però un cop revisat ens agradaría fer aportacions: algunes de les inversions les fariem mitjançant crèdit bancari i aprofitariem les modificacions de pressupost per destinar-les a temes de seguretat, per exemple’. Ha reconegut que és un pressupost que reflecteix indicadors positius i ha dit que valoraven l’esforç que s’ha fet i ha anunciat l’abstenció. La portaveu d’ERC, Núria Maynou, ha anat de cara al gra: ‘Com ha dit el company Noguera, no és el pressupost ideal ni el que fariem nosaltres, i ens agradaría que hi hagués hagut més debat, però en tot cas, i com ja vam fer amb les ordenances fiscals, vam fer propostes que han estat incorporades i per aquesta raó hi votarem a favor’.

El pressupost general pel 2022 s’ha aprovat inicialment amb 21 vots favorables, dues abstencions i un vot en contra. Circumstància que en una breu intervenció final el president de la corporació municipal, Josep Mayoral, ha valorat molt favorablement.

Abans de començar la sessió, l’alcalde ha volgut tributar en nom de tota la corporació un record a l’actriu i activista cultural Olga Pey, distingida amb la medalla de la ciutat i traspassada fa pocs dies.

El dimarts 30 de novembre nova sessió plenària, corresponent al mes en curs.

COMPARTEIX!