fbpx

Sastre vaticina que després d’aquesta primera part de la crisi ‘ara veurem quines portes grinyolen’, el dia que Granollers aprova el pla de xoc

El Ple municipal de maig aprova un pressupost d’un milió i mig d’euros per implementar 28 noves mesures socioeconòmiques entre juny i desembre per fer front als estralls de la pandèmia.

No ha pogut ser encara i per tercer mes consecutiu l’Ajuntament de Granollers ha celebrat el Ple municipal ordinari de forma virtual, aquest cop tècnicament impecable i en una sessió que ha durat dues hores justes. Tot apunta que la propera sessió, a finals de juny, ja podrá recuperar certa normalitat, un desig compartit per tots els representats municipals.

L’ordre del dia, amb dotze punts i una xifra histórica de sis mocions de l’oposició aprovades per la Junta de Portaveus, tot i que al final ERC ha retirat la que havia presentat, centrava tot l’interès en els punts 7, 8 i 9, referits al pla de mesures socioeconòmiques destinades a pal.liar les conseqüències de la crisi provocada per la Covid-19, que s’han exposat i votat conjuntament, i que han estat aprovats per unanimitat com estava previst.

Imatge de la sessió virtual del Ple municipal de maig

La regidora de Promoció Econòmica, Gemma Giménez, ha fet la introducció per explicar que el mes de març l’Ajuntament ja va tirar endavant un primer paquet de 22 mesures, també consensuades amb tots els grups municipals, destinades a la gestió de l’emergència i desenvolupades entre març i el mes de juny que ens arriba. Per aquesta intervenció s’hi han destinat un milió i mig d’euros. Ara, fet efectiu el compromís adquirit en el Ple del mes d’abril, s’aprova un pla de xoc, dotat amb un milió i mig d’euros més destinat a la recuperació de l’activitat de la ciutat i estructurat en cinc àmbits, per fer efectiu entre els mesos de juny i desembre.

Giménez, com tots els representats que aquesta nit s’han expressat, ha agraït i valorat l’ampli consens obtingut i la col.laboració de totes les forces polítiques del consistori, així com dels agents representats en el Consell Econòmic i Social de la ciutat i el Fòrum de Comerç. Ha tingut un record per a totes les persones que ens han deixat i que han patit o pateixen la malaltia i ha posat sobre la taula una altra dada, d’ordre socioeconòmic, molt preocupant: al tancament d’abril Granollers tenia registrats 4.207 desocupats.

El portaveu de Junts per Granollers, Àlex Sastre, ha començat la seva intervenció fent una reflexió, que ja va avançar en la presentació del pla de xoc als mitjans dilluns a la Sala Tarafa, en el sentit que tot plegat és ‘un tast del que suposa la nova mormalitat’. Ha valorat de seguida el paquet de mesures aprovades però ha deixat clar que ‘aquest pla no podrá tornar-nos a l’entorn de les 90 persones que ens han deixat a Granollers ni servirá per evitar el desconsol de les seves famílies i, en aquest sentit, aquest pla neix coix’. Ha dit que per a Junts per Granollers aquest és un pla de tot l’Ajuntament ‘en el qual també hi hem fet les nostres aportacions’ (veure informació adjunta).

El 26 de maig de l’any passat es van celebrar les darreres eleccions municipals i en el dia del primer aniversari Sastre ha volgut recordar que ‘des de llavors han canviat les perspectives polítiques i econòmiques de l’Ajuntament i que caldrà repensar les nostres actuacions programàtiques’. En la confecció del pla Junts per Granollers ha porioritzat les propostes, ‘que veiem reconegudes’, perquè no tothom ha viscut la situació de la mateixa manera i ha remarcat la necessitat de pensar ‘en les persones, els col.lectius més vulnerables i en l’àmbit educatiu, per veure com podem donar resposta durant i després del període escolar’. Quan es comencen a enretirar ‘les aigues’ es comprovarà els efectes de la crisi i, al marge de l’actuació econòmica amb les mesures adoptades al març, ara és l’hora de pensar en altres àmbits també, com el cultural, l’esportiu i el de la gent gran, ha argumentat Sastre.

Considera que el pla de xoc obligarà a fer un replantajament dels pressupostos i ha anunciat que algunes de les propostes de Junts per Granollers no incorporades ‘les tornarem a reiterar’, ha avançat. I és que ‘fins ara hem vist una part d’aquesta crisi, però s’aniran obrint més portes i veurem quines grinyolen … ‘.

Finalment, ha fet una mirada retrospectiva al 2011 quan es va fer el primer pla de xoc per combatre la crisi derivada de l’explosió de a bombolla immobiliària: ‘Aquest regidor i aquest grup, com llavors, creiem que calia minimitzar les nostres diferències per bastir conjuntament actuacions que permetin remuntar les actuals dificultats’.

