fbpx

Junts per Granollers s’absté davant d’un Pressupost General pel 2020 continuista

El portaveu i president del Grup Municipal de Junts per Granollers, Àlex Sastre, un cop coneguda l’exposició de l’equip de govern del projecte de PressupostGeneral pel 2020, presentat pel regidor Jordi Terrades, ha acabat la primera de les seves dues intervencions anunciant que ‘que aquest grup s’abstindrà, sense entusiasme, però reconeixent que almenys s’han introduït algunes de les seves propostes’. D’aquesta manera, el nostre portaveu és referia a la inclusió d’una partida que permeti fer un estudi per a la implantació, en el futur, del pagament per generació, que hauria d’incentivar la participació ciutadana en la gestió de la brossa domèstica -molt especialment en la fracció orgànica- per fer possible una bonificació als ciutadans complidors, i, en segon lloc, a la decisió del PSC, notificada a darrera hora, d’incorporar una partida de 50.000 euros per subvencionar al 50% les empreses que contractin persones amb llarg atur de més de 40 anys. Aquestes dues propostes formaven part del grup de setze que vam fer arribar a l’equip de govern, que consideràvem prioritàries i que ja vam plantejar en el nostre programa electoral de les passades eleccions de maig.

La cronología d’aquesta sessió del Ple municipal de novembre, amb un ordre del dia de quinze punts, i que tothom considera la cita corporativa més important de l’any perquè a partir d’aquí l’engranatge municipal pot funcionar 365 dies més, ha començat amb una declaració institucional, el Manifest 25N, llegit per la regidora Maria del Mar Sánchez, i aprovat per unanimitat pel Cosistori, amb motiu del Dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les dones.

Amanda, Ramos, Josep Maria Noguera i Laura Sabatès, els tres regidors que acompanyen Àlex Satre

Quan s’ha arribat al dotzé punt, el del Pressupost General 2019, Jordi Terrades ha dit que era una proposta molt similiar a la del 2019, amb un augment de la despesa ordinària de més de tres milions (5’6%) i una reducció de la despesa financera d’un 18’8%, en relació al 2019, amb un import total de gairebé 91 milions d’euros. Segons l’equip de govern, amb l’objectiu de consolidar les polítiques socials, el manteniment dels serveis de la ciutat, abordar les reformes que necessita Granollers, estimular l’activitat económica i fer de Granollers una ciutat creativa.

Sastre ha intervingut després dels representants de Primàries i Ciutadans, i abans de que ho fes la portaveu d’ERC. Després de sortir d’una crisi económica, ha contextualitzat la discussió d’aquest pressupost municipal, ‘l’actual repunt coincideix amb la probable arribada d’una nova rescisió, que ens agafa sense tenir aprovat ni el pressupot de l’Estat, ni tenir aprovat el pressupost de la Generalitat’. En aquest punt, per la seva formació de llicenciat en química, ha fet una metáfora tot parlant dels ‘reactius limitants’, la barreja de substàncies que interactuant donen lloc a una altra subtància, i ha dit que en aquest cas els dos elements que interactuen són els ingresos previstos i un equip de govern, escollit per la ciutadania, que té la capacitat suficient de fer el que consideri pertinent. El projecte de pressupost 2020 n’és el resultat: ‘Aquest és un pressupost continuista, de manteniment i no de transformació de la ciutat. És un pressupost inconcret i està ple d’incerteses. Ens abocarà a moltes modificacions pressupostàries al llarg de l’any’.

Sastre intervenint, amb els regidors de Junts per Granollers en primer terme

De tots els projectes proposats o previstos, l’equip de govern ha parlat de la residencia de gen gran, ha remarcat que la competència no és seva, com fixa  l’Estatut de Catalunya, sinó de la Generalitat i ha assenyalat, a través de Terrades, que possiblement no se’n podrá disposar fins el 2021 perquè el Govern de Catalunya no fa els deures. Àlex Sastre ha replicat, en la seva segona intervenció, dient: ‘Crec recordar que vaig dir que Junts per Granollers estaría al costat de l’equip de govern per anar allà on calgués i reclamar el què fés falta per desencallar aquest tema. La nostra obligació, els nostres deures i la nostra prioritat és que Granollers tingui aquesta residència per a gent gran i estem disposats a ajudar en el que faci falta’.

Quan s’ha procedit a la votació del Pressupost General 2020, ha estat aprovat per 14 vots a favor, 5 en contra i 6 abstencions, quatre del nostre grup.

COMPARTEIX!