El Govern ultima un pla de xoc per reactivar el sector del comerç
L’impacte del confinament està provocant molts efectes en la nostra economia i alguns sectors, com el del comerç, amb tant pes i tradició a Granollers, ho està patint d’una forma molt directa. Laura Sabatés, en representació de Junts per Granollers, ha participat aquest dimecres en una reunió telemàtica amb els responsables de comerç de la Generalitat de Catalunya, en companyia d’alcaldes i regidors de Junts per Catalunya del Vallès Oriental.
L’objectiu de la reunió amb el secretari general i la directora general de comerç del Departament d’Empresa i Coneixement era, per una banda, fer arribar al Govern de Catalunya les inquietuds del món del comerç local en la situació actual d’Estat d’Alarma i per les conseqüències econòmiques derivades del confinament, i, per l’altra, parlar d’estratègies a seguir per revertir aquesta complicada realitat que viu el sector.
Els representants municipals, dins d’una amplia batería de qüestions, han posat ‘damunt’ de la taula la necessitat que les administracions locals ajudin directament als comerciants unificant criteris amb el suport de les entitats municipalistes i la implicació de la Diputació aportant recursos, així com de la conveniència de disposar d’un protocol d’actuació. S’ha parlat de la necessitat també de clarificar millor que s’enten ‘per serveis essencials’ i de comptar amb material de protecció (EPIS) perquè el personal del comerç –sobretot, a municipis petits- pugui fer la feina amb seguretat, atesa la manca d’aquest tipus de material detectada. S’ha plantejat la possibilitat que els ajuntaments ajudin als comerciants en la gestió de la tramitació dels ajuts oficials previstos a través de personal administratiu dels consistoris i s’ha dit, en aquest sentit, que disposar d’un manual que expliqui com accedir a aquests ajuts implantats seria de molta utilitat. Per acabar, s’ha fet èmfasi en la necessitat de donar agilitat a tots els tràmits, facilitar el canvi d’activitat/negoci o flexibilitzar horaris.
Els representants de la Generalitat, Quim Ferré i Muntsa Vilalta, han reconegut que el tancament afecta a un 65% del comerç a Catalunya i que la principal preocupació ara és la recuperació del sector quan tot això s’acabi, l’endemà de la Covid-19. Vilalta, entrant ja en els temes plantejats pels nostres companys i companyes, ha explicat que els serveis sanitaris són la prioritat en aquest moment i que per aquesta raó els EPIS no arriben al món del comerç com tocaria. Per solucionar-ho, ha insistit en la necessitat de fer totes les comandes de material via Marketplace. Sobretot, pensant que la situació s’allargarà, que caldrà sortir ben protegits al carrer i que, segons els càlculs de la Generalitat, només el sector del comerç necessita 800.000 mascaretes setmanals.
Segons han explicat tots dos alts càrrecs, la Generalitat és conscient que lesmoratòries només solucionen la situació a curt termini, ja que els pagaments d’impostos que ara s’estan ajornant s’hauran de fer més endavant i que es necessiten solucions reals perquè el comerç i la resta d’empreses puguin continuar amb la seva activitat. Per aquesta raó, s’ha previst un pla de xoc que contempla la modificació de normatives que són competència estatal com el tema dels horaris comercials, per exemple. Aquest pla, que també vol unificar accions, preveu una campanya de promoció, sensibilització i suport al comerç de proximitat per revifar l’activitat del sector.