fbpx

Junts celebra les concrecions del pla estratègic ‘Granollers 2030’ i l’àmplia implicació ciutadana

El ple municipal de juny aprova per unanimitat el document ‘Missions Granollers 2030’, el tercer pla estratègic des de la recuperació de la democràcia, vertebrat en tres eixos: la sostenibilitat, el foment del talent i el benestar dels ciutadans.

Passaven tres minuts de quarts de vuit del vespre quan s’ha iniciat a la sala de plens la sessió d’aquest mes de juny, que al final s’ha convertit en la més curta de totes les ordinàries que portem aquest any 2022, integrada per un ordre del dia d’onze punts, més les tres mocions presentades i els precs i preguntes finals. L’alcaldesa Barnusell l’ha iniciat amb la lectura, per acord de la junta de portaveus, de la declaració elaborada per la Diputació de Barcelona amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, que se celebra avui, dia 28.

Fina Jerez, una de les tres persones que han coordinat el nou pla estratègic, durant la seva intervenció

El plat fort del ple ha arribat ben aviat, amb l’aprovació del document del Pla Estratègic ‘Missions Granollers 2030’, emmarcat dins del Pla d’Acció d’Agenda Urbana i que es va posar en marxa ara fa un any, com s’ha recordat, quan tots els grups municipals van acordar posar-ho a rodar i van saber consensuar una direcció col.legiada perquè es posés a treballar conjuntament amb la ciutadania. Fina Jerez, en representació dels seus companys Mireia Cammany i Arnau Queralt, ha fet una rápida, concisa i completa exposició del document que s’articula al voltant de tres missions: Granollers, ciutat neutra amb el carboni; Granollers, ciutat que fomenta el talent i Granollers, ciutat que vetlla pel benestar de la ciutadania. Cada missió té cinc fites i la comissària n’ha destacat una de cadascuna de les tres. De la primera ha subratllatat l’objectiu de reduir les emissions de carboni el 2030 a un 50% de les que teníem el 2005. De la segona, l’aprofitament del talent existent a la ciutat potenciant una formació dual i de la tercera, aconseguir que l’any 2030 el parc d’habitatge social sigui del 15%. Jerez s’ha desfet en elogis per la immensa participació ciutadana i ha remarcat que el document conté propostes de tots els ciutadans.

JOSEP MARIA NOGUERA: ‘DES DE JUNTS VOLEM EXPRESSAR LA NOSTRA GRATITUD A LA GENT QUE S’HA INVOLUCRAT EN LA REDACCIÓ I CONCRECIÓ DEL PLA ESTRATÈGIC’

En absència al ple d’avui del nostre portaveu Àlex Sastre, el regidor Josep Maria Noguera ha intervingut en nom de Junts per valorar el document sotmès a votació i ho ha fet remarcant que aquest treball és la feina de més de 1.400 persones reunides en més de trenta sessions operatives: ‘Aquest Pla és fruit de la participació ciutadana, ja que està impulsat des del consistori municipal però ha estat treballat pels i les membres del Consell de Ciutat.’ i ha puntualitzat que ‘aquest text marca un camí i uns objectius, que agraïm que siguin concrets. I també veiem amb bons ulls que elements com el de la segregació escolar estiguin igual de ben quantificats, com ha reclamat reiteradament el nostre portaveu Àlex Sastre, concrecions que també s’han fet, des de l’àmbit estrictament local, en la lluita contra el canvi climàtic.’ Noguera s’ha referit d’aquesta forma a la tercera fita de la tercera missió (Vetllar pel benestar de la ciutadania) que preveu pel 2030 reduir a un 50% l’index de segregació escolar, molt alta actualment a Granollers, com hem advertit des de Junts en diverses intervencions d’Àlex Sastre en la sala de plens, que el document presentat destaca: [‘Cal treballar per garantir les mateixes oportunitats educatives dels granollerins i granollerines. Aquesta esdevé una qüestió prioritària, considerant que d’entre els municipis de més de 10.000 habitants, Granollers presenta una segregació escolar molt alta.’ ] Noguera ha continuat l’argumentació assenyalant que ‘aquest és un document de ciutat, un document no redactat des de la vessant política sinó des de la vessant de la ciutadania. És a dir, en aquest pla la ciutadania ha pogut explicar la ciutat que vol pel 2030.’ Ha remarcat que el document és ambiciós ‘i que ara toca començar a treballar per fer aquest pla realitat. És per això que la corporació municipal haurà d’impulsar l’execució de les propostes per anar assolint els objectius marcats. Caldrà posar-hi recursos econòmics i esforç.’ I abans d’anunciar, per descomptat, el vot favorable del nostre grup ha ofert ‘l’ajuda, el recolzament i vetllar perquè es faci realitat.

