El ple municipal de març aprova el conveni amb el gestor ferroviari ADIF, que permetrà cobrir la línia de França entre els carrers Josep Umbert i Agustí Vinyamata i connectar d’una vegada el barri de la Font Verda amb el centre de la ciutat en un termini màxim de dos anys i mig
En una sessió plenària precedida, la setmana passada, per l’anunci de l’alcalde de deixar l’Ajuntament, Josep Mayoral ha volgut començar aquesta cita tan especial recordant Vicenç Sáez de Tejada, activista cultural i un dels actuals gestors del Teatre Auditori, que ens va deixar sobtadament la setmana passada a Granollers, als 62 anys després, d’una llarga trajectòria com a servidor públic.
L’ordre del dia del ple ordinari d’aquest mes de març, ha està conformada per dinou punts i una moció de rebuig de la invasió russa d’Ucraïna, que complementava la declaració de la junta de portaveus del passat 25 de febrer en el mateix sentit. Presentada per ERC, la moció s’ha aprovat per unanimitat, cercant la manera de traduïr en accions concretes tot allò que es pot fer des del consistori a favor de les persones refugiades.
La sessió ha donat compte de les resolucions d’alcaldia que aproven les liquidacions pressupostàries del 2021 de l’Ajuntament i del Patronat Municipal del Museu, respectivament. El tinent d’alcalde i regidor d’hisenda, Jordi Terrades, ha parlat ‘d’un resultat pressupostari positiu amb una tendència a la recuperació, això sí amb un romanent de tresoreria menor degut a les actuacions extraordinàries arran de la pandèmia’. Terrades, en la seva intervenció, també ha volgut deixar constància davant del ple que ‘un altre debat será què fem aquest any amb l’endeutament.’
Més endavant, el punt desè, ha aprovat provisionalment la revisió anual del Padró Municipal que, a data 1 de gener de 2022, diu que a Granollers som 61.985 habitants, 604 menys que fa un any en la mateixa data.
Àlex Sastre: ‘La cobertura de la línia del tren acabarà amb una cicatriu que Granollers té des de fa molts anys’
El punt onzè de la sessió ens ha dut el primer tema que ha generat debat, en positiu, perquè s’ha aprovat unànimament. La regidora d’urbanisme Gemma Giménez ha introduït l’aprovació del conveni entre l’Ajuntament i el gestor ferroviari ADIF, que permetrà reordenar urbanísticament bona part de l’actual estació de mercaderies de Granollers-Centre, que està previst traslladar a la Llagosta, i el cobriment de la linia de França entre els carrers Umbert i Vinyamata. Ha dit la regidora que ADIF assumeix el cost de 12 milions´d’euros previst per a la cobertura i que també aportarà 6 milions més per la remodelació de l’estació. Un cop firmat el conveni, l’Ajuntament redactarà el planejament urbanístic de tot el sector (110b del POUM) destinant-hi 3 milions d’euros. La ciutat, amb aquestes dues actuacions, guanyarà prop de 9.000 metres quadrats d’espais públics.
El nostre portaveu, Àlex Sastre, ha intervingut per dir que aquest disseny de les línies de tren ja formen part de la història i que de la mateixa manera que la línia del Maresme separa les poblacions de les platges i del mar, la línia de França a Granollers és ‘una cicatriu que trenca la ciutat, desconnectant el barri de la Font Verda’. Ha volgut recordar, però, que aquest és un tema amb molta història, repetidament anunciat per diversos governs municipals i ha incidit que ‘aquest conveni que avui aprovarem, perquè aquest cop sí sembla que la cosa va de debó, com la millora de la R-3, és un conveni entre l’Ajuntament i un gestor que depèn del govern espanyol cosa que ens fa pensar a alguns que qualsevol preocupació és poca’. Tot i aquest ‘excepticisme’, ha dit que ‘ho celebraríem, perquè urbanísticament és una necessitat que connectarà millor la ciutat’. Ha fet èmfasi en què es tracta d’un cobriment del tram amb lloses, no d’un soterrament, que obligaría a tocar catanàries i a una obra d’unes altres dimensions. El posicionament de Junts per Granollers, ha anunciat, será favorable a un conveni que desencalli un conflicte molt llarg.
