fbpx

Junts vol alinear ordenances i pressupost per suavitzar la sortida de la crisi

El Ple municipal d’octubre aprova les ordenances fiscals pel 2022 amb l’abstenció inicial de Junts per Granollers, tot esperant els acords que es concretin pel pressupost de l’any vinent

El nostre company Josep Maria Noguera, en el seu article ‘Una sortida progressiva’, publicat la setmana passada i que teníu a disposició en aquest web, marcava les línies mestres de Junts per Granollers pel debat de les ordenances fiscals pel 2022 que avui ha abordat el Ple ordinari d’octubre de l’Ajuntament. Davant la crisi creada per la pandèmia, que l’any passat va obligar a arbitrar un pla de xoc econòmic amb mesures de tota mena per ajudar als sectors més castigats per la situació generada, i també a persones i entitats, el nostre grup municipal –com la resta de formacions polítiques del consistori- va entendre que es tractava d’una conjuntura d’excepció que requeria col.laboració i generositat. Com així va ser, i la nostra bona predisposició va tenir réplica en l’actitud receptiva de l’equip de govern del PSC, personalitzada en la figura del seu portaveu i responsable d’hisenda, el tinent d’alcalde Jordi Terrades, amb la construcció d’uns ponts d’emergència que a la vista dels resultats han complert la seva funció.

Aquest any, com el passat, des de Junts per Granollers entenem que totes les mesures adoptades i les propostes integrades en la modificació de les ordenances de l’any que ve han de tenir el seu complement i quedar reflectides millor en el Pressupost General que el consistori ha començat a negociar i que es discutirà en la sessió extraordinària dels dilluns 15 de novembre. ‘En aquests moments, certament, estem en fase de superació de la majoria de restriccions i tornem a recuperar la normalitat en sectors com el de la restauració, el comerç, les activitats culturals, els gimnasos i instal·lacions esportives, les sales d’oci nocturn, entre d’altres’, ha recordat Josep Maria Noguera, que avui ha intervingut en nom del nostre grup. L’equip de govern ja ha estat receptiu a algunes de les nostres propostes, destinades a suavitzar la sortida de la crisi (es mantè a la meitat la reducció de la taxa de terrasses d’hostaleria i es fa l’increment d’un 5% de bonificació pels contribuents per l’ús de la deixalleria) per no deixar ningú enrere ara que les coses comencen a anar millor, però tot i així insistim que cal procurar sortir de la situació viscuda de forma progressiva i l’increment d’impostos com l’IAE o l’IBI no van precisament en aquesta direcció, ‘tot i reconèixer que els pressupostos han de quadrar’. Per aquesta raó, el regidor Noguera ha anunciat una abstenció quan s’ha votat el setè punt de l’ordre del dia, supeditant la revisió de la nostra posició a com quedi finalment el Pressupost General del 2022: ‘Farem arribar les nostres propostes en l’apartat d’inversions i el marc legal el volem ‘forçar’, en el bon sentit de la paraula, en el sentit del que perseguia el pla de xoc aprovat l’any passat i no deixar enrere les persones i empreses més afectades per la crisi’.

El portaveu socialista, que en la seva presentació del punt ha remarcat la previsió d’increment sostingut d’un pun i mig, tant per a l’IAE com per l’IBI, ha puntualitzat les diverses intervencions del regidor Joan Ricart, de Primàries, que avui s’ha estrenat en substitució de Mònica Ribell i de Jorge Pavón, de Ciutadans, mentre que la rèplica al nostre regidor i a Núria Maynou, d’ERC, l’ha fet de forma conjunta: ‘Voldria fer notar que a diferència de la crisi del 2008, la d’ara és diferent, en forma de be baixa, amb una recuperació mantinguda, que ha deixat situacions molt complexes pel camí’. I ha afegit , ‘llavors, durant 8 anys, no vam tocar els impostos, amb una pressió fiscal zero. Ara, hem de retocar propostes i en el debat pressupostari veurem si algunes de les seves propostes hi tenen encaix.

L’altre punt que ha ocupat més atenció en aquesta sessió, que n’ha tingut 14, ha estat l’aprovació del Pla Parcial del Sector 125, un conjunt de parcel.les situades al marge dret del riu, entre el Congost i la Serra de Ponent, a tocar del Circuit de Catalunya. La regidora Mònica Oliveres, que després de sis anys al front d’aquesta área i de ser la primera dona a ocupar el càrrec de titular d’urbanisme de l’Ajuntament de Granollers avui s’ha acomiadat per raons personals, ha destacat les línies mestres: ‘El sòl dels actuals set polígons industrials de la ciutat està esgotat i amb aquesta actuació s’enfortirà la centralitat i la competitivitat del teixit industrial de Granollers’. Un 45% de la superficie total -548.000 metres2, o el que és el mateix 54 hectàrees (54 camps de futbol)- es destinarà a sòl públic, mentre que el 55% restant es destinarà a la iniciativa privada amb la instal.lació de noves indústries.

Àlex Sastre, parlant del Pla Parcial del Sector 125, ha estat el primer a felicitar Mònica Oliveres

El nostre portaveu, Àlex Sastre, ha anunciat el vot favorable ‘perquè una iniciativa que va en aquesta línia, la de crear un espai que permetrà crear activitat económica i llocs de treball i, per tant, nous recursos que revertirán en la ciutat, té tot el nostre suport perquè la finalitat d’aquesta iniciativa és lloable’. La regidora ha explicat que l’actuació seria molt respectuosa amb l’entorn natural i Sastre ho ha remarcat: ‘Aquest és un projecte urbanístic que incideix en un entorn naturalitzat, però sabem que es respectuós amb l’entorn i integrat amb el perfil de la Serra de Ponent’, a més de destacar que per proximitat amb el Circuit de Catalunya quadra en les línies mestres del futur PDU previst per aquesta zona del municipi. Aquest punt s’ha aprovat amb vint vots favorables i quatre abstencions, les del grup d’ERC.

La junta de portaveus, abans de començar la sessió, havia rebutjat la moció d’ERC reclamant el traspàs del servei de Rodalia, amb el vot contrari del PSC i Ciutadans.

En absència per viatge a Mèxic de l’alcalde Mayoral, la regidora Alba Barnusell ha actuat d’alcaldessa accidental i ha presidit aquest Ple que ha acomiadat amb un llarg aplaudiment la regidora Oliveres, que ha rebut l’agraïment de tots els grups municipals per la seva acreditada capacitat d’escoltar i explicar projectes al llarg dels sis anys que ha ocupat el càrrec.

La próxima sessió, com s’ha dit, será el proper dilluns 15 de novembre amb el debat sobre el pressupost general pel 2022.

COMPARTEIX!