fbpx

Junts per Granollers vincula les ordenances fiscals als pressupostos per poder revifar els sectors més castigats per la pandèmia

El Ple municipal d’octubre aprova la nostra moció sobre la reforma horària, a la qual s’hi adhereix Granollers

Granollers ha celebrat aquesta nit el seu Ple municipal pocs dies després que es decretés el segon estat d’alarma a causa de la pandèmia de coronovirus, una crisi sanitària que en les darreres setmanes s’ha tornat a agreujar amb xifres molt preocupants de nous casos positius. Dins de les mesures de prevenció adoptades, el consistori ha celebrat per tant el Ple ordinari d’octubre de forma telemática com ja es va fer el mes passat després d’algunes sessions presencials a les instal.lacions de Roca Umbert.

El Ple municipal d’octubre s’ha tornat a celebrar de forma telemàtica degut a la crisi del coronovirus

L’ordre del dia tenia 10 punts, més quatre mocions de les sis inicialment previstes després de passar pel sedàs de ja junta de portaveus. El tema estrella d’aquesta sessió, com cada any, ha estat l’aprovació de les Ordenances Fiscals pel 2021, una proposta que ha presentant el portaveu del grup socialista i regidor d’hisenda, Jordi Terradas, que ha recordat que els Pressupostos de l’any vinent, a causa de la crisi socioeconómica que vivim, serán de contenció i que per això caldrà aplicar determinats increments a les Ordenances que avui s’han d’aprovar: ‘Les circumstàncies ens obliguen a fer petits ajustaments de determinades figures impositives, un increment moderat essent conscients de la situació actual del país’.

Després d’anys de tenir diversos impostos congelats, es preveu incrementar en un punt i mig l’IBI i l’IAE i un increment lineal del 7,4% sobre la taxa de residus. També s’ha incorporat una bonificació del 50% de la plusvàlua en les transmissions d’habitatges habituals i una rebaixa en la taxa d’ocupació de la via pública (terrasses de bars i restaurants, sobretot) degut a la crisi i a les limitacions de disponibilitat.

Àlex Sastre: ‘Aquestes Ordenances Fiscals no ens agraden, però s’ha de reconèixer que la situació actual ho empastifa tot’

El portaveu de Junts per Granollers ha iniciat la seva intervenció assenyalant que ‘aquestes ordenances fiscals no són les que voldríem fer. Segurament, a l’equip de govern tampoc’. S’ha referit a la congelació dels darrers anys i davant l’increment de la pressió prevista ha fet tres consideracions: la primera, que aquest increment de la pressió podría ajudar a posar en dificultats a persones i petites empreses i negocis. La segona, la preocupació que les ordenances, com a eina essencial de recaptació que són per a l’Ajuntament, no comportin uns pressupostos desequilibrats, llastant la situació financera de la corporació. I la tercera, la preocupació també de saber a què es destinem aquests recursos i ha precisat:.  ‘Segurament aquest seria l’any més oportú per tenir un debat conjunt de les ordenances i els pressupostos, però finalment no ha pogut ser’. Sastre ha dit que l’actitud de Junts per Granollers podría ser molt còmode i dir no a tot, ‘podríem presentar les nostres propostes com fem cada any, com si no passés res i votar en contra d’aquestes Ordenances Fiscals’. Això sí, ha agraït la incorporació de la bonificació prevista en la plusvàlua de transmissions de l’habitatge habituaI: ‘El nostre company Josep Maria Noguera ho ha treballat durant molt temps i ho ha proposat diverses vegades i ens felicitem que ara s’incorpori a les noves ordenances’.  ‘O fa temps, en relació a les deixalles, que proposem eI pagament per generació, que qui recicli més pagui menys’, ha afegit. I ha continuat: ‘Estem a l’oposició però no en volem fer bandera perquè tenim vocació de govern’. En aquest punt ha reflexionat: ‘Ja que aquestes Ordenances serán en aquests termes, perquè el govern fent ús legítim de la seva majoria així ho decidit, la nostra voluntat seria vincular-les amb els pressupostos’. En quin sentit?: ‘si no és possible bonificar els sectors més castigats per la crisi, com el comerç o la restauració, aprofitem els pressupostos que aprovarem d’aquí a un mes per subvencionar amb línies de finançament que els ajudin a sostenir mentre duri aquesta situació de crisi sociosanitària’. Ha proposat que aquest increment de la pressió fiscal també ha de servir per dotar plans de xoc que ajudin a les persones en situació d’emergència, com ja es va dir en el debat de l’estat de la ciutat i ha considerat, ara que ja es coneix força bé la magnitud de la crisi, que és el moment de modificar la despesa corrent i fer un replantejament de les inversions, com el PAM, especialment.

