fbpx

Preparats

Article publicat al diari El 9 Nou, divendres 23 de setembre de 2022.

Aquest dimarts passat vam celebrar a l’Ajuntament de Granollers el debat sobre l’estat de la ciutat del 2022. El darrer del mandat i per tant l’últim abans de les eleccions municipals, d’aquí a nou mesos. Un mandat on la ciutadania va atorgar al PSC una nova majoria absoluta, la quarta consecutiva. No és un fet menor: perllonga una conjuntura que es va iniciar el 2007 i que comporta el risc que es converteixi en estructural. El poder municipal concentrat exclusivament en mans del partit socialista. Ho hem explicitat més d’una vegada: la majoria absoluta és legítima, però cal una reflexió col·lectiva sobre quin grau de representativitat d’una societat complexa té un govern monocolor durant més de tres lustres.

I un mandat que ben aviat, nou mesos escassament després de començar, quedaria marcat per la irrupció de la Covid-19. Crec que tots recordarem aquest mandat com el de la pandèmia. On hi han perdut la vida molts dels nostres conciutadans, i molts d’altres han vist afectada la seva salut i la seva situació personal.

Però aquest mandat també quedarà marcat per l’inici de la guerra d’Ucraïna que, més enllà de la tragèdia humana, està provocant una crisi global per l’encariment de l’energia, els materials i per tant un increment de la inflació gairebé per sobre del 10%. Amb afectacions a nivell local, com la situació de la concessió al Club Natació Granollers del servei de la piscina municipal, que el juliol va obligar a una intervenció del consistori per poder garantir la continuïtat d’un equipament essencial, amb una actuació tardana i opaca per part de l’equip de govern. O la possible generació, per l’increment de costos, de desequilibris pressupostaris importants, d’empreses que demanen revisió de contractes o que directament renuncien a presentar-se a licitacions públiques o a contractes ja guanyats. Amb tot el perill social que això pot comportar.

L’actitud de Junts, aquest mandat, ha estat la d’un grup de govern. Es podria dir que hem governat des de l’oposició. La ciutadania va decidir lliurement no donar-nos gaire bones cartes en aquesta partida. Teníem dues opcions: reventar la taula, com sovint s’espera de l’oposició, o mirar de fer algunes bones jugades amb les cartes que tenim. Sempre hem mirat, quan era possible i l’equip de govern s’hi ha prestat, de fer alguna jugada guanyadora per Granollers. Sempre.

Què hem fet aquest mandat des de Junts? Hem arribat a acords de pressupostos, el 2020 i 2021, que es materialitzen en més de tres milions d’euros de partides: d’inversió en la ciutat i en el seu teixit productiu. Per mantenir llocs de treball, per tenir una ciutat posada al dia. Perquè els granollerins visquin millor. Totes aquestes inversions i ajuts les ha aconseguit aquest grup en acords pressupostaris en temps de dificultat per aquesta ciutat. No hi ha ningú que en la nostra situació pugui exhibir aquest full de serveis. Ningú.

I també hem pensat la ciutat, l’hem reflexionat, l’hem imaginat. I de forma encertada. Aquesta no ha estat una tasca només d’aquest mandat. Ve de lluny. Vam ser els primers a parlar del pagament per generació abans que qualsevol altre grup d’aquest consistori, com un sistema de recollida de residus més just: que ens permeti incrementar de forma incentivada la taxa de recollida selectiva. La realitat és que el nou contracte de neteja i recollida de residus incorporarà la implantació d’aquest model que començarà a caminar el 2024. I més control i inversió en neteja, que era molt necessari.

Aquest grup també ha reivindicat, des de fa anys, un canvi en el plantejament de la Fira de l’Ascensió. Un nou relat que superés el model multisectorial obsolet. “Una fira d’impuls del sector agrícola i ramader, la gastronomia d’arrel de km0 i la sostenibilitat ambiental podria ser un exemple”, citant textualment un article meu el passat juny de 2017 al butlletí municipal. Tots sabem com ha acabat enguany la història. També va passar amb els pressupostos participatius, on l’equip de govern socialista ha acabat pujant al carro d’una proposta que reivindicava aquest i d’altres grups de la oposició.

Però també ha estat aquest mandat el del salt endavant quant als equipaments sanitaris de la ciutat, que permetrà entomar les necessitats sanitàries i exercicir la capitalitat que li correspon a Granollers, després d’anys d’una mancança sostinguda han arribat inversions importants, però aquests centres, per funcionar, necessiten professionals suficients, motivats i dirigits de forma eficient. Cal retenir el talent, ampliar personal i millorar el model de governança dels equipaments.

Aquest mandat acabarà amb molts reptes per davant. Queden temes pendents que ja han esdevingut recurrents. El mandat acaba amb el camp del futbol del carrer Girona al mateix lloc. I malgrat l’entusiasme amb que es fan els anuncis de forma periòdica per mantenir la tensió narrativa des de fa més de 15 anys, del cobriment de la via del tren de moment encara només tenim papers. O construir la residència de gent gran del carrer Tetuan i posar-la en funcionament d’una vegada per totes.

I aquest mandat, lògicament, també ha estat marcat per un relleu a l’alcaldia de la ciutat. Un relleu no explicitat prèviament: convé recordar que el lema del PSC a les passades eleccions municipals era “Josep Mayoral, el teu alcalde.” Però a un any de les eleccions, però, donde dije digo, digo Diego. Una estratègia bastant vella, aquesta de canviar l’alcalde abans d’acabar el mandat perquè la nova candidata tingui un temps per acumular coneixement electoral. La sensació és que vol fer una mena de mayoralisme 2.0, un mayoralisme sense l’alcalde Mayoral.

A la nova alcaldessa li està costant molt parlar de Catalunya com una nació i reconèixer que té dret a decidir el seu futur. Ja no li demano que sigui independentista, tenint en compte que és del PSC. Però un referèndum és un consens en aquest país. No podem deixar perdre aquells consensos que sempre s’havien defensat des de l’alcaldia de Granollers.

Hem viscut un mandat inèdit en molts sentits. Una pandèmia que ho ha marcat tot i que ha posat la salut al centre de totes les prioritats. Una crisi energètica que marca i marcarà el futur. El final d’una època política a Granollers, la de les majories absolutes, encarnat en el canvi d’alcaldia. La societat és complexa, els reptes també. Junts per Granollers ha estat, està i estarà al servei de la ciutat. Estem preparats per governar Granollers.

Àlex Sastre Prieto. Portaveu de Junts per Granollers.

COMPARTEIX!