La resta de grups municipals s’ha afegit als agraïments a totes les persones implicades en l’elaboració d’aquest tercer pla estratègic des de la recuperació de la democràcia, a Granollers, i s’hi han sumat amb una aprovació per unanimitat. Això sí, el portaveu socialista i regidor d’hisenda Jordi Terrades, que és un gat vell, ha contextualitzat el moment dient que ‘és molt probable que, en funció de com vagin les polítiques públiques, ens haguem de tornar a replantejar algunes coses en els propers vuit anys.’

IMPULS AL NOU MODEL DE NETEJA A LA CIUTAT I A LA CONSERVACIÓ DE L’ESPAI PÚBLIC, QUE HEM DEFENSAT DES DE JUNTS PER GRANOLLERS

L’altre punt del ple que ha ocupat una estoneta ha estat el setè, sobre l’aprovació inicial de la modificació del pressupost per crèdits extraordinaris, que el mateix Terrades ha presentat, tot recordant que durant les negociciacions de l’any passat, citant explícitament Junts (per Catalunya) –es nota que també té al cap el Parlament- ‘vam coincidir amb els recursos que calia destinar a la conservació i neteja de l’espai públic i dels espais verds’ i que això es va plasmar amb un increment de més del 8% en el pressupost, a la qual cosa, amb els 453.000 euros que s’han presentat en la modificació de crèdits d’avui, aquest percentatge encara creixerà més. L’objectiu és destinar-ho a millorar la conservació dels espais pùblics de la ciutat i posar a caminar el projecte de l’anella verda, que rebrà, com se sap, fons del programa europeu Next Generation.

Josep Maria Noguera ha tornat a prendre la paraula per afirmar que ‘aquestes modificacions van en la línia del que vàrem parlar durant la negociació dels pressupostos per aquest any, amb un nou model de la neteja de la ciutat i el potenciament de tot l’espai natural al voltant del riu Congost’. I ha acabat la intervenció indicant que ‘com que no estem al govern, ens hauríem d’abstenir, però com que hi veiem concrecions a les nostres propostes, hi votarem a favor’, ha anunciat.

Sala de plens de l’Ajuntament durant la sessió d’avui, amb l’absència del nostre portaveu, Àlex Sastre, i Enric Gisbert (ERC)

Abans de passar a les mocions, l’ordre del dia, punt 10, preveía aprovar la modificació de la relació llocs de treball de l’ajuntament, que afectava bàsicament la direcció dels serveis jurídics. Jordi Terrades, en un ‘lapsus’ inèdit, s’ha excusat davant del ple perquè en la junta de portaveus prèvia d’aquesta mateixa tarda s’ha oblidat de comunicar que, després d’una conversaa amb el secretari municipal, s’havia decidit deixar-ho damunt de la taula. Vaja, que el tema ha saltat. Però el que és cert és que el fins ara director dels serveis jurdídics, Alfred Lacasa, que ha fet una tasca excel.lent, ha acceptat treballar en un altre municipi i fa uns dies ja es va anar acomiadant.

Quant a les mocions presentades, tres en total, només ha prosperat la que ha presentat Granollers per la Independència sobre la defensa de l’ús de la llengua catalana en l’àmbit de la salut. Ha sorti endavant amb el vot favorable del bloc independentista i l’abstenció del PSC. El portaveu de Primàries, Joan Ricart, l’ha justificada argumentant que el sector sanitari és molt important en la vida quotidiana de la nostra societat i que davant de la manca de personal és necessari facilitar l’accés a la nostra llengua de tots els professionals de fora que venen a treballar aquí. Menys C’s, tothom hi ha estat d’acord. Terrades ha estat explícit: ‘El català ha de ser una llengua de convivència i es defensa parlant-lo’.

Les altres dues mocions, una d’ERC sobre el manifest de l’acord social per l’amnistia i l’autodeterminació, que tenia el suport de Junts, ha estat tombada per l’opoisició del PSC i C’s, i l’altre, també de Primàries, proposant la integració en un mateix node de mobilitat l’estació d’autobusos i l’estació de tren Granollers Centre, ha passat a la paparera de la història (almenys, de moment) per la negativa del PSC, amb la nostra abstenció, d’ERC i de C’s.

En menys d’una hora i mitja ha quedat enllestit aquest primer ple de l’estiu del 2022.

COMPARTEIX!