fbpx

En benefici de tothom

Han passat quinze dies des que el Ple de l’Ajuntament de Granollers va aprovar el Pressupost per al 2021 I va ser amb el suport dels regidors de Junts per Granollers. Ho vam dir llavors i ho reiterem:  la situació econòmica derivada de l’emergència sanitaria provocada  pel coronavirus, immersos com estem en la segona onada, ens amoïna molt.

Per fer-hi front, vam emmarcar el nostre posicionament en base a tres paràmetres: primer, per la caiguda dels ingressos, que ha obligat a incrementar determinats tipus impositius en les ordenances fiscals aprovades l’octubre per compensar-ho. Segon, per un element nou com és l’increment de la despesa social per mirar d’ajudar a les persones que han hagut de tancar el negoci o que han perdut el lloc de treball. I tercer, per la necessitat de contribuir a rescatar sectors econòmics sencers. La pregunta que feia fa uns dies, continua vigent: disposem d’un estat del benestar prou fort per assumir aquest repte durant gaire temps … ?

Aquest és el panorama actual per a qualsevol administració i per a l’Ajuntament de Granollers, també. Tots aquests condicionants no són nous I perquè els vèiem a venir des de fa mesos, aquest grup ha basat totes les aportacions fetes a l’equip de govern en les converses originades el mes d’abril quan aquest regidor en va a començar a parlar amb el responsable d’hisenda municipal per definir cap on havia d’anar l’exercici pressupostari del 2021.

Vam dir que l’ideal hauria estat, enguany, que el debat de les ordenances i del pressupost s’hagués fet conjuntament perquè ens hauria permès disposar d’una radiografia més exacta de la situació. No va poder ser i només en va sortir una foto parcial, amb unes ordenances que incrementaven la pressió fiscal als contribuents. Per a nosaltres el més important era poder explicar a què es destinarien aquests nous recursos. La vinculació d’ordenances i pressupostos era l’element essencial que marcaria el nostre posicionament. En el debat de l’estat de la Ciutat, Junts per Granollers ja va sol.licitar la reformulació de tots els projectes dels diversos grups municipals, inclós el PAM, que és el de l’equip d’govern. És a dir, hem predicat amb l’exemple i hem fet una reformulació del nostre projecte de ciutat. Amb una renúncia temporal al nostre model, només temporal.

La pandèmia ha passat per Granollers, i de quina manera. Ho poden dir les persones que han perdut familiars, les que han hagut de tancar el negoci o qui s’ha quedat sense feina. I aquest grup municipal també l’ha experimentat fent un esforç politic per estar al nivell que requeria la situació. I la resta de grups també. Ens hem hagut de modular i deixar tot el nostre ímpetu i la confrontació per arribar als acords que la ciutadania necessita en aquests moments.

Quines aportacions hem fet des de Junts per Granollers?. Sobretot, el que més ens ha preocupat és que tots els sectors més castigats per la crisi puguin continuar aixecant la persiana, ara i més endavant. Hem proposat subvencionar taxes dels comerços afectats I s’han reduït les taxes per a la recollida de residus i per ocupació de via pública de terrasses. Volíem que la inversió pactada per dinamitzar els sectors més afectats no només ho fós a fons perdut per subvencionar taxes o costos, sinó per fer-los més competitius I modernitzar-los. Hem plantejat la digitalització, crear borses de treballadors per invertir en el comerç online i a domicil. També per a la restauració, abocada al take away I al delivery, però procurant que aquestes injeccions acordades serveixin per modernitzar i adaptar les terrasses dels locals de restauració. Hem treballat per subvencionar als negocis turístics, un sector que ha patit moltíssim. No ens hem oblidat de la petita I mitjana empresa, agilitant un element llargament reividincat per aquest sector: que la contractació des de l’Ajuntament es faci subvencionant la contractació a l’empresa, per dinamitzar els sectors econòmics i no fer-los depenents del que faci o no l’administració.

Des del punt de vista social, atorgàvem una gran importància al projecte de la futura residència per a gent gran, un equipament molt necessari per a la societat granollerina. I més després de tot el que ha passat amb les residències durant la pandèmia. Hi ha haurà un replantejament d’aquest projecte, però la dotació de 400.000 € permetrà seguir-hi avançant. Subvencions al sector de la cultura o la reducció de les assignacions als grups municipals, per alliberar recursos, també són propostes que van en la línia de donar una empenta i donar exemple, com a representants politics.

Durant setmanes, amb propostes treballades, hem trobat una escolta activa I reflexió per part de l’equip de govern que ha permès materialitzar un pressupost que ens ha satisfet. Ni és l’ideal, ni el que Junts per Granollers hauria fet, però cal ser conscients de les ciurcumstàncies actuals i al final de tot el procès veiem reflectida la nostra empremta per a la dinamització econòmica de la ciutat i poder ajudar tots els sectors més afectats per la crisi. Més enllà, evidentment, dels sanitaris i de totes les persones victimes d’aquesta terrible malaltia.

Agraïm, per acabar, la predisposició de l’equip de govern i reiterem la voluntat de Junts per Granollers de concretar totes aquests propostes en el pressupost a mesura que es vagin desenvolupant.

Álex Sastre I Prieto. Regidor portaveu de Junts per Granollers.

(Article publicat al diari SomGranollers, del 10 de desembre de 2020)

COMPARTEIX!