Abans de la seva intervenció, ho ha fet Mònica Ribell, de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya, que ha fet una acurada cronología de l’aparició del coronavirus i de la tipología de la població afectada. Ha agraït l’esforç de l’Ajuntament i ha recordat, per la seva condició de metgessa, que en la fase actual de desconfinament ‘és esencial la detecció precoç del virus’. El portaveu de Ciutadans, Jorge Pavón, ha fet el recordatori del seu grup a totes les persones afectades i ha ressaltat la bona harmonia entre tots els grups fer possible el pla de xoc. Núria Maynou, d’ERC, ha dit que ‘l’actual situació de feblesa de bona part de la població té molt a veure amb la que hi havia abans de començar l’emergència sanitària’, i ha afegit que aquesta crisi va per a llarg i que no s’acabarà el desembre.

Per la seva banda, des del grup socialista, Jordi Terrades ha remarcat que  ha estat fácil treballar amb tots els grups polítics del consistori i els diversos agents socials i econòmics que han participat en aquest pla. I després d’agrair l’esforç del personal de l’administració local, des de serveis essencials o amb teletreball des de casa, ha revelat que l’Ajuntament ha gestionat 10.000 expedients mensuals.

L’alcalde, Josep Mayoral, ha tancat el torn dient que ‘en temps tan difícils com els actuals, el valor de la unitat és esencial perquè els ciutadans ens volen veure actuar conjuntament’.

Quan s’ha passat a les mocions, Josep Maria Noguera ha justificat les dues presentades per Junts per Granollers, aprovades per unanimitat instant l’Ajuntament a sol.licitar a l’Estat la rebaixa de l’IVA en les activitats relacionades amb la pràctica d’activitat física i esportiva i, de forma temporal, de l’IVA cultural. De la primera, ha dit, ‘perquè la pràctica esportiva és un element de salut i en el context actual es justifica per si sol’ i quan a la segona, ‘perquè és una forma de suport a un sector molt malparat i aquesta rebaixa temporal será una mesura de revitalització’.

Des de Junts per Granollers s’ha donat suport a una de les mocions de Primàries, relativa al desenvolupament de nous camins d’ombra a la ciutat, i hi ha hagut abstenció en la de Ciutandans, que reclama a l’Estat la lliure disposició dels estalvis municipals, i en la primera de Granollers per la Independència, sobre adaptació d’espais infrautilitzats, perquè tot i estar-hi bàsicament d’acord, segons Àlex Sastre, ‘no considerem procedents instal.lar determinats serveis com els que es propesen, especialment les guinguetes’.

En el torn de precs, Sastre ha fet una primera intervenció per felicitar al regidor Juanma Vargas, que s’ha recuperat d’una pneumonia, i pel fet d’expressar-se per primer cop en català ‘amb el seu accent canari’ en una sessió del Ple municipal, cosa que ha motivat la mateixa felicitació per part de Mònica Ribell, Núria Maynou i l’alcalde Mayoral, que ha aprofitat el moment per fer un sentit record de Conxi Caruda, l’activista de la PAH i membre de l’Associació de Veïns del Barri de Sant Miquel morta recentment als 65 anys. EPD.

Mesures de Junts per Granollers proposades i acceptades al Pla de Xoc

PERSONES

 • Servei de suport psicològic a persones físiques (15.000 €) + Increment al juliol.

TREBALL I EMPRESA

 • Subvencionar complementàriament el treball autònom (línia d’ajuts per concurrència competitiva), dotat amb 235.000 €.
 • Incrementar les subvencions a les empreses, amb dotació inicial de 50.000 €.
 • Acompanyament i suport a les PIME’s, amb una dotació de 10.000 €.
 • Desinfecció transport públic, dotat amb 5.000 €.

COMERÇ, RESTAURACIÓ I TURISME

 • Campanya de sensibilitazació pels residents en la compra local, amb 15.000 €.
 • Adequar espais de bar, restaurants i comerços, dotat amb 10.000 €.
 • Reducció de taxes per ocupació via pública de terrasses més enllà de l’estat d’alarma, dotat amb 120.000 €.
 • Reducció del preu públic per la recollida de residus comercials més enllà de l’estat d’alarma, dotat amb 184.000 €.
 • Campanya de promoció de ciutat adreçada al turisme de proximitat, dotat amb 20.000 €.

CULTURA I EDUCACIÓ

 • Avançament i/o pagament de despeses realitzades per produccions culturals postposades o suspeses, dotat amb 30.000 €.
 • Prioritzar creadors locals i comarcals, mantenint la despesa en contratació, dotat amb 100.000 €.
 • Casals d’estiu, allargar-los, dotat amb 100.000 €.

TEIXIT ASSOCIATIU

 • Suport al teixit associatiu de Granollers, dotat amb 40.000 €.

COMPARTEIX!