fbpx

Instem una moció de rebuig al cas d’espionatge Catalangate

Junts per Granollers, conjuntament amb els grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya i Granollers per la Independèndia-Primàries Catalunya, hem entrat a l’Ajuntament de Granollers, de cara al ple ordinari del dimarts 26 d’abril, una moció de rebuig arran del cas d’espionatge polític a Catalunya a través del programa ‘Pegasus’, que aquesta setmana ha destapat el setmanari nord-americà ‘The New Yorker’ a partir d’un informe de la institució canadenca Citizen Lab

El mitjà nord-americà The New Yorker ha publicat recentment una investigació elaborada per Citizen Lab, el laboratori canadenc amb seu a Toronto que estudia els controls d’informació que afecten la seguretat d’internet i que amenacen els drets humans.

Aquest escàndol ha afectat greument als legítims representants del poble de Catalunya, al President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i els seus antecessors Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas. També ha afectat al Parlament de Catalunya, des de la mateixa Presidenta, Laura Borràs, així com els diputats Josep Maria Jové, Meritxell Serret, Albert Batet, Josep Rius, Elsa Artadi, Quim Jubert, Jaume Alonso-Cuevillas i Carles Riera.

En aquest informe es recull que almenys 65 persones vinculades a l’independentisme català han patit infeccions amb el programa espia conegut com a Pegasus, un programari, elaborat per l’empresa israeliana NSO, que només és venut a estaments governamentals, és a dir, Estats.

Fa dos anys es va donar a conèixer la situació d’espionatge a diferents dirigents polítics catalans, entre ells el President del Parlament, Roger Torrent, juntament amb un diputat, Ernest Maragall i l’exdiputada Anna Gabriel, fet que ja va comportar iniciar una querella i emprendre mesures legals des del propi Parlament. Ara, aquesta situació ha demostrat ser un cas a gran escala, un escàndol majúscul que ataca la democràcia mateixa.

L’ús il·legal, antidemocràtic i sistemàtic dels darrers cinc anys del programari Pegasus ha estat dirigit contra polítics del moviment independentista, activistes pels drets humans, periodistes i advocats. És evident que en aquest cas, l’ús d’aquest programari continua emmarcat en la causa general contra l’independentisme, iniciada el 2017 per contrarestar un moviment pacífic, cívic i democràtic.

Aquesta situació ha de preocupar al conjunt de totes les forces democràtiques per l’evident vulneració de drets, especialment per garantir l’expressió democràtica i evitar l’abús autoritari, il·legal i il·legítim contra qualsevol dissidència política. Totes les idees democràtiques han de poder-se defensar amb llibertat, sense que els seus drets civils i polítics siguin violats per raons ideològiques.

Aquest cas d’espionatge polític suposa una flagrant vulneració dels drets fonamentals, tant individuals com a col·lectius, que va en contra dels valors democràtics i de llibertat, civils i polítics que han de representar i preservar la Unió Europea.

Per tots aquests motius, els Grups Municipals d’Esquerra Republicana – Acord Municipal, Junts per Granollers i Granollers per la Independència – Primàries Catalunya proposen al Ple de l’Ajuntament de Granollers l’adopció dels següents

ACORDS:

PRIMER.- Condemnar l’espionatge polític que suposa una flagrant vulneració de drets humans fonamentals reconeguts, tant en l’àmbit intern com internacional, com són el dret a la intimitat o el secret de les comunicacions.

SEGON.- Manifestar el suport de l’Ajuntament de Granollers i tota la seva solidaritat a les almenys 65 persones que fins a dia d’avui se sap que han patit aquest espionatge polític a través del Catalangate.

TERCER.- Exigir al Govern de l’Estat que investigui amb la màxima celeritat i transparència en els òrgans pertinents, que doni les explicacions necessàries i s’assumeixin les responsabilitats a tots els nivells pertinents davant d’aquesta pràctica il·legal d’espionatge contra la dissidència política, en aquest cas, contra membres del moviment independentista català.

QUART.- Reclamar l’adopció urgent per part de l’Estat de les mesures per eradicar l’espionatge polític antidemocràtic, i garantir que cap persona pugi ser víctima d’espionatge i persecució per defensar un projecte polític.

CINQUÈ.- Reafirmar el compromís democràtic de defensar els drets i les llibertats de la ciutadania i defensar que es respectin els tractats i els convenis internacionals per a la protecció dels Drets Humans i els Drets Civils i Polítics.

SISÈ.- Traslladar aquest acords a la presidència del Govern de la Generalitat de Catalunya i del Parlament de Catalunya, al govern de l’Estat, així com a tots els grups polítics del Parlament de Catalunya

COMPARTEIX!