En un any com el que se’ns va, marcat pels afers polítics que viu Catalunya, el darrer Ple Municipal no podía ser l’excepció d’aquests últims mesos i com es preveía la moció conjunta que Esquerra Republicana, Junts per Granollers i Granollers per a la Independència, presentada dijous passat instant l’Ajuntament a posicionar-se després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i contra la nul.litat de la sentència del Procés, ha centrat la sessió en el seu tram final (veure informació adjunta). Primer, perquè la moció no ha entrat en el Ple pel rebuig previ dels grups municipals del PSC i Ciutadans. Segon, perquè els portaveus dels tres grups inductors han volgut argumentar el per què de la iniciativa.
Ha obert el torn d’intervencions Mònica Ribell (GxI-Primàries Catalunya), que després de solidaritzar-se amb els companys d’Esquerra Republicana i desitjar que la situació dels polítics catalans presos i exiliats evolucioni favorablement el més aviat possible, ha interpel.lat l’equip de govern: ‘Considera el Govern Municipal que la situació actual d’Oriol Junqueras és justa després de la sentència del TJUE …?.
El nostre portaveu, Àlex Sastre, li ha prés el relleu i ha començat dient que ‘la moció que vam presentar s’explica per si sola’ i ha contextualitzat que ‘Catalunya ha tingut amb l’Estat molts litigis, però la situació actual després de la sentència del dia 19 de desembre, ens demostra que a Europa podem trobar la justicia que ens nega Espanya’.
Per la seva banda, Núria Maynou, en representació d’ERC, ha assenyalat que ‘la moció és ben simple i que després d’aquesta sentència les coses están ben clares i que, malgrat que la nostra moció no s’aprovi, seguirem treballant en la defensa de les nostres idees i per la independència de Catalunya’.
L’alcalde Josep Mayoral ha tancat aquestes intervencions demanant que quan es tracti de temes tan sensibles com aquests, abans d’entrar noves mocions a l’Ajuntament, s’utilitzi el diàleg al màxim possible per abordar-les.
Una altra de les sis mocions presentades per aquest Ple també portava el segell de Junts per Granollers, que conjuntament amb el grup municipal de Primàries, em van presentar una sol.licitant a l’Ajuntament incrementar les campanyes de conscienciació entre els escolars de la ciutat per reduir la generació de residus domèstics i millorar-ne la gestió. Tampoc no ha estat acceptada. Un estudi de camp ha determinat que el 29% dels centres consultats a Granollers no en tenen i que, a més, més un 40% d’els mateixos s’han de pagar els contenidors necessaris (veure informació adjunta).
La moció no ha entrat al Ple perquè l’ha tombada l’equip del PSC, però Àlex Sastre ha extés ponts quan ha dit que ‘amb aquesta moció expressem una voluntat política dels dos grups que la presentem i degut a la importància del tema estem segurs que podem continuar treballants tots junts en un futur’.
Abans d’aquestes mocions, se n’han presentat quatre més: dues han estat igualment rebutjades, una de Ciutadans i una de Primàries, i les altres dues, de C’s, sobre la igualtat de drets entre les parelles de fet i els matrimonis a l’hora de cobrar la pensió de viudetat, que Junts per Granollers ha votat negativament, i l’altra d’ERC sobre el retorn social del rescat bancari, que ha estat acceptada per unanimitat.
Quant als punts de l’ordre del dia del Ple, 7 en total, ha acaparat l’atenció de la sala el que feia referència al protocol de col.laboració entre el Departament de Treball i l’Ajuntament per a la concertació de places residencials per a la futura residència per a gent gran. Després de l’exposició de la regidora Maria del Mar Sánchez, explicant que el concepte de vellesa està canviant, opinió que han compartit tots els grups, s’ha convingut que la construcció d’aquesta futura residència és una reivindicació antiga i urgent per l’envelliment de la població de Granollers, que va arrencar l’any 2003. Després de fer una repassada histórica a tots els contactes i acords que des del 2010 hi ha hagut amb la Generalitat de Catalunya, institució que en té totes les compentències, com ha tornat a recordar el regidor Jordi Terrades, aquest protocol ha de servir per tenir definitivament una residencia geriátrica i centre de dia que disposarà de 120 places, 68 d’elles de nova creació. Un projecte executiu valorat en uns 10 milions d’euros, diners que caldrà finançar, preveu la construcció de la residència al carrer Tetuan, amb una superficie de 2.600 metres quadrats. La gestió anirà a càrrec d’un consorci público privat, integrat per l’Ajuntament i la Fundació Hospital Asil.
Les diverses intervencions dels representants de cada grup han començat per Ribell, que ha celebrat que la nova residència permetrà alliberar espai al centre geriàtric de l’Hospital de Granollers 33 anys més tard, segons ella, que ho fèssin la majoria d’hospitals de Catalunya. Àlex Sastre ha recordat el déficit de places existens (266) i les ha comparat amb poblacions catalanes similars a Granollers com Castelldefels (700) o Vilanova i la Geltrú (411). Ha dit, en relació al tema de les competències, que ‘l’oferta que pot assumir la Generalitat està condicionada pel déficit fiscal que pateix Catalunya, però celebrem aquest protocol de concertació de places, un pas absolutament necessari per tenir la residència geriàtrica’. Pau Llobert, d’ERC, ha comentat que la nova residencia será un impuls i una millora social per a Granollers, ha fet reconeixement al govern municipal i també als consellers de la Generalitat que hi han intervingut tots aquests anys. Terrades, en representació del PSC, ha recordat que ‘avui només aprovem un protocol de concertació, res més, però és una bona noticia, i cal demanar al Departament de Salut que s’hi adherixi, pel tema dels llits sòcio-sanitaris’.
El Ple Municipal ha aprovat aquest punt per unanimitat.
Abans de la sessió, el Pare Noel ha fet una visita i després de fer als grups diversos obsequis ha demanat a l’Ajuntament una plaça per a Josep Bové i que al recinte de Roca Umbert se’n dediqui una altra al Rajoler.