fbpx

Reptes de transformació

Article publicat al diari El 9 Nou, el divendres 18 de febrer de 2022

El cansament de la ciutadania després de dos anys de pandèmia és del tot evident. La gran majoria de la població hi ha fet front amb una actitud molt responsable, plenament conscient de la complexitat d’una crisi sanitària mai vista per les nostres generacions. Hem fet, col.lectivament, un exercici de resiliència i de disciplina cívica que no es pot mesurar però que, tanmateix, s’ha de tenir ben present i s’hi ha d’empatitzar des de tots els àmbits públics.

El municipi és l’administració més propera als seus ciutadans i aquesta crisi sanitària, que ha derivat així mateix en una dura crisi econòmica i social, ha posat de relleu la implementació al municipalisme de la “sobirania fiscal”. Una eina, aquesta, que ha de permetre als ajuntaments disposar del finançament i recursos adequats; del control efectiu de la recaptació i gestió dels fons o poder repensar alguns conceptes impositius. I tot, amb l’objectiu de dur endavant projectes transformadors i contribuir a resoldre les necessitats socials i econòmiques dels nostres conciutadans, respectant el que som i volem ser: Catalunya, un estat lliure en la Unió Europea.

A la nostra ciutat, el grup municipal de Junts per Granollers ens hem implicat en aquesta tasca complexa, consensuant amb l’equip de govern del PSC suports  pressupostaris o plans sòcio-econòmics de xoc aprovats en sessions plenàries. Decisions que s’han traduït en ajudes a les persones, entitats i empreses més afectades de la nostra vila i que han servit perquè si hi veiessin reflectides aportacions de calat qualitatiu amb dotacions econòmiques substancials. Subvencions per millores en l’eficiència energètica de llars i empreses; reduccions impositives al sector de la restauració; impuls ferm al comerç; subvencions per implantar infraestructures pels vehicles elèctrics, o pels emprenedors i empreses que han mantingut llocs de treball, sense oblidar –en aspectes tan sensibles com la salut mental- el suport a les persones, i molt especialment a joves i infants.

En definitiva, reptes i acceleració dels projectes de vida de les persones i dels objectius d’una societat que ha de ser més equilibrada i justa. I vet aquí, se’ns ofereixen oportunitats com els fons Next Generation de la Unió Europea, i per tant vivim moments cabdals per transformar pobles i ciutats, i òbviament Granollers: la millora dels nostres barris; dels àmbits del comerç, indústria i serveis; orientació estratègica en els sectors cultural i turístic, o de la Fira de l’ Ascensió, entre d’altres. Hem d’establir objectius clars i orientats per assolir una vida més digna per a tothom: habitatge en condicions assequibles; millora dels serveis bàsics; avenços i transformacions en la sanitat i en l’àmbit residencial; mobilitat amb bona planificació; espais verds de qualitat o, per acabar, una vida comunitària més activa. El creixement econòmic, que de vegades sembla no es vulgui conjugar, almenys en el cas de determinats sectors polítics, ha de garantir l’ocupació alhora que els drets dels seus treballadors i treballadores o la protecció dels ecosistemes naturals. I també la diversificació empresarial, la promoció del processos industrials i tecnològics d’economia circular i verda;  el suport financer i logístic a les empreses innovadores i als emprenedors; l’equitat laboral i salarial de gènere; la integració i l’adequada formació dels joves o la potenciació de la FP.

Granollers té àmbits per poder desenvolupar-ho i potenciar-ho en els quals ha de ser referent, fent un salt qualitatiu. Ens caldrà, però, una mirada ferma en l’àmbit de la sobirania fiscal municipalista en el marc d’una hisenda pròpia catalana. Són necessaris canvis de paradigma polític i de nova orientació per aquesta veritable i necessària transformació. La recerca, la innovació, la qualitat de l’aire, amb infraestructures flexibles, eficients i adaptables al gran repte del canvi climàtic. Possibilitar la “creativació” -creativitat i innovació- en estat pur. I aquest regidor no se’n cansarà de reiterar que també l’eficiència i l’agilitat administrativa de l’Ajuntament de Granollers, de la Generalitat i de totes les administracions a l’hora de recolzar els diferents sectors i persones. Finestreta única , però amb òptim funcionament i simplificació de tràmits.

Volem aquest Granollers referent i ambiciós, respectuós amb les persones i punta de llança en aquesta transformació en l’àmbit econòmic i social. Junts hi som!.

Josep Mª Noguera i Amiel. Regidor de Junts per Granollers.

COMPARTEIX!