fbpx

Àlex Sastre: ‘L’aigua ja és un bé de domini públic, ara toca decidir com la gestionem’

Junts per Granollers demana més control del servei, que el nou model de gestió es decideixi amb criteris d’eficiència i un cost just per a la ciutadania

El catorzè punt de l’ordre del dia del Ple ordinari d’abril de l’Ajuntament de Granollers, sobre l’inici del procés per decidir el futur model de gestió de subministrament d’aigua potable i el nomenament d’una comissió d’estudi, cridat inicialment a ser un mer tràmit, s’ha convertit en el tema central de la sessió d’aquest vespre. El final de la concessió a l’empresa Sorea d’un servei que presta des del 1971 i la necessitat palmària de renovar un 40% de les canonades existents a la ciutat, que representen 75 quilòmetres sobre un total de 185, va obrir ja fa setmanes un debat entre les diverses formacions del consistori (i de diverses entitats del teixit social). Circumstància que avui s’ha plasmat en un nou debat i al final del qual, fins i tot, hi ha hagut elogis de l’alcalde Josep Mayoral, pel to i les aportacions, a diverses intervencions de quatre dels cinc grups municipals. El regidor responsable, Juan Manuel Segovia (Transició Energètica, Activitats i Instal.lacions), que ha presentat el punt, i que ha avançat que d’aquest tema se’n parlarà almenys en 9 sessions més, ho ha resumit molt bé: ‘Avui veníem a parlar del nomenament de la comissió d’estudi, però el debat ja ha anat molt més enllà. Demano respecte per a la comissió perquè pugui treballar amb tranquil.litat’. La inversió necessària, que inclou també altres elements de la xarxa, com dipòsits i comptadors, superarà els 20 milions d’euros.

Acabada la presentació, s’ha obert el torn d’intervencions, i tant Granollers per la Independència com Esquerra Republicana, han avançat que s’abstindrien en la votació. Mònica Ribell, de Primàries, ha argumentat que ‘després de 50 anys de concessió hem de trobar la manera d’explicar les diverses modalitats per gestionar el servei d’aigua i pensem que s’hauria de decidir a través d’un referèndum’. Per la seva banda, la portaveu republicana Núria Maynou ha reblat: ‘Venim a iniciar uns tràmits que serán llargs i tenint en compte que l’accés a l’aigua ha de ser universal ens agradaría que hi hagués un debat participat, però sembla que no será així’. Jordi Terrades, portaveu socialista, ha puntualitzat: ‘L’aigua ja és un bé públic i el seu abastament sempre està controlat per l’admninistració pública, en aquest cas l’Ajuntament, i davant del tema que ens ocupa es tracta de fer un bon tracte, amb independència de la fórmula escollida’. Terradas ha recordat que, bàsicament, hi ha tres models de gestió: municipal (directa), la concessió i una fórmula mixta.

Imatge de la sessió plenària i telemàtica de l’Ajuntament de Granollers

La posició de Junts per Granollers: el model més eficient amb un cost just per a la ciutadania

El nostre portaveu, Àlex Sastre, s’ha encarregat de fixar el posicionament de Junts per Granollers: ‘Acabem un contracte de 50 anys, venim d’aquí i avui, el primer que comencem a fer, a part de crear una comissió, és liquidar aquest contracte d’una forma justa’. Hem de començar a mirar endavant i tenim la possibilitat de replantejar aquest servei. Compte!. No la naturalesa del bé, que en aquest cas ja és públic’.  Sastre ha dit que ‘des de Junts defensem que, sigui quina sigui la modalitat escollida que acabem decidint de gestió del servei d’aigua, tingui un control més gran per part de l’Ajuntament, sigui la més eficient, presti un millor servei i tingui un cost més just per a la ciutadania’.  Sobre el debat nouvingut, ha matisat: ‘la nostra opinió és que aquesta decisió s’ha de prendre sobre criteris tècnics, pràctics i tangibles, no en base a criteris dogmàtics, i en aquest sentit aquest grup se sent amb les mans molts lliures’. I acte seguit, ha afegit: ‘Animem que aquest cosistori no defugi la responsabilitat de prendre decisions importants. Els 25 regidors i regidores som representants de la ciutadania de Granollers, ja que vivim en una democràcia participativa. A nosaltres la gent ens escull perquè gestionem, perquè decidim i no podem defugir d’aquesta responsabilitat’. Sastre ha acabat el seu torn d’intervenció amb tota una declaració: ‘Aquest regidor comparteix que el nostre sistema democràtic ha d’evolucionar cap a models més participatius, però hem de ser capaços, a través d’aquesta comissió d’estudi, de fixar criteris per definir el millor servei de subministrament  d’aigua pel futur’.

La votació s’ha saldat amb vint vots favorables, entre ells els de Junts per Granollers, i cinc abstencions.

La resta de punts de l’ordre del dia s’han anat enllestint o aprovant com estava previst i avui, sense cap moció ni prec en el torn de preguntes, la sessió s’ha tancat amb una durada d’una hora i tres quarts.

COMPARTEIX!