El diputat de Junts per Catalunya estrena el cicle d’actes que periòdicament anirà organitzant l’Agrupació Local per consolidar el partit i anar preparant les eleccions municipals del 2023
En el mateix escenari que aviat farà 45 anys va acollir l’economista i polític Ramon Trias Fargas per explicar als habitants de Granollers i comarca l’abast dels Pactes de la Moncloa, quan l’any 1977 l’estat espanyol rondava una inflació del 40%, el diputat de Junts per Catalunya Joan Canadell ha participat a la Sala de Cultura Sant Francesc en una xerrada-col.loqui per analitzar les potencialitats de l’economia catalana a dia d’avui. Amb un panorama ben diferent de llavors, a l’inici de la Transició, però trumfat igualment d’incerteses com les provocades per la pandèmia, la delicada situació internacional arran de la guerra a Ucraïna i les aspiracions de Catalunya d’esdevenir un estat independent.
Tot va començar amb la Remença
Acompanyat dels membres de l’executiva local i de representants de l’executiva comarcal de Junts entre el públic assistent, prèvia presentació de l’acte a càrrec del nostre company Àlex Sastre, el polític i empresari vallesà ha fet amb el seu estil directe i didàctic una introducció tot recordant que l’enlairament de l’economia catalana arrenca amb la Remença. Els canvis sorgits a la Catalunya feudal, amb molta activitat a tot el territori, experimenten un gir al segle XIV que provoca el desplaçament de la població cap les ciutats i molt especialment cap a Barcelona, que es converteix en el centre de la Mediterrània. Entre 1550 i 1640, en un arc de 100 quilòmetres a la rodona, es creen al voltant de la ciutat comptal empreses de tot tipus en un país en què ja èrem comerciants de mena, capaços de crear xarxes per afavorir l’intercanvi dels productes elaborats al territori.
L’arribada posterior de la revolució industrial amb l’aigua, el carbó, el vapor i la creació d’empreses tèxtils, sobretot de cotó, va multiplicar per deu la producció de Catalunya i va provocar que països com els Estats Units muntessin a Barcelona el seu segon consolat a l’estranger, per aprendre de l’energia i vitalitat que hi havia a Catalunya.
Catalunya, un país que sempre se’n surt
‘Davant de les actuals crisis, a Catalunya hi ha arguments suficients per no caure en el desànim,’ ha dit Canadell. ‘Representem un 19% del PIB de l’estat, que no baixa mai i sí, és cert que Madrid creix, però ho fa a costa de la resta de l’estat, de la ‘España vaciada’. Ha reconegut que un estudi del 2019, quan algunes empreses marxaven de Catalunya degut a la situació derivada del Procés, va concloure que era una conjuntura temporal però ‘és que aquell mateix any el país rebia cada setmana la implantació de dues empreses internacionals, la majoria tecnològiques.’ En 10 anys, Catalunya ha triplicat el nombre d’empreses multinacionals: de 3.000 ha passat a les 9.000 actuals. I això ho reforça el fet que el mercat exterior ja representa el 66% del volum de negoci català. ‘Estem fent una revolució tecnológica, creant les condicions perquè vagin arribant noves empreses’, ha assenyalat Canadell. En aquest sentit ha comentat que si en conjunt Catalunya fa el 25% de les exportacions de l’estat, a nivell tecnològic la xifra s’enfila fins al 33%, la tercera part de tot el que exporta l’estat. A més, en la seva condició d’empresari (ell és enginyer industrial, de formació), ha destacat el fet que ‘a Catalunya tenim una economía molt diversificada, amb indústries de tot tipus, cosa que a Europa només passa al nord d’Itàlia i en alguns lands d’Alemanya.’
Fortaleses i debilitats de l’economia catalana
Per analitzar el present i el futur Canadell ha fet servir moltes dades, totes aclaridores. Sobre l’atur actual, d’un 8%, ha dit que ‘anem cap a la plena ocupació però ha advertit que molts sectors industrials no troben gent i cal anar-la a buscar fora’ i ha parlat del contrasentit que representa que ‘amb els sous que hi ha aquí molta gent jove marxi fora perquè allà s’hi guanyen millor la vida’. Ha remarcat el prestigi internacional de Barcelona i Catalunya, com ho demostra que la capital catalana és la quarta destinació preferida d’Europa per a la instal.lació d’empreses ‘star-up’, que la capital és la primera destinació mundial en fires i congressos i que Catalunya és el cinquè país europeu a nivell d’economia i societat digital, per darrera de països com Suècia, Finlàndia, Dinamarca i Holanda.
I tot això, amb un estat que ‘ens va en contra. De no ser així, com seria …?, s’ha preguntat. Per tant, sobre quin és el nostre futur ha afirmat: ‘No és el mateix ser una comunitat autónoma, que tenir un estat. Cal que el fruit del nostre treball sigui per a nosaltres, perquè volem gestionar el nostre futur.’ En aquest sentit les dades són inqüestionables: ‘paguem en impostos 52.900 milions d’euros cada any, mentre que la Generalitat només en gestiona 38.000.’
Simulant la figura del DAFO, la fórmula tan utilitzada per plantejar un projecte o analitzar una situació determinada, ha assenyalat com a grans oportunitats els fons europeus Next Generation (‘si ens arriba el 16%/17% que ens correspon i no el 7% que están plantejant des de Madrid’) i la reindustrialització, que ja ha començat a Europa. Com a inconvenients, fer crèixer les nostres empreses i el fet que algunes de les principals empreses del país no són catalanes; els problemes de finançament, la burocràcia i el preu de l’energia. Com a punts forts ha subratllat la nostra flexibilitat, creativitat i caràcter pencaire. I finalment, com a amenaces ha esmentat l’atur espanyol, el fet de pertànyer a Espanya i la desmotivació.
Catalunya, un estat avançat
Superar els problemes actuals i encaixar tot el nostre potencial, ha dit Joan Canadell, passa ‘per aconseguir que Catalunya sigui un estat avançat, perquè sense un estat independent no superarem les crisis del segle XXI’. I serem un estat avançat, ha comentat el diputat, potenciant la societat del coneixement, la societat del benestar (‘millorant el salari mínim fins als 1.200 euros, per arribar en 4 o 5 anys al salari que paguen països veïns’), l’equilibri territorial (‘la proposta dels Jocs Olímpics d’Hivern va en aquesta línia’), la internacionalització (‘Espanya no és el nostre mercat principal, tot i representar un 33%’) i la sostenibiliat, ‘entesa com una obligació, no com una opció’, ha conclós.
A partir d’aquest punt ha començat un col.loqui amb els assistents que s’ha allargat fins passades les nou del vespre.
Si voleu seguir tota la xerrada íntegra de Joan Canadell, aquí teníu l’enllaç.
https://www.instagram.com/tv/Cbf–0_IN3q/?utm_medium=share_sheet