fbpx

Els Grups Municipals d’ERC, Junts per Granollers i Primàries presenten una moció de rebuig a l’episodi d’espionatge polític d’activistes, periodistes i autoritats

Amb l’objectiu que es debati i l’aprovi el Ple municipal de juliol

Els Grups Municipals d’Esquerra Republicana, Junts per Granollers i Granollers per la Independència – Primàries Catalunya han registrat conjuntament una moció de rebuig a l’episodi d’espionatge polític d’activistes, periodistes i autoritats per a ser debatuda al Ple de l’Ajuntament previst per al proper dimarts 28 de juliol.

La proposta sorgeix arran de que durant el darrer mes s’ha donat a conèixer que un centenar de periodistes, activistes i polítics arreu del món han estat víctimes d’un programari informàtic, conegut com a Pegasus, que en origen ha estat dissenyat per tal de que els governs puguin obtenir informació rellevant en la lluita contra el crim organitzat i el terrorisme.

El fet de que aquest programari s’hagi utilitzat per a l’espionatge d’activistes, periodistes i autoritats polítiques suposa un autèntic escàndol antidemocràtic que ha tingut una greu incidència a Catalunya, afectant a la segona màxima autoritat del país, el Molt Honorable President del Parlament Roger Torrent i a l’Honorable Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. Alhora, també s’han vist afectats el diputat del Parlament i Regidor de l’Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall, l’exdiputada Anna Gabriel i el membre del secretariat nacional de l’ANC Jordi Domingo

Per tots aquests motius, la moció insta a condemnar l’ús d’aquest programari en l’espionatge de líders polítics i activistes catalans, així com reclama una investigació per esclarir els fets en el marc del Congrés dels Diputats i del Govern espanyol.

TEXT ÍNTEGRE DE LA MOCIÓ DE REBUIG A L’ESPIONATGE POLÍTIC D’ACTIVISTES,   PERIODISTES I AUTORITATS  

Aquest darrer mes s’ha donat a conèixer que un centenar de periodistes, activistes i polítics d’arreu del món han estat víctimes d’un programari informàtic conegut com a Pegasus que ha estat dissenyat i comercialitzat per tal que els governs puguin obtenir informació rellevant en la lluita contra el crim organitzat i el terrorisme. Moltes de les persones afectades, a més, no tenen cap mena de procés judicial obert que justifiqui la violació de la seva intimitat.

Aquestes pràctiques, són conegudes i existeixen des de fa temps, però no podem permetre que segueixin essent part del present, si no que han de quedar relegades al passat.

Aquest escàndol antidemocràtic també ha tingut una greu incidència a Catalunya, afectant a la segona màxima autoritat del país, el Molt Honorable President del Parlament Roger Torrent i a l’Honorable Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. Alhora, també s’han vist afectats el diputat del Parlament i Regidor de l’Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall, l’exdiputada Anna Gabriel i el membre del secretariat nacional de l’ANC Jordi Domingo.

 Malgrat encara no es coneix quin és el govern responsable d’aquest espionatge, considerem que és imprescindible denunciar les males pràctiques en l’ús d’eines que en cap cas s’haurien de fer servir amb motivacions polítiques. En aquest sentit, creiem també que és imprescindible fer costat a les víctimes, i, per tant, fem una crida a les institucions que representem i ens representen a fer un ús responsable de les tecnologies, deixant de banda l’ús repressiu contra individus per raons ideològiques.

Per tot això, els Grups Municipals d’Esquerra Republicana – Acord Municipal, Junts per Granollers i Granollers per la Independència – Primàries Catalunya proposen al Ple de l’Ajuntament de Granollers l’adopció dels següents

ACORDS

Primer.- Condemnar l’ús del programari Pegasus en l’espionatge de líders polítics i activistes catalans, així com a polítics, periodistes i activistes d’arreu del món.

Segon.- Instar als Grups Parlamentaris del Congreso de los Diputados a donar suport a la creació de la Comissió d’Investigació «sobre el espionaje e intromisión a la privacidad y a la intimidad de líderes políticos, instituciones y personas individuales por parte de las estructuras públicas del Estado», que han proposat els grups d’Unidas Podemos, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, CUP, PNV, EH Bildu, BNG, Más País y Compromís.

Tercer.- Instar al Gobierno de España que iniciï una investigació que arribi fins el fons d’aquesta qüestió, tal i com han demanat alguns dels afectats.

Quart.- Donar a conèixer aquesta condemna mitjançant els canals de comunicació de l’Ajuntament de Granollers.

Cinquè.- Comunicar aquests acords a la presidència del Parlament de Catalunya, a la presidència de la Generalitat de Catalunya, a la conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública, al Grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, al Congreso de los Diputados i al Gobierno de España.

Granollers, Juliol de 2020.

Núria Maynou i Hernández, portaveu del Grup Municipal d’ERC-AM

Àlex Sastre i Prieto, portaveu del Grup Municipal Junts per Granollers

Mònica Ribell i Bachs,  portaveu del Grup Municipal Granollers per la Independència – Primàries Catalunya

COMPARTEIX!