Per tant, ‘el nostre posicionament será d’abstenció, però buscarem acords per mirar d’incorporar aquests elements que proposem i, en funció d’això, si hem sigut capaços d’entendre’ns, en l’aprovació definitiva de les ordenances el nostre posicionament pugui estar més alineat amb el que avui es porta a aprovació’, ha conclós Sastre.

El portaveu socialista, després de dir que ‘no es tracta de fer i desfer perquè el grup socialista tingui majoria absoluta’ ha contestat a Sastre sobre la generació de residus remarcant la disposició del govern municipal a parlar-ne extensament amb tots els grups, però amb un debat a fons i tenint en compte quin será el cost d’aquest model i com es repercutirà en les ordenances del 2022. Ha acabat agraïnt l’abstenció de JxG i C’s i ha anunciat la predisposició de l’equip de govern a parlar per veure com s’encaixen les propostes presentades.

‘La política és una eina útil, però per estar a l’alçada ha de tenir un bon finançament’, assenyala Sastre

El Ple també ha aprovat un punt, el sisè i per unanimitat, relacionat amb la renúncia de la subvenció municipal que reben corresponent a un mes, que han pactat tots els grups com a conseqüència de la situació d’emergència, i que es destinarà a diverses entitats del tercer sector. En total, 27.800 euros.

Àlex Sastre, ha dit:  ‘Aquest grup creu en la política com a eina de transformació de le les ciutats, de les societats, dels països, i fins i tot com a una eina de l’alliberament nacional de Catalunya, i ens sembla que la política és una eina útil. Però la política ha d’estar a l’alçada i per fer-ho ha d’estar ben finançada’.  I ha afegit: ‘No sé que fam els altres grups amb aquests diners, però nosaltres els utilitzen per fer millor la nostra feina política i explicar-la millor a la ciutadania amb la col.laboració de professionals que ens ajuden a fer-ho. Per tant, per nosaltres aquesta assignació no és una cosa ‘sobrera’, i si ens hem d’apretar el cinturó, ho farem però amb responsabilitat’. I per deixar les coses clares arran d’alguna informació apareguda sobre aquesta decisió, ha precisat: ‘Quan es va fer aquesta proposta de renunciar a una part de la subvenció, que no és populista, sinó el que és populista podría ser la forma de voler-se’n apropiar, hi vam estar d’acord’, i ha recordat que es va advertir que s’ha de respectar el treball dels grups municipals, encara que no governin, per no donar un missatge erroni a la citadania i en segon lloc, que ja es va dir que aquest acord volia temps, com així ha estat.

Tancant el punt, Terrades, del PSC, ha afirmat que ‘de vegades, les millors aportacions a les entitats del tercer sector són aquelles que no es publiciten’, en referència a les mateixes afirmacions d’un dels grups de l’Ajuntament que no han agradat gens a la resta de formacions.

S’aprova la modificació de l’Ordenança de circulació de vehicles i vianants

El regidor socialista Juanma Segovia ha detallat, en el punt novè, aprovat per unanimitat, a què obeix la modificació d’aquesta ordenança, després de la conversió de Granollers en ‘Ciutat 30’: adequar la senyalització a 30 kms de velocitat máxima; alliberar espais pels vianants; actualitzar la normativa de les zones d’aparcament (blava, verda, càrrega i descàrrega de mercaderies) i actualització del sistema sancionador.

