fbpx

Homenatgem Lluís Companys en el 82è aniversari del seu afusellament

Àlex Sastre, portaveu de Junts per Granollers, acompanyat del regidor Josep Maria Noguera, han participat aquest migdia en representació del nostre grup municipal en l’acte d’homenatge que l’Ajuntament de Granollers tributa cada any a qui va ser president de la Generalitat, Lluís Companys i Jover, afusellat pel règim franquista el 15 d’octubre de 1940

En l’acte institucional d’aquest any, celebrat com és habitual als Jardins del Pavelló Municipal d’Esports, on hi ha un bust dedicat al president Companys, hi havia prevista la intervenció de Mercè Morales, doctora en història per la Universitat Autònoma de Barcelona, que no ha hi ha pogut participar a causa d’una indisposició. Després de la lectura del manifest commemoratiu, s’ha fet la tradicional ofrena floral, hi ha hagut unes interpretacions musicals a càrrec d’alumnes de l’Escola Municipal de Música i Conservatori Josep Maria Ruera i s’ha acabat l’acte amb el cant d’Els Segadors, l’himne nacional de Catalunya.

Els nostres representants municipals en un moment de la interpretació d’Els Segadors

MANIFEST PER REMEMORAR LA FIGURA DEL PRESIDENT COMPANYS

Avui fa vuitanta-dos anys, Lluís Companys i Jover, 123è president de la Generalitat de Catalunya a l’exili, va ser afusellat al castell de Montjuïc. Tenia 58 anys. Un mes abans havia estat capturat i empresonat a París i després lliurat per la policia militar alemanya al règim de Franco.

Torturat a Madrid, va ser traslladat a Barcelona, jutjat sense garanties processals i condemnat a mort per un consell de guerra.

Lluís Companys va néixer el 1882 al petit poble del Tarròs, a l’Urgell. Es va traslladar a Barcelona, on va estudiar dret i va començar la seva activitat política. Dirigent fundador d’Esquerra Republicana de Catalunya, va ser el primer president del Parlament de Catalunya, i també va ser ministre del govern espanyol.

Després de la mort de Francesc Macià, el Parlament de Catalunya l’elegí com a President de la Generalitat.

Companys va haver de governar en una època de grans dificultats i commocions socials i polítiques, sobretot en el període de la Guerra Civil.

A l’entrada de les forces franquistes a Barcelona, el gener de 1939, s’exilià a França.

Granollers va voler recordar el president Companys, l’octubre de 2002, amb la instal·lació d’aquesta escultura i aquests jardins, on cada any ens trobem per homenatjar la seva figura, a proposta d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Però el reconeixement a Companys ve de més antic a Granollers. Poc poc després del restabliment de la democràcia i dels ajuntaments democràtics, l’any 1984, la ciutat ja va dedicar-li un dels carrers més importants de Granollers, que tenim aquí al costat.

L’acte d’inauguració va comptar amb la presència de Josep Tarradellas, qui va ser conseller del govern presidit per Companys durant la República, i 125è president de la Generalitat.

Avui, vuitanta-dos anys després de la seva mort, Granollers ret de nou homenatge a Lluís Companys i Jover, president de la Generalitat de Catalunya de 1933 a 1940.

Granollers, 15 d’octubre de 2022

GALERIA DE FOTOGRAFIES D’AQUEST ACTE D’HOMENATGE AL PRESIDENT COMPANYS

Vista general dels Jardins del Pavelló Municipal d’Esports aquest migdia

Moment de l’ofrena floral per part dels representants de l’Ajuntament de Granollers

Farràs interpretant els Segadors, que ha tancat aquest acte institucional en record del president Companys

COMPARTEIX!