Un dels reptes que hem d’entomar des de les administracions és l’envelliment de la població. El fet que el nombre de persones grans augmenti gràcies a una major esperança de vida comporta que s’han de destinar més recursos públics per satisfer els serveis que necessita aquest col·lectiu. Els assistencials i també els d’oci, esport i cultura. Però un d’aquests serveis que urgeixen a Granollers és la d’una nova residència que resolgui -com a mínim en part- un dèficit important pel que fa a places residencials. Ens trobem davant d’un protocol signat fa pocs dies amb la Generalitat que, no cal ni dir-ho, celebrem profundament. Sabem que no serà senzill ni immediat disposar d’aquest equipament, però som conscients que és un primer pas dels molts que s’han de fer perquè la residència sigui una realitat.
El que ens garanteix aquest protocol és que quan s’hagi construït la residència, la Generalitat augmentarà en 45 l’oferta de places residencials a Granollers. Amb dades del 2018, la nostra ciutat tenia 266 places amb 60.000 habitants, davant de les 775 de Castelldefels, amb 65.000 habitants, o de les 266 de Mollet del Vallès, amb 51.000. Fins ara la llista d’espera per aconseguir una plaça de residència a la ciutat superava les 300 persones i el temps necessari pels homes, per aconseguir-ne una, s’allargava fins els 3 anys i en el cas de les dones, a 5. Sens dubte, aquestes noves places contribuiran a aprimar aquest període però també som conscients que només amb aquesta concertació no serà suficient. Sembla evident que s’haurien de concertar un major nombre de places de les previstes en aquest acord recent, però és un fet provat que la Generalitat és una institució infrafinançada pel que fa a les competències que li són atorgades i amb un dèficit fiscal flagrant. Per tant, entenem que malgrat que les places que es concertaran no són suficients, des del Govern de Catalunya s’ha fet un esforç amb el compromís rubricat.
Al marge d’aquesta entesa entre l’Ajuntament i la Generalitat per convertir aquest projecte en realitat hi ha un fet que no és menor: la construcció física de la residència, de l’edifici. Per fer-ne possible la seva construcció, com ja hem reiterat en diverses ocasions, l’equip de govern ens tindrà al seu costat. Fa un parell d’anys vam acordar amb l’equip de govern municipal una partida pressupostària de 200.000 euros que el propi regidor d’hisenda va anomenar “una partida simbòlica que indica la voluntat de caminar cap aquí (cap a la construcció de la residència) i també amb el compromís de que amb el romanent de tresoreria de l’Ajuntament començarem a fer guardiola”. I el propi alcalde, en una entrevista de maig del 2015, deia que “per construir aquesta residència, pressupostada al voltant d’uns 10 milions d’euros, s’haurà de buscar finançament. Tot i que tindrà, també, una base municipal”. Per tant, entenem que l’Ajuntament haurà de contribuir substancialment amb una part de la construcció. I com ja hem explicat, mà estesa a l’equip de govern per buscar el finançament complementari i necessari per tirar endavant aquest projecte. Un projecte de tots.
Àlex Sastre i Prieto. Portaveu del Grup Municipal Junts per Granollers
Article publicat al diari El 9 Nou (Divendres, 7 de febrer de 2020)