fbpx

Junts per Granollers vota no a les Ordenances per estar en contra de l’increment de la pressió fiscal

‘Com que no hem vist reflectides les nostres propostes, ni el model que defensem, votarem en contra de la proposta d’ordenances fiscals pel 2020 que presenta l’equip de govern del PSC’, amb aquesta argumentació anunciava Àlex Sastre aquesta nit, en el ple ordinari d’octubre de l’Ajuntament de Granollers, la posició del nostre grup respecte al punt número set de l’ordre del dia. Uns minuts abans havia explicat en la seva introducció inicial que ‘remarquem que la proposta d’ordenances que vam presentar busca una fiscalitat moderada, més justa i sostenible‘.

Àlex Sastre en un moment de la seva intervenció en el ple d’avui

El cap del grup municipal de Junts per Granollers contestava d’aquesta forma l’exposició de Jordi Terrades, tinent d’alcalde i regidor d’hisenda, que ha explicat que ‘des de l’any 2013 no hi ha hagut increment d’impostos i que de cara als pressupostos que es presentaran el novembre toca augmentar algunes figures impositives’. Terrades ha parlat de quatre conceptes: l’IBI, que experimentarà un increment d’un punt i mig; de l’Impost d’Acttivitats Econòmiques (IAE), que pujarà un 4’5 respecte d’aquest any 2019; el rebut de la recollida d’escombraries, que augmentarà gairebé en 14 euros i l’impost de vehicles, que afectarà al segment de tots aquells que estan matriculats des de fa 25 anys, fins ara exempts.

‘Si es vol contribuir a reactivar la situació econòmica, creiem que no és el moment d’entrar en una dinàmica d’increment de la pressió fiscal’ ha puntualitzat Sastre, que ha reconegut que les ordenances fiscals són una via d’ingressos molt important per a l’ajuntament però que també han de servir per incentivar ocupació, l’implantació de noves empreses, bones conductes ciutadanes i també pràctiques sostenibles. En aquest sentit, ha recordat que el romanent de tresoreria de l’ajuntament juga a favor de la moderació que defensa Junts per Granollers. ‘Enlloc de gravar la pressió sobre aquesta activitat econòmica -en referència a l’IAE- cal incentivar la traslació dels beneficis empresarials a l’increment dels salaris’, ha reflexionat.

La introducció de la taxa de tinença de gosssos, ha defensat Sastre, va en la línia d’una fiscalitat més justa ‘ja que es tracta d’una taxa de reversió en la millora dels serveis que l’ajuntament ofereix als ciutadans propietaris de gossos’ i pel tercer eix de la proposta d’ordenances més sostenibles ha esmentat el cas de la taxa d’escombraries i de la nova manera de tractar-la a través del ‘pagament per generació’. Ha reconegut que ‘tot i que l’increment de 14 euros anuals que proposa l’equip de govern ve justificat per un informe, els ciutadans no l’entendran perquè continua sent un servei deficitari on no es percebrà una millora’. En aquest punt, Terrades s’ha compromès a destinar recursos econòmics per fer un estudi sobre la viabilitat d’aquesta proposta, pensada molt especialment perquè els ciutadans s’impliquin més en la gestió de la fracció orgànica i se’n redueixi la generació, com demanen les directives comunitàries. Responent a Esquerra Republica de Catalunya, el regidor socialista també ha comentat que, en aquest sentit, cal estar pendents de la nova llei de gestió de residus anunciada per la Generalitat.

Quan s’ha fet la votació de la proposta del PSC, el resultat ha registrat 14 vots favorables dels socialistes, 7 abstencions i els 4 vots en contra de Junts per Granollers.

Vista general de la sala de plens en un moment de la sessió

Al marge de resolucions, nomenaments i del reglament que preveu les aportacions econòmiques de l’ajuntament als cinc grups municipals, que s’ha aprovat per unanimitat, hi havia un altre tema que finalment ha saltat de l’ordre del dia: la moció conjunta de Junts per Granollers i Granollers per a la Independència-Primàries presentada dijous sobre la tarifació del nou pàrquing de l’Hospital de Granollers. Com es recordarà, aquesta moció sol.licitava la intervenció de l’alcalde Josep Mayoral, en la seva condició de president del Patronat de la Fundació Asil, perquè instés una modificació que permeti unes tarifes raonables pel remodelat aparcament ara que el centre sanitari ha recuperat el servei. Aquesta tarda s’ha sabut que l’alcaldia havia sol.licitat un informe jurídic que ha determinat que el ple municipal no té competències per fer una sol.licitud d’aquesta mena atesa la condició d’entitat privada que té la Fundació Asil. Àlex Sastre, coneguda aquesta decisió que ha impedit la discussió sobre la moció, després de matisar que se li demanava a l’alcalde un determinat posicionament i prou, ha fet un prec final: ‘En futures ocasions, davant de situacions que com aquesta no són irreversibles, abans de recòrrer a aquests informes explorem tot el recorregut polític’.

COMPARTEIX!