La regidora Amanda Ramos, en nom de Junts per Granollers, ha assenyalat que ‘ens congratulem que s’hagi dut a terme la modificació de l’Ordenança de circulació de vianants i vehicles’, i després d’especificar els avantatges que comporta aquesta decisió de transformar Granollers en ‘Ciutat 30’, ‘que recollíem en el nostre programa electoral’, ha fet una petició: ‘que un cop s’aprovi aquesta modificació i entri en vigor la limitació de 30km per hora a la ciutat, caldrà fer pedagogia i controlar els excessos de velocitat. ‘Ciutat 30’ no pot ser només una etiqueta. En definitiva, ha remarcat: ‘donem suport a aquesta modificació perquè creiem que d’aquesta manera ajudarem a aconseguir una ciutat més segura, més ciclable, que ofereixi una millor qualitat de vida als nostres conciutadans i conciutadanes’.

‘No creiem convenient en aquests moments cobrar els nous aparcaments en zona verda’, defensa Amanda Ramos

Al regidor Segovia li ha tocat defensar igualment el punt desè, sobre l’ampliació de l’estacionament regulat en superficie, és a dir, les zones blaves i verdes. Amb la proposta que presenta el grup socialista, Granollers passarà de 861 places d’aparcament regulades a 1.500, 800 de blaves i 700 de verdes. Només hi ha votat a favor el PSC, i Junts per Granollers, en contra.

La nostra companya Amanda Ramos ho ha justificat perquè ‘no s’ha aprofitat l’oportunitat per afegir una tarifa ECO com ja existeix en moltes ciutats properes, i puntualitzo que aquesta és una demanda que aquest grup municipal ha fet diversos cops’. I ha acabat explicant el per què del vot contrari a la proposta: ‘Estem en contra de la conversió de zones en les que no es pagava per aparcar a noves places de zona blava, com també estem en contra de començar a cobrar la zona verda als veïns i veïnes de les noves zones afectades’.

Laura Sabatés ha defensat la presentació de la moció sobre la reforma horària

Granollers s’integra a la xarxa de ciutats per a la reforma horària

Abans de l’eclosió de la pandèmia, el nostre grup havia proposat integrar Granollers a la xarxa de ciutats partidàries de la reforma horària, una iniciativa de l’any 2017 i que des del mes de gener disposa a Catalunya d’una oficina que se n’ocupa. Amb la resolució presentada, l’Ajuntament es compromet, primer, a iniciar el procés per la implantació de mesures per a la reforma horària; segon, formar part de la Xarxa que la impulsa, per recuperar els desajustos horaris en relació a la resta del món, impulsar una nova cultura del temps i consolidar el factor temps com a nova mesura de benestar i, finalment, en tercer lloc, la comunicació oficial de la resolució adoptada en el Ple.

Laura Sabatés, en nom del nostre grup, ha argumentat la moció així: ‘Creiem que la crisi del coronavirus ens ha portat a veure que la reforma horària és necessaria i que ja l’estem fent, encara que d’una forma forçada, perquè ens hem hagut d’adaptar a uns nous horaris laborals, amb una realitat social, ecònomica i cultural que ens ha arribat per la pandèmia’. I ha assenyalat, per acabar: ‘El que voldríem tots es que això ens serveixi perquè la poguem implementar més enllà de la pandèmia per millorar les condicions de la nostra vida i de la conciliació familiar’.

El portaveu socialista ha rematat el tema dient que ‘hi donem suport i hauríem de començar a fer passos efectius i a aquesta hora ja no ho hauríem d’estar aquí fent aquest Ple’, mentre que l’alcalde Josep Mayoral ha afegit: ‘Avui fem l’acte formal, però aquest Ajuntament ja fa temps que treballa en aquests sentit, impulsant reunions per fer efectiva la reforma horària’.

De les altres tres mocions presentades, la primera a càrrec del grup d’ERC, sobre la posada en marxa de la llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge, ha estat aprovada. En canvi, les dues de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya, sobre adequació de centres educatius a la crisi sanitària i per a l’eliminació de barreres arquitectòniques a voreres, places, carrers i passos de vianants, han estat rebutjades per l’oposició del grup socialista.

COMPARTEIX!