fbpx

‘És hora de bastir acords amplis i saber estar a l’altura de les circumstàncies’, pronostica Àlex Sastre en el Ple que ratifica les mesures econòmiques contra el coronavirus

Contra els desitjos expressats al final del darrer Ple municipal, el de març, el corresponent al d’aquest mes d’abril que acabem també s’ha hagut de fer de forma virtual per segon cop consecutiu degut a les limitacions que imposa l’estat d’alarma decretat per la pandèmia del coronavirus. Una sessió amb dotze punts del dia tècnics i formals, que s’ha resolt en vuitanta-cinc minuts i sense la perfecció tecnológica del dia 31 de març passat que tant va enlluernar a propis i estranys, ja que alguns canvis introduïts en el sistema informàtic han impedit en alguns moments seguir les intervencions dels regidors amb la nitidesa esperada tot i que, al final, la nau ha arribat a bon port.

La liquidació del pressupost municipal corresponent a l’any passat, el punt quart de l’ordre del dia, com es presumia, ha estat el que ha donat més joc i més participació dels regidors. En aquest tràmit, el tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Jordi Terrades, ha informat que l’any 2019 s’ha liquidat amb un resultat pressupostari de 8.020.410,24 euros i un romanent de tresoreria de 8.640.175 euros. Aquest resultat, ha dit, és la conseqüència d’un major nombre d’ingressos del voltant de tres milions d’euros i d’una disminució de la despesa de cinc milions d’euros més. Gràcies a això l’equip de govern, després de consensuar-ho amb tots els grups municipals, vol destinar un milió i mig d’aquest romament al pla de xoc previst per front a les conseqüències econòmiques de la crisi provocada per la Covid 19. El nostre company Josep Maria Noguera, expert en temes fiscals i comptables, ha aprofitat la intervenció sol.licitada per fer un apunt sobre la gestió d’aquesta liquidació pressupostària i de l’ús del romament de tresoreria per ‘no posar en perill inversions previstes ni comprometre la capacitat per atendre els imprevistos derivats de la pandèmia’. La portaveu d’ERC, Núria Maynou, que també ha volgut intervenir, ha criticat la llei orgánica estatal que limita la despesa dels ajuntaments i ha dit que ‘és el moment de fer política expansiva’. El regidor d’Hisenda ha replicat que ‘es tracta de ser valents i prudents a l’hora’ i ha precisat que el consistori segueix els criteris que marca la Sindicatura de Comptes de Catalunya al respecte.

En Josep Maria Noguera, al centre, en plena intervenció durant la sessió del Ple

En un segon torn d’intervencions, el nostre portaveu Àlex Sastre ha destacat, després de dir que ‘l’aprovació de la liquidació pressupostària d’avui tanca una etapa’, que ‘a partir d’ara ens tocarà refer moltes coses i que, malgrat les discrepàncies, ens haurem de posar d’acord en moltes altres coses més’, en relació a les mesures ja adoptades i les que s’albiren com a conseqüència de la situació actual perquè ‘passada aquesta primera fase de crisi sanitària ara ens ve la crisi económica i social’ i ha pronosticat que ‘per estar a l’altura de les circumstàncies, com espera la ciutadania de tots nosaltres, caldrà bastir acords amplis’.

Arribats a aquest punt, l’alcalde Josep Mayoral ha intervingut per explicar que en la reunió prèvia de portaveus havia anunciat la voluntat de dur al Ple municipal de maig un pla de xoc, consensuat també en el Consell Econòmic i Social de l’Ajuntament, amb la dotació abans esmentada d’un milió i mig d’euros.

El Ple ha aprovat per unanimitat els punts 6, 7, 8 i 9, entre els quals hi havia el primer paquet de mesures per pal.liar els efectes econòmics que l’Ajuntament va posar en marxa el mes passat. La portaveu de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya, Mònica Ribell ha pres la paraula per assenyalar que ‘en aquestes mesures emergents que ratifiquem avui el Govern de la ciutat ha actuat bé’ i, per la seva condició de metgessa i profesional de la plantilla de l’Hospital de Granollers, ha destacat ‘que el centre ha actuat ràpid en la reconversió necessària per fer front a la Covid-19’. El portaveu de Ciutadans, Jorge Pavón, ha expressat també la satisfacció per la bona predisposició de tots els grups municipals per afrontar els reptes desfermats per la crisi del coronavirus.

Una imatge divertida: el regidor d’ERC, Pau Llobet, ha quedat ‘congelat’ en plena votació d’un dels punts del Ple

En els punts 10 (modificació sobre una relació de llocs de treball) i 12 (sobre una prórroga d’un conveni amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya) Junts per Granollers ens hem abstingut. El punt onzè, referent a la gratuïtat del transport públic per carretera mentre duri l’estat d’alarma, s’ha aprovat per unanimitat. Granollers per la Independència ha aprofitat el torn per demanar que aquesta mesura s’allargui més enllà i el regidor Juan Manuel Segovia ha contestat que en prenia nota, tot afegint que aquesta era una bona oportunitat per plantejar la discussió de les tarifes del transport públic del país.

L’alcalde de Granollers ha tancat la sessió remarcant que el mes de maig será clau per construir el futur que ha d’esdevenir i el desig, aquest cop sí, que el pròxim Ple municipal pugui recuperar el format habitual.

COMPARTEIX!