fbpx

‘El 2017 és una victòria no culminada d’aquest país’, afirma Sastre en l’homenatge a Francesc de Perpinyà

L’historiador Diego Sola considera que la negativa del militar i polític granollerí a signar la capitulació de Barcelona el 1714 va ser un acte que ha posat Granollers a primera fila de la història nacional de Catalunya

Dins dels actes unitaris acordats entre les entitats i partits polítics independentistes de Granollers per conmemorar enguany l’11 de Setembre, que avui s’han fet a la plaça de la Porxada, a Junts per Granollers ens ha correspost organitzar un acte que hem volgut convertir en homentatge a Francesc de Perpinyà Sala i Sasala.

Aquest granollerí d’origen gironí i osonenc, militar i polític, va ser el diputat que el setembre de 1714, quan tots els membres del govern de la Generalitat i dels Tres Comuns van decidir acceptar la capitulació de Barcelona després de dos anys de setge, s’hi va negar. Les conseqüències de la seva decisió no van ser massa bones per a ell en aquell moment però la història ja s’ha encarregat de recuperar la seva figura.

Amanda Ramos, assistida per Àlex Sastre, durant la seva introducció

Amanda Ramos, coordinadora local de Junts, en la seva presentació ha justificat l’acte d’avui ‘perquè Francesc de Perpinyà és un personatge que lliga molt bé amb l’Onze de Setembre’, i ha destacat la importància d’haver sabut organitzar aquest acte unitari entre les forces polítiques i entitats socials partidàries de la independència i la república catalana, a més de recordar els efectes devastadors de la pandèmia.

L’historiador granollerí Diego Sola, convidat a parlar de Francesc de Perpinyà ha assenyalat que ‘recuperem un personatge que ens ha posat a primera fila de la història nacional de Catalunya’, situa la coronació de Felip V el 1700 com l’origen dels canvis que s’experimenten a Catalunya i considera que l’ascens de Carles III com emperador del Sacre Imperi Romano-Germànic va alterar el nostre destí a causa del canvi d’estratègia de determinades potències europees, com Anglaterra, temeroses de l’excesiva concentració de poder de l’Arxiduc Carles. Precisament, ha afirmat que ‘un dels grans moments, transcendents, de la vida de Francesc de Perpinyà va ser la visita a la nostra ciutat de l’emperador Carles III, el gener de 1710’. Ha completat la recopilació amb diverses notes biogràfiques per ajudar a entrendre  millor la dimensió d’aquest granollerí il.lustre.

L’historiador Diego Sola en plena intervenció

L’acte l’ha tancat el portaveu del grup municipal Àlex Sastre, bon amic de Diego Sola, que ha començat dient que ‘Granollers és una ciutat que necessita reivindicar personatges com Francesc de Perpinyà’ i s’ha felicitat que la vila ‘tingui historiadors com en Diego’. Ha confessat que en converses entre tots dos més d’una vegada ha sorgit la qüestió de quina data era pitjor (des del punt de vista nacional de Catalunya): el 1714 o el 1939?. I ha fet una argumentació que s’ha acabat barrejant, ineludiblement, amb el 2017 i aquí, en aquest punt, Sastre ha estat taxatiu: ‘El 2017 és una victòria no culminada d’aquest país’, per acabar la seva intervenció de forma contundent; ‘Aquesta flama (els anhels de llibertat de Catalunya) no està disposada a apagar-se’.

Malgrat la pluja, les oliveres han estan presents en el lliurament del Guardó ‘Salvador Casanova’
Núria Maynou, portaveu d’ERC, acompanyada d’Isabel Alcalde i de Marta Vilaret, d’esquena, que també han prés la paraula

Els actes d’aquesta commemoració de l’11-S han començat a les 7 de la tarda amb el tradicional lliurament del Guardó ‘Salvador Casanova’, que organitza anualment ERC, que, degut a la pluja que queia en aquell moment s’ha hagut de traslladar de les oliveres de la Porxada, on hi ha la placa dedicada al destacat activista, a sota la teulada del centenari edifici que presideix la plaça major de la vila. El guardó d’enguany s’ha atorgat a diverses publicacions editades en català: El 9 Nou, SomGranollers, Revista Vallesos i Editorial Alpina, que celebra el seu 75è aniversari. A tots els nostres companys de les tres publicacions i de l’editorial granollerina, moltíssimes felicitats.

La concentració de torxes s’ha fet, finalment, a la mateixa Porxada
Un moment de l’acte de ‘Crema’ del Decret de Nova Planta

A les 8 del vespre s’ha fet la concentració de torxes, a la mateixa Porxada en lloc de fer-se a la plaça 11 de Setembre; la crema simbólica del Decret de Nova Planta; intervencions dels representants d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana, diverses actuacions musicals i la lectura del Manifest Unitari Granollers 10-S 2021, que podeu llegir íntegrament aquí, en el nostre portal d’actualitat.

També hi ha hagut una estona per escoltar música durant la vesprada a la Porxada
L’executiva local de Junts, a Granollers, amb Diego Sola al centre

La meteorología d’aquesta vigilia de la Diada 2021 ha obligat a alterar l’ordre i ubicació d’alguns actes previstos però que s’han pogut desenvolupar amb normalitat i amb l’assistència d’un públic convençut i lleial que no falla mai.

Bona Diada Nacional de Catalunya a tothom … !!!

COMPARTEIX!