Qui ho havia de dir, però la Covid-19 ha convertit en esportistes a moltíssimes persones sedentàries. Davant la prohibició de no poder sortir de casa tots vam entendre que l’exercici físic era prioritari, tant per a la nostra salut com pel nostre sistema immunològic. Perquè davant d’un contagi, un sistema immunològic fort faria que la simptomatologia desenvolupada només fos lleu. A un adult diu l’OMS que li caldrien entre 150 i 300 minuts d’activitat física per setmana per prevenir malalties importants, incloent depressions, i es diu que per cada euro invertit en exercici físic ens estalviem com a mínim 6 euros en despesa sanitària. No podem oblidar tampoc el cost mental i psicològic que comporta l’aïllament i l’estabilitat emocional és ara més que mai primordial. Sort que la imaginació ens ha permès reinventar-nos.
Aquesta pandèmia ha fet palès el gran valor de la pràctica esportiva com a clau per millorar el nostre benestar. Amb els anys, s’havia desvirtuat la finalitat educativa de l’esport mentre es multiplicava el seu caràcter mercantilista. La pedagogia esportiva en els seus valors de l’olimpisme estava massa sacsejada, perdent la seva veritable essència; en canvi, durant aquest confinament s’ha tornat a valorar més que mai l’esport base, l’esport autèntic. És ara quan cal garantir la continuïtat dels clubs, de les escoles esportives, de tot aquest món que treballa els valors i que és l’eix principal per a la nostra evolució com a societat sana i equilibrada. La Covid-19 ha ajudat a treure el millor de tots pel que fa a responsabilitat i solidaritat, i ara hauríem d’aprofitar aquesta empenta per fer grans coses.
Cal reivindicar la importància de l’esport a la nostra societat i com pot incidir en la nostra recuperació, tant pel que fa a la part de salut com a l’econòmica. L’esport és vital per una bona cohesió social i per això el govern ja ha impulsat plans de xoc per oferir liquiditat a curt termini al sector amb manteniment i millores de subvencions i accés a crèdits en bones condicions. A Granollers fins i tot vam presentar una moció, que es va aprovar al darrer Ple, demanant la rebaixa del 21% de l’IVA esportiu, que recau sobre particulars o famílies usuàries de clubs o centres esportius siguin públics o privats, fins a un IVA reduït del 10% i, fins i tot, un d’híper reduït al 4% si la pràctica esportiva té una prescripció mèdica específica.
Quan ens crèiem immunes a qualsevol problema aquesta pandèmia ens ha fet parar la nostra acceleració, però tota crisi representa una oportunitat i de la manera com reaccionem dependrà la nostra supervivència personal i com a societat. Toca passar de la por i la culpa a la responsabilitat perquè serà l’única manera d’avançar. La vida sempre és un risc i ara hem d’assumir-lo per ser valents i imaginar aquest nou món. Però, alerta, perquè estem retornant a poc a poc a la nostra zona de confort i és aquí on ens paralitzem, on ens deixem portar pel dia a dia, oblidant-nos que hem de seguir treballant col·lectivament, i ara el que cal és cultivar el pensament crític i cooperar. Sobretot, essent capaços de contagiar aquest esperit a la resta de persones.
Amanda Ramos. Regidora de Junts per Granollers.
(Article publicat al diari El 9 Nou, el divendres 19 de juny de 2020)