fbpx

Manifest de Junts per Catalunya

11 de Setembre, Diada Nacional de Catalunya

‘Al damunt dels nostres cants / aixequem una Senyera / que els farà més triomfants..’ Són els tres primers versos del Cant de la Senyera escrit per Joan Maragall i musicat pel mestre Lluís Millet. D’aquesta forma precisa i preciosa el poeta dibuixa una idea de país que des de Junts per Catalunya podem i volem fer nostre: més enllà de les veus i dels accents de cadascú pronunciats des de tots i cadascun dels racons del país, més enllà de les legítimes i necessàries diferències que ens configuren com una societat rica i diversa, ens uneix un desig de llibertat col·lectiva, d’independència, que sabem que només podrem materialitzar des de la unitat i amb la tossuda determinació que junts hem demostrat que sabem fer possible.

Ben aviat farà cinc anys d’aquell Primer d’Octubre que ens va fer triomfants, que ens va mostrar la millor versió que tots, junts, som capaços d’oferir. Més enllà del patiment, de la repressió, de la presó i de l’exili que hem patit i patim encara, aquell Primer d’Octubre és, sobretot, la fita clara d’una victòria sense pal·liatius d’una societat cívica, pacífica i democràtica que va dir prou a la dependència espanyola i un sí contundent a esdevenir un nou Estat europeu.

Des de llavors, cada Onze de setembre ens interroga i ens pregunta sobre el mandat d’aquell referèndum i aquest any 2022 des de Junts per Catalunya mantenim i refermem que la via cap a la nació lliure i independent que han somniat els nostres avis i que mereixen els nostres fills és la via de la trobada i l’entesa de l’independentisme per fer volar per sobre de les nostres diferències les raons de la llibertat, de la unitat i de la determinació política.

Ens sembla massa fàcil assenyalar uns o uns altres per tot allò que ens sembla que no han fet prou bé, massa fàcil quedar-se a casa amb una raó que si no és compartida ni majoritària no és motor de canvi. Preferim mirar-nos al mirall, assumir els errors propis i els col·lectius, i recordar, recordar-nos, que fa cinc anys vam escriure una partitura que només cal llegir per saber on vam afinar i on vam desafinar.

La Diada Nacional de Catalunya renova el compromís de Junts per Catalunya amb els drets i les llibertats perdudes el 1714 i com a força política ens obliga a treballar per recuperar-les totes. Un compromís que serà sempre insuficient sense el concurs de la majoria que va fer possible el re[1]ferèndum de l’any 2017. Una aposta democràtica que l’Estat espanyol ens recorda, encara avui, que només va saber respondre-hi amb repressió i amb la negació dels drets civils i polítics que han de ser inherents a qualsevol Estat que es vulgui democràtic.

Fidels, doncs, al camí del Primer d’Octubre, fidels, sempre, a la llengua, la cultura i la nació catalanes, aquest Onze de setembre des de Junts per Catalunya fem una crida a fer més present i real que mai la Catalunya de i per a totes persones que hi convivim. Una Catalunya que parla amb veu pròpia, que escolta, que llegeix, que investiga, que es comunica entre ella i amb totes les nacions del món, una Catalunya far de drets i exemple de deures… una Catalunya que avança i, sobretot, una Catalunya que no es resigna i progressa.

Junts per Catalunya ens oferim al conjunt de la societat catalana com un instrument polític, plural i amb vocació d’expressió majoritària, per culminar allò que vam iniciar l’Octubre de 2017 i que alguns segur que ja van enyorar i imaginar el 12 de setembre de 1714.

Per tantes generacions que ens han precedit i per totes les generacions que ens seguiran, coneixem i estimem el nostre passat, som conscients de les oportunitats del nostre present i tenim clar que el millor futur només el construirem junts. Junts, per Catalunya…

Endavant, som-hi!

COMPARTEIX!