La resta de grups municipals s’han pronunciat en la mateixa línia favorable i Terrades, del PSC, li ha etzibat a a Sastre, entre rialles, ‘que vagi posant el cava en fresc’. El portaveu socialista ha reconegut que quan l’any 1959 es va desplaçar l’actual traçat del tren des del carrer Girona (ara també Sant Esteve i avinguda del Parc) no es preveía el creixement que experimentaría Granollers: ‘En dos dos o dos anys i mig ho tindrem enllestit’.
‘Treballant conjuntament amb rigor i discreció aconseguirem fites importants’, diu Sastre per argumentar el suport al nou conveni del centre Montserrat Montero
Producte d’un acord entre l’Ajuntament i el departament d’Educació de la Generalitat, l’any 2008 el centre d’educació especial Montserrat Montero és va convertir en un equipament municipal i gràcies a un pacte Educació es va comprometre a sufragar al 100% les despeses de funcionament. Però des del 2015 es van acabar parcialment aquestes aportacions i des de llavors hi ha un déficit anual de 300.000 euros. Posteriorment es va firmar un conveni amb el Consell Comarcal, que no ha estat efectiu. El nou conveni de 4 anys (més 4) que ha presentat avui el regidor d’educació Francesc Arolas, i que substitueix l’anterior, ja caducat, incorpora una aportació dels diversos ajuntaments de la comarca que participen en el consorci del centre, que anualment marcarà la quota que li correspon a cada municipi.
Aquesta tema ha motivat la segona intervenció de la nit d’Àlex Satre -cap portaveu més no hi ha intervingut- i ha assenyalat que ‘aquest és un tema que conec bé, perquè aquest regidor fa quatre anys era conseller comarcal d’eduació i membre del Patronat Montserrat Montero.’ Ha reconegut que es va fer aquella desinversió per part de l’administració catalana, perquè de vegades les circumstàncies o la normativa obliga a actuar d’una forma determinada, però ‘alguns, malgrat tot, tenim clar que quan toca defensar els interessos de la ciutat i de la comarca ho fem desacomplexadament amb independència que sigui quin sigui el color polític de la Generalitat’ i ha recordat que amb el regidor d’aquella época es va treballar en equip per trobar solucions per a un centre que és tot un referent. ‘S’ha de reiterar al departament que correspon el compliment de les obligacions que pertoqui, perquè treballant conjuntament, amb rigor i discreció, podrem aconseguir fites importants’.
L’alcalde Mayoral ha tancat aquest punt fet un reconeixement a les persones responsables del centre, de forma especial a Carme Gràcia, administradora, i a Isabel Mas, perquè ‘aquests dos anys el Montserrat Montero ho ha passat molt malament’.
De la sessió, cal destacar així mateix l’aprovació de l’adhesió de l’Ajuntament al ‘Pacte de les Alcaldies-Europa’, que vol reforçar l’acció per a una Europa més justa i climàticament neutra. El regidor de medi ambient Albert Camps ha dit que això s’ha d’aconseguir ‘reduint els gasos d’efecte hivernacle, preparar els impactes del canvi climàtic i avançant cap a l’eficiència energética.’ I també l’aprovació inicial del IV Pla de prevenció d’addiccions, que ha presentat la regidora de serveis socials Maria del Mar Sánchez. El pla s’articula en l’ordenació dels recursos municipals existents; promoure actuacions d’informació i acompanyament; i en la millora de la coordinació amb serveis externs i interns. S’aplicarà en base a 4 eixos i tots els grups que han intervingut han ressaltat la importància d’aquest pla de cara al jovent i la prevenció de la salut mental.
Tots dos punts també han estat aprovats per unanimitat.
Sense que es formulessin ni precs ni preguntes, un cop presentada ja la moció esmentada al principi d’aquesta informació, s’ha aixecat la sessió ordinària quan passaven cinc minuts d’un quart de deu de la nit. L’alcalde ha convidat a regidors i regidores, i també al nombrós públic assistent, a no deixar els seients perquè acte seguit començaria el ple extraordinari per comunicar i aprovar oficialment la seva renúncia.