A hores d’ara ja som conscients de la crisi econòmica que ha generat la pandèmia. Més enllà de la crisi sanitària, sectors com la restauració, el turisme i el comerç estan vivint una situació complexe amb un futur a curt termini complicat i a mig i llarg, incert …
Són moments de canvis, si posem el focus en la nostra ciutat. Només ens cal sortir al carrer per adonar-nos o constatar com està canviant el carrer, el barri i el centre de la ciutat. No són casos aïllats, a Granollers veiem cada cop més cartells de “es lloga, local disponible o en venda” i és que la supervivència d’aquests sectors està en perill.
En els últims dies el tancament d’un dels establiments d’un reconegut grup del sector textil, que té una important presència amb diferents marques comercials a la nostra ciutat, ha fet disparar l’alarma: què passarà si marxa el grup sencer? Serà Granollers comercialment un pol d’atracció? Qui ocuparà aquests locals de grans dimensions …?
Aquests són alguns dels interrogants que sorgeixen cada vegada que una persiana es baixa i no es torna a aixecar i no és qüestió de quin negoci tanca, ni de les dimensions del local, sinó de la seva incidència a la nostra ciutadania, com els llocs de treball que es perden, lloguers que es deixen de cobrar, o la llum i vida que donen al carrer, al barri o al centre on están ubicats.
Vénen temps de canvis, però sobretot temps de ser àgils, de passar a l’acció, d’arriscar. No n’hi ha prou amb gestionar ajuts que parin el cop. Cal immediatesa en presa de decisions i accions valentes, rigor i fermesa alhora de traçar estratègies de promoció de ciutat. L’administració s’ha de moure sennse dilació. Busquem col·laboracions público-privades que ens ajudin a donar nous usos per locals als barris; a fer d’intermediàris i contribuïr a accions com la moderació dels preus dels lloguers dels locals comercials, especialment dels mes cèntrics; a dinamitzar locals buits amb accions comercials esporàdiques; proposem-nos donar facilitats per adequar els locals a nous models de comerç; sortim a buscar inversors, cadenes comercials catalanes que no tenen seu a la nostra ciutat. Fem-los l’oferiment d’un Granollers actiu i atractiu amb oportunitats de negoci Generem llocs de treball i generarem benestar. Movem-nos abans no sigui massa tard!
Granollers ha estat, és, un municipi amb un teixit comercial viu. Serem capaços de tenir una visió analítica, amb una mentalitat creativa que amb autoexigència i agilitat sàpiga reaccionar davant d’aquesta crisi? El sector, sí. I l’administració …?
Laura Sabatés i Ortega. Regidora de Junts per Granollers.
(Article publicat al diari El 9 Nou, el 25 de setembre de 2020)