fbpx

Quan tot això s’acabi haurem de prioritzar les necessitats que ens han sobrevingut

Els ciutadans de Granollers que aquest dimarts han decidit seguir per Youtube el Ple municipal de març han assistit a una sessió histórica, en plena crisi del coronavirus i d’un confinament a les cases generalitzat. Aquest Ple celebrat de forma virtual ha començat amb la lectura d’un manifest, previament aprovat per la Junta de Portaveus, de l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya. El manifest expressa tot el suport als familiars de les persones que ens han deixat a causa de la pandèmia i a les que están afectades pel virus, i fa un reconeixement i agraïment per la tasca del personal sanitari dels nostres centres assistencials en aquests difícils moments, així com de tots aquells i aquelles que fan possible que els serveis essencials continuin funcionant ‘en un moment transcendent de la nostra història’. El món municipalista, que viu en primera fila la tragèdia, aprofita el document per reivindicar-se per col.laborar en la gestió de la situació actual: ’Els Governs locals volem ser escoltats’. Acabada la lectura, els regidors granollerins connectats via telemática han guardat un sentit minut de silenci.

L’ordre del dia del Ple ordinari tenia vuit punts, dels quals el setè, dedicat a l’aprovació inicial de la modificació del pressupost per dotació de crèdits extraordinaris, és el que ha centrat l’atenció. El tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Jordi Terrades, ha explicat que aquesta primera modificació del Pressupost 2020 tenia per objectiu fer les obres, ja previstes, d’adequació de l’edifici destinat a un allotjament temporal per a famílies vulnerables, a Palou i per import de 490.000 euros, i substituir la gespa del camp municipal de futbol Primer de Maig, al parc del Congost, per import de 355.000 euros més.

‘FINS QUE NO CONEGUEM LA MAGNITUD D’AQUESTA CRISI, ELS HI DEMANARIA PRUDÈNCIA ABANS D’EXECUTAR LA DESPESA’ (ALEX SASTRE)

En el torn d’intervencions, Àlex Sastre, el nostre portaveu, després de donar el condol a totes les persones que han perdut familiars aquests dies i agrair l’esforç del personal de l’Hospital de Granollers i de tots els treballadors municipals que fan funcionar els serveis de la ciutat -com han fet tots els representats del consistori- (justament en aquest punt s’ha fet una interrupció per sumar-se als aplaudiments que cada dia a les 8 del vespre es dediquen als serveis sanitaris i d’emergència) ha argumentat el posicionament de Junts per Granollers: ‘Ens abstindrem en aquest punt perquè creiem que hi ha moltes incerteses en els moments actuals i no sabem, a hores d’ara, l’abast econòmic ni social que provocarà aquesta situació’. Sastre, que ha dit que Junts per Catalunya estava totalment d’acord amb les dues actuacions previstes, ha puntualitzat: ‘Els hi demanaria prudència en el moment d’executar aquesta despesa i esperaría a conèixer la magnitud económica de tot plegat per poder establir prioritats i poder fer front, sense haver de retallar, a les necessitats sobrevingudes’.

Àlex Sastre en plena interevenció en el Ple municipal virtual de març

Abans, en el mateix torn d’intervencions, Mònica Ribell, portaveu de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya, ha anunciat el vot contrari ‘perquè en plena tercera setmana del confinament creiem que hi altres prioritats, tot i que estem d’acord amb el condicionament de l’edifici de Palou i entenem la necessitat de canviar la gespa del camp de futbol’; Jorge Pavón, de Ciutadans, ha anunciat el vot favorable, i Núria Maynou, d’Esquerra Republicana de Catalunya, que també ha avançat l’abstenció del seu grup, ha argumentat ‘creiem que avui és un dia per parlar dels efectes de de la crisi, ni creiem que aquest sigui el Ple per parlar d’aquest tema’.  

EL GOVERN LOCAL RELLEGIRÀ EL PAM 2019-2023

En el torn de rèplica, Terrades ha dit que accions com aquestes ajudaran l’economia local i a crear ocupació després d’aquesta crisi, i l’alcalde Josep Mayoral ha significat que ‘Granollers ha fet front a l’emergència’ i ha anunciat que ha donat instruccions a l’equip de govern de rellegir el PAM 2019-2023.

Aquest punt setè s’ha aprovat amb 16 vots a favor, 8 abstencions i 1 vot contrari.

Els altres dos punts sotmesos a votació, el quart i el cinquè, s’han aprovat per unanimitat. En el quart s’han aprovat les dates de les dues festes locals per a l’any 2021: el 14 de maig, l’Ascensió i el 27 d’agost, la Festa Major (ambdós, divendres). En el cinquè, s’ha aprovat les bonificacions en la quota íntegra sobre béns immobles 2020 per adscripció a la Borsa de lloguer social de la ciutat.

A HORES D’ARA, HI HA PREVISTA UNA DISMINUCIÓ D’INGRESSOS DE 1.400.000 € COM A CONSEQÚÈNCIA DE LA CRISI

En el torn de precs, a instàcia de Granollers per la Independència, l’equip de govern ha dit que hi ha una primera estimació de disminució d’ingressos degut a la crisi provocada pel coronavirus de 1.400.000 euros i una afectació d’uns 100.000 euros en el cas del fons de contingència, i que des de l’1 d’abril es comença a fer un seguiment a base de trucades a les persones majors de 80 anys, que viuen soles i que no són usuàries dels serveis socials. ERC ha demanat si hi havia prevista alguna reunió del Consell Econòmic i Social i l’alcalde ha contestat que ‘ara, amb el confinament, no és hora de fer reunions, sinó de parlar i mantenir la musculatura’.

La sessió, que ha durat cinc quarts exactes, s’ha acabat amb el desig del retorn a la normalitat pel proper Ple. I amb la sensació en l’aire, virtual, que quan tota això passi tindrem molta feina a prioritzar les noves necessitats sorgides.

COMPARTEIX!